Kuusankosken kirjastossa esillä oleva Sukupuolena ihminen -näyttely antaa kasvot transihmisille

Vesa Tyni

Camille, 31, Turku.

Suomessa sukupuolen korjausprosessiin hakeutuu vuosittain noin 400 ihmistä.

Kuusankosken kirjaston toisessa kerroksessa avautuu tiistaina Sukupuolena ihminen -näyttely. Se antaa äänen transihmisille eli kaikille niille, joiden sukupuoli-identiteetti tai sukupuolen ilmaisu eroaa niistä odotuksista, joita syntymässä määritellylle sukupuolelle yleensä asetetaan.

Heitä ovat esimerkiksi transvestiitit, muunsukupuoliset ja transsukupuoliset.

Esillä on 11 Vesa Tynin ottamaa valokuvaa ja niihin liittyvää tarinaa. Tyni on valittu Vuoden muotokuvaajaksi vuonna 2015.

Jokainen haluaa olla oma itsensä

"Mä olin 19 kun mä menin lääkäriin. Sen jälkeen mä soitin mutsille, et no niin, nyt asia on näin, että musta tulee mies, että prosessi on alkanut. Se sanoi jotain että älä höpötä ja koetti vaihtaa aihetta." (Luka)

Sukupuolena ihminen -näyttelyn tuottaja on Maiju Ristkari. Hän on haastatellut kaikki näyttelyyn kuvatut ihmiset.

Ristkari ei itse tiedä, miltä tuntuu elää transihmisenä Suomessa. Haastattelut ovat kuitenkin opettaneet hänelle aiheesta paljon.

— Sen kuvan olen saanut, että on todella tärkeää saada elää omassa sukupuolessaan. Ei ole keneltäkään pois, jos joku toinen saa olla oma itsensä.

Ristkarin mukaan ihmiselle ei ole tragedia syntyä transsukupuoliseksi. Sen sijaan ympärillä olevat muut ihmiset voivat tehdä siitä tragedian omalla suhtautumisellaan.

Hänen mukaansa on myös tärkeä muistaa, että sukupuoli ja seksuaalisuus ovat kaksi eri asiaa.

Koululuokat, tervetuloa

"Mulla ei ollut ketään, kenen kanssa puhua niistä ajatuksista. Jälkeenpäin mietin, että olisi ollut ihan kiva, jos oltaisiin perheessä puhuttu seksuaalisuudesta, oltaisiin puhuttu uskonnosta, oltaisiin puhuttu kaikesta." (Alexia)

Ristkari toivoo, että mahdollisimman moni koululuokka kävisi tutustumassa näyttelyyn. Hän uskoo opettajien olevan tietoisia sukupuolen moninaisuudesta, mutta silti moni heistä kaipaa sanoja aiheesta kertomisen tueksi.

— Tämä näyttely voi auttaa siinä.

Näyttelystä saatavaa tietoa hyödynnetään opettajille tarkoitetussa uudessa, elektronisessa oppimateriaalissa. Sitä löytyy ainakin terveystiedon ja elämänkatsomustiedon kohdalta.

Vieraskirjaan kiitoksia

"Multa kysytään aina ihan reilusti, että ”mikä sinä olet”. Koska en oikeen itekään tiedä sitä, en osaa vastata siihen. Voin olla kumpi vaan. Mua ei haittaa, jos joku sanoo mua mieheksi tai naiseksi." (Vili)

Suomea jo jonkin aikaa kiertäneestä näyttelystä on tullut valtaosaltaan hyvää palautetta. Kävijät ovat raapustaneet vieraskirjaan kannustavia sanoja ja viestittäneet, että tekijät tekevät tärkeää työtä.

Vain yhdellä paikkakunnalla kirjaan oli kirjoitettu tulikivenkatkuinen viesti, jossa todettiin näyttelyn olevan ”tyrkyttämistä ja propagandaa”.

Ristkari ottaa sen tärkeänä viestinä:

— Meille se kertoo siitä, että olemme oikealla asialla. Asenteissa riittää vielä muutettavaa.

Sukupuolena ihminen

Näyttely on esillä Kuusankosken kirjastossa 22.8.—1.9.

Kuraattorina on toiminut Nina Suni.

Kuvat ja tarinat löytyvät myös osoitteesta www.sukupuolenaihminen.fi.

Sanastoa löytyy: seta.fi/sateenkaarisanasto.

Katariina Hakaniemi

Katariina Hakaniemi

Luetuimmat