Raportointi puuttuu ja alue rapistuu —  Kouvola ei aio toistaiseksi puuttua Saaramaan sopimukseen

Saaramaan leirintäalueen vuokrasopimusta on vielä 17 vuotta jäljellä.

Katja Juurikko

Saaramaan leirintäalueen rakennukset kaupunki myi jo viisi vuotta sitten. Arkistokuva on vuodelta 2107.
Saaramaan leirintäalueen rakennukset kaupunki myi jo viisi vuotta sitten. Arkistokuva on vuodelta 2107.

Haminan kaupunki irtisanoo Pitkienhiekkojen leirintäalueen vuokrasopimuksen. Kaupunki maksaa yli puoli miljoonaa euroa alueen vuokranneelle venäläisomisteiselle Ltd Hamina Camping oy:lle. Korvaus on rakennuksista ja niiden irtaimistosta.

Pitkienhiekkojen omistaja on sama, jolle Saaramaan leirintäalueen pitkä vuokrasopimus siirtyi yrityskaupan myötä Kouvolan kaupungilta. Tuolloin tehdyllä sopimuksella venäläismies osti rakennukset ja liiketoiminnan. Kouvolan kaupunki omistaa edelleen maa-alueen rantoineen.

Katja Juurikko

Saaramaalla on edelleen asuntovaunuja lomakäytössä ja lomamökkejä vuokrattavana.  Arkistokuva on helmikuulta 2017.
Saaramaalla on edelleen asuntovaunuja lomakäytössä ja lomamökkejä vuokrattavana. Arkistokuva on helmikuulta 2017.

Jos meillä olisi enemmän aikaa ja tekijöitä, leirintäalueen pitoa seurattaisiin tarkemmin. — Sami Suoknuuti

Saaramaan leirintäalueen rakennukset ja leirintäaluetoiminnan sopimus siirtyi Vladimir Pochinkon johtamalle PLK Bio oy:lle vuonna 2013.

Pochinko on sittemmin myynyt PLK Bio:n Damir Safiullinille.

Katja Juurikko

Asuntovaunupaikkojen lisäksi Saaramaalla on pieniä lomamökkelä. Arkistokuva vuodelta 2017.
Asuntovaunupaikkojen lisäksi Saaramaalla on pieniä lomamökkelä. Arkistokuva vuodelta 2017.

— Hänet olen tavannut kertalleen viime kesänä, Kouvolan kaupungingeodeetti Sami Suoknuuti sanoo.

Vuosivuokra on halpa

Katja Juurikko

Saaramaa Campingin rakennusten arvo ei ole samaa luokkaa kuin esimerkiksi Haminassa Pitkienhiekkojen leirintäalueelle rakennettujen. Arkistokuva on vuodelta 2107.
Saaramaa Campingin rakennusten arvo ei ole samaa luokkaa kuin esimerkiksi Haminassa Pitkienhiekkojen leirintäalueelle rakennettujen. Arkistokuva on vuodelta 2107.

Kun kaupunki teki alueesta Pochinkon kanssa sopimuksen, vanhaa vuokrasopimusta ei oltu vuosiin päivitetty. Kolme vuotta sitten alueen vuosivuokra oli noin 2 500 euroa.

Syynä sopimuksen irtisanomiseen on Haminassa se, ettei vuokraaja ole täyttänyt vuokrasopimukseen kirjattuja alueen kehittämisvelvoitteita.

Myös Kouvolassa leirintäalue on päässyt rapistumaan. Leirintäalueen toiminnasta ei ole vuosikausiin raportoitu mitään alueen omistavalle Kouvolan kaupungille. Raportointi alueen toiminnasta ja kehittämisestä on yksi vuokrasopimuksen ehdoista.

Aluetta ei mitenkään erityisen näyttävästi myöskään mainosteta, mikä sekin on yksi sopimuksen edellytyksistä. Yrityksellä on omat Facebook- ja verkkosivut, jota kautta varauksia voi tehdä.

— Vaikuttaa siltä, että paikalla on muutama vakituinen asiakas asuntovaunupaikalla. Jos meillä olisi enemmän aikaa ja tekijöitä, leirintäalueen pitoa seurattaisiin tarkemmin, Suoknuuti sanoo. Yritys on hoitanut vuokranmaksun ajallaan.

Yrittäjällä oli vielä joitakin vuosia sitten kovat suunnitelmat alueen kehittämiseksi. Suoknuuti arvelee, etteivät mitkään suunnitelmista ole toteutuneet.

Sopimukselle ei tehdä mitään toistaiseksi

Jos kaupunki lähtisi irtisanomaan nykyistä, vuoteen 2038 ulottuvaa vuokrasopimusta, korvaussummat olisivat Suoknuutin mukaan paljon pienemmät kuin Haminassa. Saaramaalla rakennukset ovat huonossa kunnossa. Haminassa kaupungin korvaamat rakennukset ovat uudenveroisia.

— Saaramaalla omistaja on laajentanut grillikatosta ja remontoinut saunaa. Talo oli huonossa kunnossa jo silloin, kun rakennukset myytiin. Mahdottomista summista ei siis puhuta.

Suoknuutin mukaan kaupunki ei toistaiseksi tee mitään vuokrasopimuksen purkamiseksi.

— Jos sopimus purettaisiin, alue jäisi meille. Kaupungilla ei kuitenkaan ole sille käyttöä.

Kouvolan Sanomat ei tavoittanut Damir Safiullinia haastatteluun.

Kaupunki valmistelee kahden alueen myyntiä

Saaramaan leirintäalueen vieressä olevan nuorisoleirikeskuksen tulevaisuutta pohditaan Kouvolan kaupungingeodeetin Sami Suoknuutin mukaan parhaillaan. Alue on Kouvolan kaupungin maankäytön hallussa niin kauan, että sen kaava saadaan muutettua. Alue ei ole tämän vuoden kaavoitusohjelmassa.

— Ajatus on, että se jollakin aikataululla myydään. Mitä sille tehdäänkään, kaava pitää ensin muuttaa.

Suoknuutin mukaan alue voitaisiin myydä kokonaisena. Tuolloin ostaja todennäköisesti hakisi kaupungilta muutosta ranta-asemakaavaan. Sen turvin alue voitaisiin pilkkoa pienempiin osiin.

— Mieluummin teemme sen itse ja panemme alueen vasta sen jälkeen myyntiin.

Repoveden kansallispuistoa vastapäätä sijaitsevan Hillosensalmen koulun myyntiä pohditaan Suoknuutin mukaan myös. Parin hehtaarin tontti käsittää koulun ja muita vanhoja rakennuksia Hillosensalmen aseman takana.

Vanha koulu on matkailupalvelujen aluetta ranta-asemakaavassa. Rakennus siirtyi tontteineen Kouvolan kaupungin omistukseen kuntaliitoksessa. Siihen suunniteltiin pitkään muun muassa Repovesikeskuksen perustamista. Suunnitelmat eivät toteutuneet.

— Muutetaanko kaavaa vai myydäänkö se matkailualueena, sitä mietitään tänä vuonna. Jos kaavaa muutetaan, silloin myynti on ajankohtaista aikaisintaan vuoden kuluttua.

Paikka on hankalakulkuinen. Se sijaitsee aivan aseman takana ja maantie kulkee vain 100 metrin päässä, mutta koululle pääsee ainoastaan kiertämällä pitkän lenkin tietä pitkin.

Tästä on kyse

Saaramaan leirintäalue sijaitsee Kuutostien eteläpuolella lähellä Kouvolan ja Luumäen rajaa.

Entinen Anjalankosken kaupunki vuokrasi vuonna 1999 leirintäalueen 40 vuodeksi Finn-Camping Caravan ky:lle. Perusvuokraksi vahvistettiin 9 210 markkaa vuodessa.

Erillisellä kauppakirjalla vuokraajalle myytiin leirintäaluekäyttöön rakennukset, rakennelmat ja laitteet.

Saaramaa Camping on ollut venäläistaustaisten yhtiöiden omistuksessa vuodesta 2007, jolloin liiketoiminta myytiin parille liikemiehelle.

Alueelle oli määrä rakentaa muun muassa lomamökkejä. Suunnitelmat eivät ole toteutuneet.

Syksyllä 2013 yritys siirtyi maanvuokrasopimuksineen Vladimir Pochinkon johtamalle PLK Bio oy:lle. Hän on sittemin myynyt yrityksen Damir Safiullinille.