Kiireinen ajankohta saattoi vaikuttaa opettajakyselyn vastaajien määrään

OAJ:n alueasiamiehen Tuomas Riikosen oma mielipide on, ettei kiusaaminen yksiselitteisesti riipu luokkakoosta.

Lumikki Haaja

OAJ:n Kymenlaakson alueasiamies Tuomas Riikonen toimii opettajana Kouvolan yhteislyseossa ja Urheilupuiston yläkoulussa.
OAJ:n Kymenlaakson alueasiamies Tuomas Riikonen toimii opettajana Kouvolan yhteislyseossa ja Urheilupuiston yläkoulussa.

Edellinen Kouvolan Sanomien opettajille lähettämään kyselyyn liittyvä lehtijuttu (KS 12.12.) kirvoitti kommentteja, joissa lakkautettavien koulujen opettajien epäiltiin vastanneen ahkerammin kuin muiden.

Kyselyyn annetuista vastauksista 71 prosentissa uskottiin kiusaamisen lisääntyvän luokkakokojen kasvaessa. Lisäksi 81 prosenttia oli sitä mieltä, ettei kaupunginvaltuuston päätös 20 koulun kouluverkosta ole oppilaiden kannalta tasa-arvoinen.

Kouvolassa työskentelee noin 600 peruskoulunopettajaa. Kyselyyn heistä vastasi 82, mitä arvostelijat ovat pitäneet liian pienenä otoksena johtopäätösten vetämiseen. Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n Kymenlaakson alueasiamiehellä Tuomas Riikosella ei ole tarjota varmaa selitystä vastaajien vähyyteen, mutta hän arvelee kiireen voineen vaikuttaa asiaan.

— Kyselyn vastausaika ajoittui marras—joulukuun vaihteeseen, jolloin peruskoulunopettajilla on yksi vuoden kiireisimmistä ajanjaksoista. Yläkoulujen opettajilla voi olla kokeiden korjausta ja alakoulujen opettajilla vastaavia arviointeja. Luulen, että tammikuussa olisi tullut enemmän vastauksia.

Opettajat vastasivat kyselyyn nimettömästi, joten ei ole keinoa päätellä, onko jokin koulu painottunut muita enemmän.

Henkilökohtaiseksi mielipiteekseen Riikonen sanoo, ettei kiusaamisen lisääntyminen isoissa luokissa ole yksiselitteinen juttu.

— Sitä voi olla vaikka 10—12 oppilaan ryhmässä riippuen siitä, millainen porukka on kasassa. Asiaan vaikuttaa paljon se, millaiset resurssit koululla on käytössä — paljonko on opettajia, koulunkäynninohjaajia ja psykososiaalisia palveluita.

Monissa opettajien kommenteissa arvosteltiin päättäjiä kyläpolitikoinnista sillä perusteella, että eteläisessä Kouvolassa tulee olemaan kouluja tiheämmässä kuin muualla. Riikonen ei ota asiaan kantaa ammattijärjestön edustajana.

— Tämän päätelmän voi tehdä ihan tavallisena kuntalaisena. Kunnallispolitiikaltahan tämä näyttää, kun katsoo oppilasmääriä ja -ennusteita.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut