Lupa hyönteisten myynnille käynnistää kasvattamoiden etsimisen — Inkeroisissa toimiva yritys uskoo snacks-sirkkojen ilmestyvän baareihin parissa viikossa

Juho Vainonen

Pohjolan Hyönteistalouden Santtu Vekkelillä oli jo vuonna 2014 hyönteistuotantoa Inkeroisissa, joka on yrityksen pääpaikka.
Pohjolan Hyönteistalouden Santtu Vekkelillä oli jo vuonna 2014 hyönteistuotantoa Inkeroisissa, joka on yrityksen pääpaikka.

Hyönteisten kasvattaminen ja myyminen elintarvikkeena sallitaan Suomessa. Inkeroisissa toimivassa Pohjolan Hyönteistalous Oy:ssä uutisesta iloitaan.

— Kaivamme nyt suunnitelmat kassakaapista parinkymmenen farmin, pääasiassa entisen sikatilan kanssa, ja ryhdymme toteuttamaan niitä, kehitysjohtaja Santtu Vekkeli sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö kertoi keskiviikkona EU:n uuselintarvikeasetuksesta, joka tuo hyönteiset elintarvikevalvonnan piiriin.

— Toiveenamme on tuoda ensimmäiset tuotteet markkinoille muutaman viikon päästä. Tämän vuoden puolella saamme myyntiin kuivattujen hyönteisen lisäksi suurirakeista jauhetta, keksejä, snacksejä ja hyönteismakkaraa.

Vekkeli sanoo olevansa melkein varma, että ensimmäinen hyönteistuote löytyy baareista.

— Se on snacks-sirkka. Sen uskon tulevan parissa viikossa markkinoille, koska konsepti on sille jo valmiina.

Suomi pääsee mukaan hyönteisbisnekseen

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira antaa tuottajille lähiaikoina ohjeet siitä, miten hyönteisiä pitää tuottaa. Vekkeli pitää tärkeänä sitä, että he toimivat jatkossa normaalin elintarvikelainsäädännön alla.

— Tähän asti olemme joutuneet tekemään töitä valmistumalla kaikkeen. Nyt perusasiat ovat tiedossa ja Eviralta saamme hyvin lyhyen ajan kuluttua tiedot yksityiskohdista.

Toiminnan käynnistymistä Suomessa hän kuvaa isoksi muutokseksi.

— Olemme tehneet bisnestä Yhdysvaloissa ja Aasiassa tähän asti, koska se ei ole ollut Suomessa luvallista. Nyt Suomella on mahdollista saada muut maat kiinni.

Euroopassa Itävalta, Tanska, Hollanti, Iso-Britannia ja Belgia ovat jo ehtineet ennen Suomea luvallistaa hyönteistuotannon.

Santtu Vekkeli toimii nykyisin yrityksen tuotekehitysjohtajana ja hänen veljensä Sami Vekkeli toimitusjohtajana. Toimitusjohtaja on parhaillaan Singaporessa tapaamassa rahoittajia.

”Tarvitaan noin 200 farmia”

Pohjolan Hyönteistalous auttaa tuotantotiloja muokkaamalla ne sellaisiksi, että niissä voi kasvattaa automatisoidussa ympäristössä hyönteisiä.

— Farmi kasvattaa hyönteisiä, ne prosessoidaan siellä ja lähetään elintarviketehtaaseen, jossa niistä valmistetaan kokonaisina tai esimerkiksi jauhetta.

Valmiit tuotteet tuodaan ruokakauppaan myyntiin. Hyönteisfarmeja on tarkoitus perustaa ympäri maan pohjoisesta etelään. Tänä vuonna yrityksellä on tavoitteena käynnistää kaksi farmia ja ensi vuonna parikymmentä.

— Tavoitetahdissa pysyäksemme tarvitsemme uusia farmeja, joiden etsintä nyt käynnistyy. Noin 200 farmilla pystymme tyydyttämään kysynnän, että jokaisessa kaupassa on 1 — 2 tuotetta myynnissä.

Inkeroisissa toimiva yritys on kiinnostunut löytämään uusia tuotantotiloja hyönteisille Kymenlaaksosta sijainninkin takia.

Yrityksellä on Suomessa viisi täyspäiväistä, yksi konsultti ja muutamia osa-aikaisia työntekijöitä. Ulkomailla sillä on neljä työntekijää ja alihankkijoita.

Yrityksellä on Vekkelin mukaan valmiit sopimukset. useiden elintarvikevalmistajien kanssa. Ensimmäiset tuotteet eivät tule Vekkelin mukaan olemaan halpoja.

— Uskallan väittää, että ne eivät vuoden kuluttua ole erityisen kalliita.

Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen

Luetuimmat