Kymsoten yt-neuvottelut alkavat viikon kuluttua, valmista pitäisi olla 8. heinäkuuta

Neuvottelut koskevat 6 639:ää työntekijää, joista 5 279 on vakituisia.

Tiina Mansikka

Kuvituskuva.
Kuvituskuva.

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten yt-neuvottelut alkavat ensi viikon maanantaina. Hallintojohtaja Ari Nevalainen kertoo, että työantaja on antanut neuvotteluesityksen tänään maanantaina ja varsinaiset yt-neuvottelut alkavat 27. toukokuuta.

— Lain mukaan siitä edetään kuusi viikkoa siten, että viimeiset neuvottelut käytäisiin 8. heinäkuuta.

Nevalaisen mukaan ensi viikolla selviää, mikä on työnantajan esitys neuvottelujen määrästä.

— Tavoite on löytää yhteisymmärys toimenpiteistä neuvotteluissa kuuden viikon aikana. Lisäneuvottelujen järjestäminen on yt-lain mukaan mahdollista.

Koko organisaatio käydään läpi

Neuvottelujen piirissä on 6 639 työntekijää. Heistä vakituisessa työsuhteessa on 5 279 henkeä.

Neuvotteluissa on määrä käydä läpi koko organisaatio, johtamisjärjestelmä ja toimintatavat sekä henkilöstön määrä suhteessa tähän kokonaisuuteen. Henkilöstön eläköitymiset sekä työsuhteiden määräaikaisuus huomioidaan.

Mitään henkilöstöryhmää ei ole rajattu neuvottelujen ulkopuolelle.

— Neuvottelujen alussa ei voida sanoa mitään ennusteita tuloksista. Yhteisymmärrykseen tähtäävän tavoitteiden ja tuloksen löytämistä etsitään yhteistyössä, se on lain hengen mukaista, Nevalainen sanoo.

Lopullisen päätöksen tekee Kymsoten hallitus.

Kymsote etsii 25 miljoonan euron säästöjä. Toimitusjohtaja Annikki Niiranen on todennut, että säästöt tarvitaan jotta toimintaedellytykset voidaan turvata.

Kymsoten jäsenkunnat ovat asettaneet aiemmin kuntayhtymän tavoitteiksi 4,6 miljoonan euron tehostamis- ja tasapainottamistavoitteet tälle vuodelle.