Arvio: Kuulas juhlii ja kukoistaa

Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU: Pää alas — jalat ylös. Käsikirjoitus Katja Kähkönen ja Katja Povše. Ohjaus Katja Kähkönen. Lavastus ja puvut Katja Kähkönen ja Mateja Ocepek. Musiikki ja äänimaailma Gregor Zemljič. Graafinen suunnittelu Mateja Ocepek. Esiintyjät Katja Kähkönen ja Outi Kautonen. Esitys Kuulas-teatteritapahtumassa Kuusankoskitalon Balettisalissa 17.5. Linnateatteri, Turku: Herra Hakkarainen harrastaa. Alkuperäisteksti Mauri Kunnas. Dramatisointi ja ohjaus Sami Rannila. Lavastus Niina Suvitie. Puvut Anniina Kuula. Maskit Minna Pilvinen. Musiikki ja äänet Kari Mäkiranta. Esiintyjät Sami Markus ja Jaakko Loukkola. Esitys Kuulas-tapahtumassa Kuusankoskitalon Voikkaasalissa 17.5.

Matej Povse

Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU:n esitys Pää alas — jalat ylös.
Vauva- ja taaperoteatteri AEIOU:n esitys Pää alas — jalat ylös.

Linnateatteri

Linnateatterin esityksessä Herra Hakkarainen harrastaa.

Aikuiseen ikään ehtinyt lastenteatteritapahtuma Kuulas on voimissaan. 30-vuotinen perinne kantaa, ja loistavana osoituksena tästä käy keskiviikkoinen vauva- ja taaperoteatteri AEIOU:n esitys Pää alas — jalat ylös.

Balettisalin ovi avautuu. Värikkäästi pukeutunut, rauhallisesti puhuva nainen pyytää pienistä ulkokengistään luopuneen yleisön sisään. Tervetulotoivotusten jälkeen iältään ja senteiltään vähäinen väki huomaa tulleensa aikuistensa kanssa osaksi sirkusta.

Bubu tarhakasseineen jää osaksi yleisöä.

Tulee onnen tunne, että tämä Sloveniassa syksyllä 2010 kantaesityksensä saanut esitys on yleisön edessä myös tässä tilassa.

Värikylläinen näytös kertoo sirkusperheen elämästä pienen ihmisen arjen kautta.

Taikuriäiti (Katja Kähkönen) ja pelleisä (Outi Kautonen) ovat vanhempia Bubu-nukelle. Bubua opetetaan pissimään pottaan, ja hänen kauttaan saadaan salillinen patjoilla istuvia taaperoikäisiä jumppaamaan yhdessä. Onhan Bubu lapsiakrobaatti.

Yleisön kanssa valitaan aamutoimilla sopiva pari tossulle ja käsitellään tunteita piirretyillä ilmeillä. Eräs 40-minuuttisen esityksen kohokohdista on ehdottomasti Bubun hoitoon vieminen. Bubu tarhakasseineen jää osaksi yleisöä.

Repliikit ovat lyhyitä, puhe selkeää. Työ toimi myös hiljaisempina hetkinään. Ilmeet ja rauhaisa musiikki vakuuttavat.

Alle 3-vuotiaat eivät ole teatteriyleisönä helpoin tie ylittää. Jotain tämän esityksen taiasta kertoo, että ensimmäinen varsinainen harmin parahdus yleisön seasta kuultiin vasta esityksen lopussa.

”Onkohan tuo Hakkaraisen sänky?”, kuuluu Voikkaa-salin yleisöstä jo aikaa ennen näytöksen alkua.

Rakastetun Mauri Kunnaksen luoma hahmo tunnetaan täälläkin. Turkulaisen Linnateatterin Sami Markus (Herra Hakkarainen) ja Jaakko Loukkola saavat 3—6-vuotiaan yleisönsä jo valmiiksi puolelleen.

Valveen ja unen rajamailla elävällä Herra Hakkaraisella on nykyaikaisia pulmia. Kun pitäisi olla niitä harrastuksia. Sosiaalinen media, bluetooth-kaiuttimet, poke-stopit. Ja nukkuakin tulisi.

Monen roolin Jaakko Loukkola pääsee valloilleen muun muassa Masa Marsuna sekä herra ja rouva Makkarana. Tassulan kuuluisinta unissakävelijää esittävä Sami Markus pysyy omassa roolissaan maltilla. Hänen Hakkaraistaan pitää tuttuna.

Melodinen musiikki tempaa mukaansa. Yleisön jalat tömisevät käsien taputtaessa tahtia. Tosin taustanauhan instrumentaaliosuus kuului ainakin keskiviikkoaamuna liian voimallisesti solistien äänenkäyttöön nähden.

Kuvakirjan siirtäminen 40-minuuttiseksi teatteriesitykseksi on Sami Rannilan toimesta onnistunut. Työ toimii niin kirjan lukeneille kuin teosta tietämättömillekin. |

Antti Salmela

Hyvää: Miltei täydet salit yleisöä molemmissa näytöksissä.

Huonoa: Balettisalin kuumuus.

Erityistä: Kuulas-tapahtuma 30 vuotta.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.