Kouvolassa päästiin keskiviikkona niukasti yli hellerajan — Välillä viilenee asteen tai pari, mutta yksi lämmin henkäys on vielä tulossa

Keskiviikon korkein lukema 27,5 astetta mitattiin Raumalla, Lapissa oli kaikkien aikojen taaimmainen hellepäivä.

Antti Varonen

Keskiviikkona mitattiin elokuun lopulle mukavan korkeita lämpötilalukemia. Arkistokuva
Keskiviikkona mitattiin elokuun lopulle mukavan korkeita lämpötilalukemia. Arkistokuva

Suomessa vallitseva lämmin eteläinen ilmavirtaus sai aikaan hellelukemat Kouvolassa keskiviikkona, kertoo Ilmatieteenlaitoksen päivystävä meteorologi Hannu Valta. Korkeimmillaan mittari näytti virallisella havaintopaikalla Anjalassa 25,1 astetta.

Lämpimintä on ollut maan länsi- ja pohjoisosissa, missä hellelukemia on mitattu keskiviikkona yleisesti ja monilla paikkakunnilla. Korkein lukema tuli Raumalla 27,5 astetta.

— Lisäksi Kittilässä ja Muoniossa mitattiin 25,3 astetta. Se on taaimmaisin helle mitä on Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan Lapissa koskaan mitattu.

Torstaina sää jatkuu edelleen lämpimänä ja hellelukemia saatetaan maan etelä- ja keskiosissa hivotella ja jopa ylitellä.

— Torstaina on vähintään yhtä lämmintä kuin keskiviikkona. Tähän aikaan vuodesta on tosin mahdollista, että yön aikana muodostuu sumupilveä ja jos se ei heti aamusta hälvene, jää lämpötila matalammaksi kuin aamusta saakka porottavalla auringonpaisteella.

Perjantaina kuuroluonteisten sateiden todennäköisyys kasvaa. Ilma voi muutamalla asteella alkuviikkoon verrattuna viiletä, mutta päivän korkein lämpötila kurottaa edelleen päälle 20 asteen.

— Perjantain vastaisena yönä ja perjantaina maan yli menee kylmä rintama lännestä itään. Siinä yhteydessä tulee ukkoskuuroja, ja lämpötila hieman laskee, mutta on edelleen siinä 20 asteen tuntumassa. Kylmän rintaman yhteydessä voi myös tulla runsaitakin kuuroluonteisia sateita.

Lauantaina lämpöä on taas yleisesti yli 20 astetta, ja sunnuntain ja maanantain aikana Suomeen virtaa vielä yksi annos hyvin lämmintä ilmamassaa Keski-Euroopasta.

— Silloin mitataan taas hyvin todennäköisesti ja monin paikoin hellelukemia. Maanantain-tiistain vaiheilla tuleekin sitten seuraava kylmä rintama ja korkeimmat lämpötilat ovat tältä vuodelta takanapäin.

Uusimmat uutiset