Sarjavaras piinasi Kouvolan keskustan liikkeitä alkuvuonna — Saaliiksi kelpasi kaikki pahvimukeista ja kahvipaketeista lähtien

Poliisi tutkii yli 20 rikoksen vyyhtiä. Epäilty tekijä on tutkintavankeudessa.

Heidi Veijalainen

Poliisin mukaan murroista epäilty on tutkintavankeudessa.
Poliisin mukaan murroista epäilty on tutkintavankeudessa.

Liikemurtojen määrä kasvoi Kouvolassa tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla selvästi edellisvuodesta. Murtoja tuli poliisin tietoon 21, kun tammi—kesäkuussa 2018 niitä kirjattiin 8.

Näyttää siltä, että muutosta selittää yksi aktiivinen murtovaras. Poliisin mukaan loppuvuoden 2018 ja alkuvuoden 2019 aikana saman tekijän tekemäksi epäillään yli 20:tä rikosta.

— Teot ovat sellaisia, että niissä on tunkeuduttu avoimien tai kevyesti lukittujen ikkunoiden ja ovien kautta liikkeisiin, kaupungin kiinteistöihin ja yksityisten ihmisten varastoihin. Ovia on revitty auki ja omaisuutta viety. Rikokset on tehty Kouvolan keskustassa ja keskustan välittömässä läheisyydessä, rikoskomisario Ilkka Kiesilä Kaakkois-Suomen poliisilaitokselta sanoo.

Hänen mukaansa murtokohteista on viety ”mitä käteen on sattunut osumaan”. Tekoja on tehty kaikkina vuorokaudenaikoina. Yksittäisissä kohteissa rikoshaitat ovat jääneet suhteellisen pieniksi.

— Esimerkkinä voi mainita, että yhdestä kiinteistöstä vietiin pahvimukeja ja kahvia. Sitten on viety esimerkiksi työkaluja. Suurin haitta on varmaan työmäärä ja harmi, joita tällaiset teot yrittäjille aiheuttavat.

Teoista epäilty henkilö on parhaillaan tutkintavankeudessa. Kiesilän mukaan hän on myöntänyt osan rikoksista.

Rikostilastoja rumentaa myös se, että tammi—maaliskuun aikana puolenkymmentä kampaamoalan liikettä joutui Kouvolassa varkauden kohteeksi. Yrittäjät kertoivat tuolloin Kouvolan Sanomille, että osassa tapauksia saaliiksi oli lähtenyt erityisesti arvokkaita parturivälineitä. Varas oli vienyt yhdestä liikkeestä muun muassa 40:t parturin sakset, kampoja ja hiustenhoitoaineita.

Rikosylikomisario Juha Junkkarin mukaan kevään parturi-kampaamomurtojen selvittäminen on kesken. Joissain tapauksissa tutkinta on pitkällä ja epäilty tekijä poliisin tiedossa. Poliisin mukaan kaikki tapaukset eivät välttämättä liity toisiinsa.

— Teoista on epäilty eri tekijöitä, Junkkari sanoo.

Janne Torikka

Keväällä tehtiin murtoja myös parturi-kampaamoihin. Työvälineet kiinnostivat varasta.
Keväällä tehtiin murtoja myös parturi-kampaamoihin. Työvälineet kiinnostivat varasta.

Alkuvuoden rikosvyyhtiä vastaava murtovarkauksien suma nähtiin Kouvolassa myös vuosina 2016—17. Tuolloin kouvolalainen yli 40-vuotias mies iski lukuisiin ruokakauppoihin ja muihin kohteisiin ympäri Kouvolaa.

Hän esimerkiksi murtautui Kuusankoskella sijaitsevaan kerrostaloon ja vei saunatiloista suihkuletkun sekä löylykauhan. Lisäksi hän tunkeutui Kouvolan seudun ammattiopiston keittiöön ja otti mukaansa mehua sekä meloneja.

Rikossarjansa päätteeksi hän murtautui Kouvolan keskustassa kolme kertaa ravintola El Mundoon eli nykyiseen Bistro Goutun liiketilaan. Lopulta Kymenlaakson käräjäoikeus tuomitsi miehen kymmenen kuukauden vankeuteen.