Kaupunginjohtaja Marita Toikka: Kouvolan kansanedustajien on oltava nyt hereillä — Itärata pitää saada mukaan hallitusneuvotteluihin

Kinnossa muistutetaan kansanedustajia useammastakin liikennehankkeesta Kymenlaaksossa.

Martti Husu ja Marita Toikka toivovat, että Kouvolan liikennehankkeet olisivat hyvin esillä uuden eduskuntakauden aikana.
Martti Husu ja Marita Toikka toivovat, että Kouvolan liikennehankkeet olisivat hyvin esillä uuden eduskuntakauden aikana.

Äitiysvapaaltaan eduskuntavaaleja seurannut Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka pitää hyvänä, että Kouvola sai eduskuntaan kolme paikallista edustajaa: Sheikki Laakson (ps.), Paula Werningin (sd.) ja Ville Kauniston (kok.)

— Se on yksi enemmän kuin aikaisemmin, ja ehdokkaat ovat kaikki isoista eduskuntaryhmistä, Toikka sanoo.

Hän muistuttaa, että jonkin aikaa vaali-iltana näytti siltä, että edustajia olisi tulossa viisi. Se ei olisi ollut lainkaan liikaa, jos mitataan Kouvolan painoarvoa väkilukuun suhteuttaen.

Toikka muistuttaa, että ensimmäisellä kaudella kansanedustajilla menee oma aikansa talon tavoille opetellessa. Hän uskoo, että viestit eduskunnasta tavoittavat Kouvolan hyvin. Kaunisto kun on kaupunginhallituksen ja Werning kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja.

Joku kouvolalaisista on hallituspuolueessa

Todennäköisesti ainakin joku kouvolalaisista on pian halllituspuolueessa, sillä SDP, kokoomus ja perussuomalaiset saivat eduskuntaan eniten paikkoja. Kouvolalaisia tuskin nähdään ensikertalaisina hallituksessa. Toikka kuitenkin arvioi, että heillä on ryhmiensä kautta näillä hallitukseen hyvä yhteys.

Toikka reagoi vaalitulokseen heti. Kouvolassa sorvataan parhaillaan kansanedustajille ja muille sidosryhmille viestiä, jossa muistutetaan itäradan tärkeydestä tulevissa hallitusneuvotteluissa.

— Meidän on oltava hereillä, jotta saamme itäradan hallitusneuvotteluihin mukaan.

Toikka muistuttaa, että Suomessa pohditaan itäradan lisäksi parhaillaan myös kahta muuta Helsingistä lähtevää rataa. Toinen menisi Turkuun, toinen Tampereelle. Rata-asiassa Toikka toivoo yhteistyötä myös muiden Kaakkois-Suomen vaalipiirissä olevien tahojen kanssa.

— Itärata pitää ottaa esille jo hallitusneuvotteluvaiheessa. Itärata on koko Itä-Suomen asia.

Toikan mielestä ei ole mahdotonta, että uudelleen miehitetty eduskunta alkaa purkaa jo tehtyjä soteratkaisuja.

— Jos uusi hallitus alkaa purkaa sotelainsäädäntöä, kouvolalaisten on syytä olla valppaina.

Itäradan lisäksi muitakin hankkeita

Kouvola Innovationin toimitusjohtajan Martti Husun mukaan VR:n ohjauskeskuksen ja lääkintähelikopterin saaminen Kouvolaan ovat hyviä esimerkkejä siitä, miten hyvä poliittinen asemointi vaikuttaa Kouvolan alueen investointeihin. Hän toivoo samanlaisia onnistumisia myös uudella kaudella.

Itärata on kymmenen, kahdenkymmenen vuoden asia, mutta Kouvolan vaikutusalueella on muitakin investointeja, jotka ovat suoraan liikenne- ja viestintäministeriön vaikutuspiirissä. Kouvolasta pitäisi saada kaksoisraide Vainikkalaan ja Kotkaan. Molemmissa suunnissa on vielä joitakin yksiraiteisia osia.

— Tässä puhutaan kymmenien miljoonien eurojen investoinnista, kun itärata on miljardiluokassa.

Valtatie kuudella on Kouvolan ja Keltin välillä osuus, jonka kunnostus maksaisi korkeintaan kymmenen miljoonaa.

Kinnon toimitusjohtaja Husu muistuttaa myös, että Valtatie 15:stä on jo suunnitelmat valmiina. Toteutukseen pitäisi saada satakunta miljoonaa.

— Nämä ovat kaikki hankkeita, jotka parantaisivat ihan suoraan Kouvolan elinvoimaa.