Kouvola on kolminkertaistamassa pakolaiskiintiötään — Vuosittain kaupunkiin tulisi vähintään 60 pakolaista

Iitissä ei ole yhtään pakolaista eikä asia ole tällä tietoa tulossa käsiteltäväksi.

Lumikki Haaja

Kouvola kaavailee vastaanotettavien kiintiöpakolaisten määrän nostamista. Kuva on Keltakankaan hätämajoitusyksiköstä syyskuulta 2015.
Kouvola kaavailee vastaanotettavien kiintiöpakolaisten määrän nostamista. Kuva on Keltakankaan hätämajoitusyksiköstä syyskuulta 2015.

Kouvolan kaupunki valmistautuu lisäämään kiintiöpakolaisten kuntapaikkoja. Liikunta- ja kulttuurilautakunta käsittelee keskiviikkona esitystä vähintään 60 pakolaisen vastaanottamisesta vuosittain. Vähintään viisi vastaanotettavista pakolaisista olisi hätätapauksina maahan tulleita kiintiöpakolaisia.

Kaupunki on vastaanottanut pakolaisia vastaan koko 2000-luvun ajan. Kouvolaan on tullut keskimäärin 15—20 pakolaista vuodessa. He ovat tulleet kiintiöpakolaisina, perheenyhdistämisen kautta tai muuttamalla itsenäisesti kaupunkiin.

Liikunta- ja kulttuurilautakunta käsittelee keskiviikkona esitystä vähintään 60 pakolaisen vastaanottamisesta vuosittain.

Uusien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut jyrkästi vuoden 2015 jälkeen. Vajaat parisataa pakolaista sai korvauksia Kouvolassa syyskuussa. Vuoden 2018 syyskuussa korvauksia saavia pakolaisia oli 252.

Myös Suomen hallitus on kasvattamassa pakolaiskiintiötä

Konsernipalvelujen johtoryhmä on jo käsitellyt esitystä vastaanotettavien pakolalaisten määrän nostamisesta.

Kouvola saa valtiolta korvausta kiintiöpakolaisista neljän vuoden ajalta. Turvapaikkamenettelyn kautta pakolaisaseman tai oleskeluluvan saaneista valtio maksaa korvausta kolmen vuoden ajan.

Iitin kunnanjohtaja Riku Rönnholm kertoo, että pakolaiskiintiö ei ole ollut tapetilla kunnassa.

— Pakolaisten vastaanotto ei ole vireillä eikä asia ole ainakaan kunnanhallituksen listoilla, Rönnholm sanoo.

Suomen hallitus on kasvattamassa pakolaiskiintiötä 750 kiintiöpakolaisesta 850—1050:een vuodessa.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset