Kouvolan kaupunginhallitus: Erikoissairaanhoidon pikasiirtoa Carealle voi alkaa valmistella, ennakkovaikutukset on arvioitava

Raimo Eerola

Kymenlaakson erikoissairaanhoidossa otetaan iso askel ensi vuoden alussa. Silloin kouvolalaisten potilaiden erikoissairaanhoito palaa Carean vastuulle seitsemän vuoden tauon jälkeen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen muutokset sävyttivät Kouvolan kaupunginhallituksen päätöksiä maanantai-iltana. Kaupunginhallitus päätti yksimielisesti aloittaa erikoissairaanhoidon siirron valmistelun Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carealle.

Kouvolan erikoissairaanhoidon palvelut on tarkoitus siirtää Carean vastuulle 1. tammikuuta 2018 alkaen.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että viranhaltijoiden täytyy tehdä joulukuun alkuun mennessä ennakkovaikutusten arviointi talousvaikutusten sekä sosiaali- ja terveysvaikutusten osalta. Kaupunginhallitus ja henkilöstö tulee myös pitää ajan tasalla valmistelun etenemisestä.

Kahta viimeistä kohtaa ei ollut kaupunginjohtaja Marita Toikan päätösesityksessä. Esityksen johdannossa todettiin, että ennakkovaikutusten kokonaisvaltaista arviointia ei ole mahdollista toteuttaa, mutta valmistelun edetessä on arvioitava muutoksen keskeisimpiä riskitekijöitä.

Jo aiemmin on päätetty, että ensi vuoden alussa Pohjois-Kymen sairaalan leikkaustoiminta sekä erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon yhteispäivystys siirtyvät Kymenlaakson keskussairaalaan. Syynä ovat terveydenhuoltolain ja päivystysasetuksen muutokset.

Kouvolalaisten erikoissairaanhoito oli vuoden 2010 loppuun asti kuntayhtymä Carean vastuulla, kunnes kaupunki siirsi sairaalan toiminnan itselleen. Kouvola perusteli siirtoa silloin halulla saada sairaanhoidon kustannukset entistä paremmin kaupungin omaan hallintaan.

Vihreää valoa Kymenlaakson uudelle sote-kuntayhtymälle

Kaupunginhallitus päätti myös esittää valtuustolle, että Kymenlaaksossa aletaan valmistella vapaaehtoisen sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymän perustamista. Valmistelussa ovat mukana kaikki Kymenlaakson kunnat.

Uusi sote-kuntayhtymä aiotaan perustaa Carean pohjalle siten, että sen toiminta voi alkaa 1. tammikuuta 2019. Konsulttiyhtiö Nordic Healthcare Groupin tekemän selvityksen mukaan tämä on halvempi, tehokkaampi ja vaivattomampi ratkaisu kuin kokonaan uuden kuntayhtymän perustaminen.

Tavoitteena on, että valmistelu on sellaisenaan hyödynnettävissä vuoden 2020 maakuntauudistuksessa ja päällekkäinen työ jää mahdollisimman vähäiseksi.

Johanna Värjä

Johanna Värjä

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.