Kouvolan kaupunginhallitus selvittää lisää Nuorisokeskus Anjalan kivinavetan remontin riskejä — yli miljoonalla eurolla paisunut investointiesitys jäi pöydälle

Kaupunki haluaa kuulla ministeriön kannan kivinavetan investointiavustukseen ja tunnustella, onko peruskorjaukselle vaihtoehtoa.

Lukas Pearsall

Nuorisokeskus Anjala haluaa vuokrata kaupungilta entisen kivinavetan kokonaan käyttöönsä. Rakennus tarvitsee miljoonien eurojen remontin muuntuakseen ravintola-, vastaanotto- ja toimistotiloiksi.

Kouvolan kaupunginhallitus jätti maanantaina pöydälle Nuorisokeskus Anjalan kivinavetan kokonaiskustannusarvion hyväksymisen. Asian käsittelyssä puheenjohtajana toiminut Jani Heikari (kok.) sanoo, että päätös lisäselvitysten tarpeesta syntyi yksimielisesti.

— Meillä on huoli peruskorjauksen järkevyydestä: Miten opetus- ja kulttuuriministeriön avustus toteutuu ja mikä tulee tilojen vuokratasoksi peruskorjauksen jälkeen? Jos investointi paisuu, selviytyykö Ankkapurhan kulttuurisäätiö vuokranmaksusta?

Kulttuurisäätiö pyörittää nuorisokeskuksen toimintaa.

Kivinavettaan suunnitteilla ravintola-, vastaanotto- ja toimistotilat

Kouvolan kaupunginvaltuusto hyväksyi viime syyskuussa kivinavetan korjausinvestoinnin kokonaiskustannusarvioksi 1,85 miljoonaa euroa. Tämän jälkeen kustannusarvio on noussut lähes 3,2 miljoonaan euroon.

Kaupunki omistaa kivinavetan, johon Nuorisokeskus Anjala aikoo keskittää ravintola-, vastaanotto- ja toimistotilansa. Remontissa tilat on tarkoitus muuttaa esteettömiksi.

Kaupungin tilapalvelujen teettämän ja helmikuussa valmistuneen hankesuunnitelman mukaan rakennuksen turvalliseksi ja terveelliseksi saneeraus edellyttää navetan korjaamista kokonaan. Kustannusarvio nousee tämän takia 3 199 000 euroon.

Jos osa tiloista jätetään kokonaan korjaamatta, hinta on reilut 2,5 miljoonaa. Tällöin rakennukseen jäisi hankesuunnitelman mukaan huomattavia rakenteellisia riskejä.

Kaupungin omakustannusosuus voi nousta puolesta miljoonasta lähes miljoonaan euroon

Kaupungin tämän vuoden talousarviossa investoinnin kokonaiskustannusarvio on valtuuston päätöksen mukaisesti 1,85 miljoonaa euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriöltä saatavan investointiavustuksen määräksi on arvioitu 1,05 miljoonaa euroa.

Uuden kustannusarvion 3,2 miljoonasta eurosta valtion rahoitusosuus olisi enintään reilut 2,2 miljoonaa euroa. Ministeriön investointiavustus on enintään 70 prosenttia hankkeen kokonaiskustannuksista. Kaupungin nettokustannuksiksi jäisi tällöin 959 700 euroa .

Jos ministeriö myöntää investointiavustusta vähemmän kuin 70 prosenttia, kaupungin maksettavaksi jää vastaavasti enemmän. Investointiavustuksen määrä täsmentyy alkuvuodesta 2019.

Heikari: Kaupunginhallitus haluaa toteuttaa investoinnin

— Kaupunginhallitus ei torppaa hanketta, vaan käymme läpi kaikki vaihtoehdot ja riskit, jotta investointi alueella voidaan toteuttaa. Linjasimme syksyllä, että nuorisokeskuksella on työllistävä vaikutus paikallisesti ja säätiön toimintaa pidetään tärkeänä. Haluamme olla siinä mukana, Heikari sanoo.

Hänen mukaansa kaupunki aikoo keskustella kustannustasosta ministeriön kanssa ja tunnustella, voisiko investointivaihtoehtona olla esimerkiksi uudisrakennus.

Kaupungin tarkoituksena on lisätä investointikulut navettarakennuksen vuokraan, jolloin säätiö maksaa remonttikulut vähitellen takaisin kaupungille.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) ei osallistunut asian käsittelyyn yhteisöjääviyden vuoksi. Helminen on nuorisokeskuksen toimintaa pyörittävän Ankkapurhan kulttuurisäätiön hallituksen jäsen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat