Poksin infektiopäivystyksessä Kuusankoskella tehdään jo 80 koronavirustestiä päivässä: Lomakauden vuoksi on työn takana saada järjesteltyä tarpeeksi henkilöstöä testaamaan potilaita, ylilääkäri Kimmo Salmio sanoo

Kymenlaaksossa otetaan koronavirustesti kaikilta, joilla on hengitystieinfektion oireita.

Jussi Lopperi

Arkistokuvassa Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystyksen konttivastaanotto viime keväänä.
Arkistokuvassa Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystyksen konttivastaanotto viime keväänä.

Koronavirustestausten määrä Kouvolassa on noussut viikossa lähes sataan testattavaan päivässä.

Testattavien määrän lisääntyminen tuo Pohjois-Kymen sairaalassa paineita löytää riittävästi henkilöstöä tekemään testejä.

Pohjois-Kymen sairaalan infektiopäivystyksessä Kuusankoskella on testattu viime päivien aikana noin 80 henkilöä päivässä.

– Testausten määrä on noussut huomattavasti viikossa, Kymsoten päivystyksen ylilääkäri Kimmo Salmio Pohjois-Kymen sairaalasta kertoo.

Henkilökunnasta pulaa

Koronatestit keskellä kesälomakautta ovat tuoneet Kymsoten johdolle päänvaivaa, koska käytettävissä on tavallista vähemmän henkilökuntaa.

– Meillä on tällä hetkellä hyvin vähän hoitohenkilökuntaa, jota voimme siirtää koronatestien näytteenottoon. Elokuu on Kymsotessa vielä loma-aikaa, Salmio sanoo.

– Yritämme tällä hetkellä saada kiivaasti ratkaisua ruuhkautumisongelmaan. Jonot johtuvat paljolti henkilökuntaresursseista kesälomien vuoksi.

Kuusankoskella testeihin on ajanvaraus

Kotkassa Kymenlaakson keskussairaalassa koronavirustesteihin on joutunut jonottamaan tällä viikolla pahimmillaan jopa useita tunteja.

Kuusankoskella jonotilanne ei ole ollut yhtä hankala. Salmio suosittelee koronatesteihin lähtö pohtivien tekemään ensimmäiseksi verkossa Kymsoten sivuilla Omaolon kautta oirearvion.

– Sitä kautta henkilö ohjataan tarvittaessa ajanvaraukseen.

Koronavirustesteihin tulevat voivat soittaa myös Kymsoten päivystys- ja neuvonta-apuun numeroon 116 117.

Testattavien määrä kasvaa koko ajan

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten viestintäjohtaja Anni Björklund sanoo, että koronatestattavien määrä kasvaa koko ajan. Viime viikolla Kymsoten alueella tehtiin 700 koronavirustestiä.

– Testattavia tulee enemmän muun muassa lomaltapaluun vuoksi, Björklund kertoo.

– Potilaita testataan herkällä kädellä. Kaikki vähänkin oireilevat nuhakuumeiset testataan, Salmio kertoo.

Flunssaoireiset lapsetkin vietävä koronavirustestiin

Osa koronavirustesteihin tuoduista on lapsia. Kouvolan kaupungin ohjeistuksen mukaan flunssaoireiset lapset on pidettävä pois päiväkodista.

Lapsen voi viedä päiväkotiin vasta oireiden vähennyttyä ja koronavirustestin tuloksen ollessa negatiivinen.

Negatiivisen koronavirustestin jälkeen lapsi voi osallistua päivähoitoon, vaikka flunssan oireita vielä olisikin. Ennen testituloksen varmistumista lapsen on pysyteltävä kotona.

Positiivisen koronatestituloksen Kymsote antaa potilaalle tarkemmat ohjeet jatkotoimenpiteisiin.

Kouluun ei saa mennä lievilläkään hengitystieinfektio-oireilla

Kouvolan kaupunki ilmoitti torstaina, että lasta ei saa laittaa kouluun, jos tällä on lieviäkään hengitystieinfektion oireita tai epäilys koronaviruksesta.

Mikäli epäily koronaviruksesta on olemassa, on mentävä koronavirustestiin. Kouvolan kaupunki suosittelee koronatestausta erittäin matalalla kynnyksellä tartunnan kantajien selvittämiseksi.

Uusimmat uutiset