Kouvolan kaupunki lahjoittaa 100-vuotiaan Suomen kunniaksi kolme uutta luontokohdetta suojelualueeksi

Lukas Pearsall

Kallioniemen tanssilavan vastarannalla oleva alue on yksi kolmesta luontokohteesta, jonka Kouvolan kaupunki lahjoittaa suojelualueeksi.
Kallioniemen tanssilavan vastarannalla oleva alue on yksi kolmesta luontokohteesta, jonka Kouvolan kaupunki lahjoittaa suojelualueeksi.

Kouvolan kaupunki lahjoittaa Suomen 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi suojelualueeksi kolme uutta luontokohdetta. Alueet sijaitsevat Kymijoen rantavyöhykkeillä Alakylässä, Maunukselassa ja Rauhanharjulla, ja niitä kuvaillaan luontoarvoiltaan merkittäviksi. Kaupungin päätös vaatii vielä teknisen lautakunnan hyväksynnän ensi tiistain kokouksessa.

Alakylän palsta sijaitsee Kallioniemen tanssilavan vastarannalla, Korian sillan länsipuolella. Alue on luontoselvityksen mukaan vanhaa metsää, jossa on elinvoimainen liito-oravakanta, paljon lahopuuta sekä arvokas lahopuujatkumo.

Maunukselan alue sijaitsee Kuusankoskella Aronrannassa, Kymijoen länsirannalla. Myös tällä alueellä on liito-oravia. Asemakaavassa kuvaillaan, että alueen lehto on jätettävä metsänhoitotoimien ulkopuolelle.

Myös Rauhanharjun alue sijaitsee Kuusankoskella. Se on Kymijoen itäranalla sijaitseva vanha kuusikko, jossa on lähteinen korpi ja runsaasti lahopuuta. Asemakaavassa alue on merkitty puistoksi, joka on erityisen arvokas luontokohde.

Kouvolan kaupunki omistaa noin 3900 hehtaaria metsää, joista on suojelun piirissä 174 hehtaaria eli 4,5 prosenttia kaupungin metsistä. Myös uudet kolme aluetta on laskettu tähän määrään mukaan.

Suojeluehdotuksella halutaan turvata Kouvolan luonnon monimuotoisuutta ja tukea kaupungin strategista päämäärää toteuttaa laadukasta ympäristöä kunnassa.

Kaupunki on saanut aiemmin Kymenlaakson luonnonsuojelupiirin ympäristöpalkinnon vuonna 2013. Palkinto myönnettin arvokkaiden luontokohteiden inventoinnista ja niiden suojelun toteuttamisesta aiemman METSO-ohjelman puitteissa.

Kouvolan kaupungin luontolahja on osa ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää kampanjaa, jossa kannustetaan maanomistajien perustamaan mailleen luonnonsuojelualueita Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Kampanjaan voivat osallistua kaupunkien lisäksi myös yksityishenkilöt, yritykset, seurakunnat, säätiöt ja yhdistykset.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.