Laulujoutsenta tarkkaillut jaalalaismies uskoo, että lintua ammuttiin aiemmin kaulaan — Poliisi joutui lopettamaan loukkaantuneen kansallislinnun kärsimykset

Kasvanut joutsenkanta teettää poliisille suhteellisen paljon töitä vuosittain.

AOP

Laulu- ja kyhmyjoutsenet lähtevät syksyn mittaan muuttomatkalle. Silloin riski joutua voimalinjaonnettomuuteen kasvaa. Kuvassa on laulujoutsenia.
Laulu- ja kyhmyjoutsenet lähtevät syksyn mittaan muuttomatkalle. Silloin riski joutua voimalinjaonnettomuuteen kasvaa. Kuvassa on laulujoutsenia.

Poliisipartio lopetti loukkaantuneen laulujoutsenen tiistaina Jaalan Hyvikkään järvellä.

Joutsen oli kyyhöttänyt pitkään paikoillaan järven rannalla eikä se kyennyt liikkumaan. Poliisit totesivat linnun huonokuntoiseksi. Sen kärsimykset lopetettiin ampumalla.

Joutsenen kaula oli mutkalla

Jaalalainen Voitto Koivisto kiinnitti oudosti käyttäytyneeseen joutseneen huomiota aiemmin päivällä.

— Kun joutsen oli rannassa, se ei välittänyt ihmisistä. Sitä pääsi katsomaan 2—3 metrin päähän.

Koiviston mukaan joutsenen kaula oli melko pahasti mutkalla.

— Se hapuili nokalla kaulaansa.

Ammuttiinko joutsenta?

Syytä laulujoutsenen loukkaantumiseen ei varmuudella tiedetä. Poliisin mukaan linnussa ei ollut ampumahaavoja.

— On mahdollista, että se oli lentänyt päin voimalinjaa tai loukannut itsensä jotenkin muuten, konstaapeli Ismo Turkia Kaakkois-Suomen poliisin tilannekeskuksesta kertoo.

Lintua seuraillut Koivisto on toista mieltä: joutsenta ammuttiin. Hän arvelee, ettei poliisi kiireessä huomannut haavaa.

Joutsenen haudannut Koivisto pitää mahdollisena, että laineilla veri on huuhtoutunut pois. Höyhenpeite oli kuitenkin tummempi haavan kohdalta.

— Tutkin joutsenen kaulan. Ei se ollut eilisen ampumareikä, vaan aikaisemmin tullut, koska se oli mennyt mustaksi.

Loukkaantuneita lintuja joudutaan lopettamaan

Poliisille tulee vuosittain suhteellisen paljon ilmoituksia loukkaantuneista joutsenista Kouvolassa. Osa ilmoituksista liittyy kuolleena löytyneisiin lintuihin. Poliisin lisäksi joutsenia joutuvat toisinaan lopettamaan metsästäjät.

— Lisääntyneet ilmoitusmäärät johtuvat kavaneista lintukannoista.

Vähän loukkaantuneita Kouvolasta

Loukkaantuneet linnut päätyvät toisinaan Pyhtään lintuhoitolaan. Tänä kesänä sinne ei ole tullut kuin kaksi joutsenen poikasta. Kouvolasta hoitoa vaativia joutsenia ei ole päätynyt Pyhtäälle pitkään aikaan.

Lintuhoitolan työntekijän Arto Hokkasen mukaan havaintoja heikkokuntoisista tai loukkaantuneista joutsenista on alkanut viime vuosina tulla ympäri vuoden. Kun hoitola aloitti 21 vuotta sitten, ilmoituksia tuli vain satunnaisesti talvella.

Ongelmana joutsenten ja muiden lintujen hoidon saamisessa on Hokkasen mukaan kuljetus. Hän ehtii itse harvoin noutaa loukkaantuneita eläimiä. Toisinaan niitä tuovat tarhalle vapaaehtoiset yksityishenkilöt tai eläinsuojeluyhdistykset.

Tapani Tolvanen

Laulujoutsen laulaa kylpiessään.
Laulujoutsen laulaa kylpiessään.

— Olen joskus ajanut vastaan Leikariin. Oma aikani ei kuitenkaan riitä eläinten kuljettamiseen.

Pelastusvälineitä käärmeistä hirviin

Kymenlaakson pelastuslaitoksella on yksi eläinten pelastamiseen liittyvällä kalustolla varusteltu pakettiauto. Pelastusjohtaja Vesa Parkon pakettiauto kulkee tarvittaessa etelästä pohjoiseen pelastuslaitoksen alueella.

— Meidän tehtävämme on lähinnä pelastaa eläimiä, jos ne ovat pulassa. Pelastajat ja asiantuntijat arvioivat paikalla, mitä eläimelle voidaan tehdä. Tarvittaessa eläimiä on kuljetettu, mutta mikään taksi se ei ole.

Huonokuntoisia eläimiä pelastajat eivät lopeta. Sen tekevät Parkon mukaan poliisi tai metsästäjät.

Pelastuslaitoksen autossa on esimerkiksi pihtejä, joilla voidaan pyydystää käärmeitä. Samoin autossa on erikokoisia haaveja lintujen ja muiden pienempien eläinten pyydystämiseen. Isompien eläinten pelastamiseen autossa on omat välineensä. Niitä ovat esimerkiksi erilaiset kuormaliinat.

AOP

Laulujoutsen vaatii reilusti nousu- ja laskeutumistilaa.
Laulujoutsen vaatii reilusti nousu- ja laskeutumistilaa.

Juttua on päivitetty kello 16.15. Lisätty Voitto Koiviston kommentit.

Luetuimmat