Valkealan kirkonkylän alakoulu väistötiloissa — uusi koulu valmis ehkä 2020

Lukas Pearsall

Moduulikoulu on pystytetty entisen alakoulun viereen. Takana näkyy Valkealan lukio.
Moduulikoulu on pystytetty entisen alakoulun viereen. Takana näkyy Valkealan lukio.

Lukas Pearsall

Iltapäiväkerhotilan ikkunat kertovat, että tilassa on lapsia.
Iltapäiväkerhotilan ikkunat kertovat, että tilassa on lapsia.

Lukas Pearsall

Apulaisjohtaja Niina Paavilaisen mielestä koulunkäynti väistötiloissa on alkanut oikein hyvin.
Apulaisjohtaja Niina Paavilaisen mielestä koulunkäynti väistötiloissa on alkanut oikein hyvin.

Lukas Pearsall

Käsityöluokassa toimii myös iltapäiväkerho.
Käsityöluokassa toimii myös iltapäiväkerho.

Lukas Pearsall

Moduulikoulun käytävät vaikuttavat pitkiltä ja kapeilta, mutta kunkin käytävän puolivälissä on uloskäynti. Liikenne sujuu.
Moduulikoulun käytävät vaikuttavat pitkiltä ja kapeilta, mutta kunkin käytävän puolivälissä on uloskäynti. Liikenne sujuu.

Valkealan Kirkonkylän koulu on aloittanut syyslukukauden väistötiloissa vanhan koulun vieressä.

Epäilyistä huolimatta koulunkäynti moduulikoulussa on alkanut hyvin ja kaikki vaikuttavat tyytyväisiltä. Kirkkaan siniset moduulit on kasattu hevosenkengän muotoon. Sisätilat ovat valkoiset, mutta ovet siniset. Väritys on raikas, samoin sisäilma, joka tuoksuu uudelta ja puhtaalta, siis ei varsinaisesti miltään. Sisällä on myös valoisaa, jokaisessa luokassa ja tilassa on ikkunat ulos.

Koulun apulaisjohtaja Niina Paavilainen sanoo, että aluksi pitkät, kapeat käytävät arveluttivat, mutta epäilyt osoittautuivat turhiksi. Jokaisen käytävän varrella on oma sisäänkäynti, joten liikenne luokkiin ja ulos käy sujuvasti.

Varastotiloja voisi Paavilaisen mielestä olla enemmän, mutta näinkin pärjätään.

Myös oppilaat ovat hänen mielestään sopeutuneet hyvin uudenlaisiin tiloihin.

Ruokailemassa käydään naapurikouluissa

Liikuntasalia moduulikoulussa ei ole, mutta alakoululaiset oppivat käymään Valkeala-talon salissa jumppatunneilla jo viime lukuvuonna, kun vanhan koulun liikuntatila laitettiin käyttökieltoon.

Alakoululaiset käyvät ruokailemassa naapurikouluissa niin, että 1—2-luokkalaiset syövät lukiossa ja muut yläkoulussa.

Vanhasta koulusta on käytössä vielä teknisen työn luokka. Sen sijaan käsityöluokka on moduulikoulussa samassa tilassa, jossa on myös oppilaiden iltapäiväkerho.

Kirkonkylän alakoulu on päätetty purkaa, koska rakennusta vaivasivat niin pahat sisäilmaongelmat. Hometta koulusta ei löytynyt, mutta kuitupölyä ilmassa olis siinä määrin, että se aiheutti monille terveyshaittaa. Äänenmenetykset, silmäoireet, vatsavaivat ja monenlaiset hengitystieongelmat vaivasivat monia koulussa työskennelleitä. Sairauspoissaoloja oli paljon.

Vanhasta rakennuksesta on voitu tuoda tarvikkeita ja välineitä väistötiloihin sen jälkeen, kun ne on moneen kertaan desinfioitu ja puhdistettu erikoismenetelmillä. Osa liikuntavälineistä, esimerkiksi jumppamatot, jätettiin vanhaan kouluun.

Kirkonkylän koulussa on 1.—6. luokilla tänä lukuvuonna yhteensä 265 oppilasta, joista 39 on ekalla luokalla. Erityisopetuksen pienryhmiä koulussa on kaksi, ja heitäkin varten on omat sopivat pienryhmätilat. Henkilökuntaan kuuluu 17 opettajaa, yhdeksän koulunkäynninohjaajaa, koulusihteeri ja rehtori.

Koulun väistötilat on vuokrattu Ramirent Finlandilta. Vuokra on vähän alle 17 170 euroa kuukaudessa. Lisäksi tilojen asennus ja purku maksavat kaupungille noin 183 000 euroa. Koulu toiminee väistötiloissa noin kolme vuotta.

Uudisrakennus kunnantalon ja kirjaston kohdalle

Kouvolan kaupunki on aloittanut Valkealan kirkonkylän uuden palvelukeskuksen suunnittelun. Uudisrakennukseen on tulossa ala- ja yläkoulu, päiväkoti, kirjasto, nuorisopalveluja ja perhekeskus, jonka sisällä toimii neuvola.

Tilapalveluiden suunnittelupäällikön Risto Mikkolan mukaan kaupunki vie nyt hankesuunnitelmaa eteenpäin yhdessä konsulttiyhtiö FCG:n kanssa.

— Tarkoituksena on purkaa entisen kunnantalon rakennukset ja kirjasto, joiden paikalle uudisrakennusta suunnitellaan. Yläkoulu voisi toimia rakentamisen ajan nykyisellä paikallaan, jos se vain on mahdollista. Silloin ei tulisi väistötilaongelmaa. Aikanaan myös yläkoulu ja alakouluna toimiva Kirkonkylän koulu puretaan.

Uusista tiloista suunnitellaan monikäyttöisiä, jotta niitä voidaan hyödyntää myös iltaisin. Mikkolan mukaan käyttäjinä voisivat kaupungin lisäksi olla esimeriksi kansalaisopisto ja eri järjestöt.

Valmista ehkä syksyllä 2020

Tavoitteena on Mikkolan mukaan, että hankesuunnitelma olisi valmiina tammikuun 2018 loppuun mennessä. Sen jälkeen alkaa varsinainen rakennussuunnittelu.

— Huolellinen suunnittelu vaatii kaikkiaan noin vuoden aikaa, ehkä hieman ylikin. Pitää myös miettiä, mihin vuodenaikaan rakentaminen on parasta aloittaa. Isoa kohdetta rakennetaan vähintään 1,5 vuotta. Ihannetilanne olisi, jos koulunkäynti alkaisi uudessa rakennuksessa aikanaan syyslukukauden alussa.

Tähtäin voisi olla siis syksyssä 2020.

Uuden palvelukeskuksen suunnittelu keskeytettiin viime keväänä.

— Viime metreillä totesimme, että tiloihin tarvitaan päiväkoti noin sadalle lapselle. Lisäksi kirjaston kunnostamiseen menisi liikaa rahaa, eikä siitä saisi tarkoitukseen sopivaa.

Laila Sairo, Johanna Värjä

Uusimmat uutiset