Hallitus tuplaa rahoituksen sote-piloteille, joihin Kymenlaaksokin kuuluu — Toista 100 miljoonan pottia ei ole korvamerkitty kenellekään

Maakuntien perustamiseen tarvittaviin tietojärjestelmämuutoksiin ja muihin tukitoimiin myönnettiin yhteensä noin 19 miljoonaa euroa valtion lisätalousarviossa.

heidi veijalainen

Valinnanvapauspilotissa asiakas saisi valita julkisen ja yksityisen terveydenhuollon palveluntarjoajan väliltä.
Valinnanvapauspilotissa asiakas saisi valita julkisen ja yksityisen terveydenhuollon palveluntarjoajan väliltä.

Hallitus kaksinkertaistaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valinnanvapauteen liittyvien kokeilujen rahoituksen. Se esittää lisätalousarvioehdotuksessaan sadan miljoonan euron lisäystä pilottien rahoitukseen.

Asia linjattiin jo kehysriihessä aiemmin keväällä. Tämän lisäksi budjetista on jo aikaisemmin varattu toiset sata miljoonaa euroa kokeiluille.

Hallitus neuvotteli lisätalousarvioesityksestä tiistaina ja se on tarkoitus antaa eduskunnalle torstaina.

Kymenlaakso sai vain puolet hakemastaan summasta aiemmin tänä keväänä

Kymenlaakso on yksi kymmenestä maakunnasta, jotka ovat mukana pilottikokeilussa. Se on jo saanut sosiaali- ja terveysministeriöltä valinnanvapauskokeiluun 8 miljoonaa euroa.

Kymenlaakso haki kokeiluun vajaan 17,3 miljoonan euron valtionavustusta heinäkuusta 2018 vuoden 2020 loppuun.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola sanoo, että lisätalousarvioon sisällytettyä 100 miljoonan euron määrärahaa ei ole jaettu valinnanvapauspilottiin jo ilmoittautuneiden maakuntien kesken.

— Jos valinnanvapauslaki tulee voimaan, syksyllä tulee täydentävä hakukierros. Mukana olevat alueet voivat silloin hakea täydennystä valinnanvapauskokeilunsa rahoitukseen. Ovi on syksyllä auki myös uusille maakunnille hakea pilottiin.

Valtiolta rahoitusta myös maakuntauudistuksen tukitoimiin

Lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan myös 15 miljoonan euron lisäystä maakuntien perustamiseen liittyviin tietojärjestelmien muutokseen. Maakuntatieto-ohjelman kustannuksiin annetaan 1,4 miljoonaa euroa.

Maakuntauudistuksen toimeenpanoa tukevien palveluiden hankitaan ehdotetaan 2,5 miljoonan euron määrärahaa.

Jos sote- ja maakuntauudistukset menevät eduskunnassa läpi, maakuntien on määrä olla vuodesta 2020 eteenpäin vastuussa sote-palvelujen järjestämisestä.

Pilottien tarkoitus on tukea valinnanvapauslain toimeenpanoa osana sote-uudistusta. Uudistuksen jälkeen suomalaiset saisivat valita itse käyttämänsä terveyskeskuksen, joka voi olla joko maakunnan, yksityisen yrityksen tai järjestön pyörittämä. Asiakasmaksut olisivat kaikissa samat.

Pilotit voidaan aloittaa, kun — tai jos — eduskunta hyväksyy soteen liittyvän valinnanvapauslain. Se on parhaillaan eduskunnan käsiteltävänä ja hallituksen tavoite on, että se hyväksyttäisiin kesä—heinäkuussa.

Uutinen HS:n verkkosivuilla.