Kouvolan Markuilta erilaiset syyt keskustan taaperrukselle: Pakkasen mielestä hallituspohja estää kannatuksen nousun – Laukkasen mukaan Kulmunin asioiden hallinta on osoittautunut ohueksi

Pakkanen antaisi puheenjohtaja Kulmunille vielä aikaa osoittaa kykynsä. Laukkanen pitää haastajien löytymistä syyskuun puoluekokoukseen välttämättömänä asiana.

Lumikki Haaja

Markku Laukkanen sanoo, että haastajien löytyminen Katri Kulmunille jo syyskuun puoluekokoukseen on suorastaan välttämätöntä.
Markku Laukkanen sanoo, että haastajien löytyminen Katri Kulmunille jo syyskuun puoluekokoukseen on suorastaan välttämätöntä.

Katri Kulmunin johtaman keskustan on mahdotonta kasvattaa kannatustaan tällä hetkellä.

Tätä mieltä on kouvolalainen ex-kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Markku Pakkanen.

Lomamatkalta tavoitettu Pakkanen katsoo, että nykyisellä hallituspohjalla keskustan kannatus ei nouse. Ei siinäkään tapauksessa, vaikka puheenjohtajana olisi joku muu kuin Kulmuni.

– Edes Annika Saarikko ei pystyisi merkittävästi kannatusta nostamaan. Päinvastoin: Saarikkokin kerkeäisi kolmessa vuodessa menettää asemiaan nykyisen hallituspohjan jatkaessa. Tämän takia ihmettelenkin, jos keskustan puheenjohtajaksi on hinkua syksyn puoluekokouksessa.

Puoluekokous syyskuussa

Kulmuni valittiin keskustan puheenjohtajaksi Kouvolassa syyskuun alussa viime vuonna. Silloinen elinkeinoministeri Kulmuni löi kilpakumppaninsa, puolustusministeri Antti Kaikkosen äänin 1092–829.

Viime joulukuussa Kulmuni aloitti valtiovarainministerinä. Vajaat puoli vuotta myöhemmin tämän vuoden kesäkuussa Kulmuni joutui eroamaan ministerin virasta esiintymiskoulutuksesta syntyneen kohun takia.

– Toivoisin, että Kulmunille annetaan mahdollisuus näyttää vielä kykynsä puheenjohtajana. Kerran vuodessa puheenjohtajan vaihtaminen ei ole viisasta. Keskustan huonossa tilanteessa ei ole kysymys yhdestä henkilöstä, Pakkanen sanoo.

Keskustan seuraava puoluekokous järjestetään Oulussa vajaan kahden kuukauden kuluttua 4.–6. syyskuuta.

Ainakin Annika Saarikon nimi on ollut vahvasti puheenjohtajaspekulaatioissa mukana.

Puheenjohtajan ei tarvitse olla ministeri

Pakkasen mielestä keskustassa olisi aika kokeilla mallia, jossa hallituspuolueen puheenjohtaja ei ole automaattisesti hoitamassa myös keskeistä ministerivirkaa.

– Suomalaisessa järjestelmässä puoluejohtajat ovat olleet yleensä mukana hallituksessa. Ei se kuitenkaan olisi mikään ongelma, jos puheenjohtaja ei olisi hallituksessa.

Pakkanen myöntää, että hallituksen hajoaminen voisi olla hyväksi.

– Nykyisellään on mahdotonta nostaa kannatusta 15 prosenttiin. Kannatus voi mennä tosin hyvinkin vielä tästäkin alaspäin.

Ylen heinäkuun alun kannatusmittauksessa keskustan kannatus oli 11,4 prosenttia. Helsingin Sanomien vastaavassa kesäkuisessa mittauksessa keskustan kannatus oli 12,4 prosenttia.

Noora Vilamaa

Markku Pakkasen mielestä keskustan kannatuksen nostaminen on nykyisessä hallitustilanteessa liki mahdotonta.
Markku Pakkasen mielestä keskustan kannatuksen nostaminen on nykyisessä hallitustilanteessa liki mahdotonta.

Onko karismaa ja osaamista?

Keskustan entinen kansanedustaja Markku Laukkanen ei näe Pakkasen tavoin puolueen pääongelmaa hallituspohjassa.

– SDP:llä, vasemmistoliitolla, RKP:llä ja keskustalla on historiassa paljon yhdistäviä tekijöitä. Suurempi ongelma keskustalle on vihreät, jonka kanssa on näkemyseroja esimerkiksi ilmastotoimista.

Laukkanen katsoo keskustan suurimmaksi haasteeksi sen, onko puheenjohtajalla riittävästi karismaa ja poliittista osaamista.

– Myönnän, että aika on haastava. Jos kuitenkin vertaa Kulmunia aika lailla samanikäisenä vastuulliseen virkaan tulleeseen Esko Ahoon, ero on suuri.

"Asioiden hallinta osoittautunut ohueksi"

Laukkanen jatkaa, että Kulmunilla asioiden hallinta on osoittautunut ohueksi.

– On tervetullutta, että puheenjohtajalle tulee haastajia. Pidän sitä suorastaan välttämättömänä. Keskustan täytyy nöyrästi katsoa lukemia, ne ovat aika lahjomattomia, Laukkanen viittaa kannatuskyselyihin.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset