Kymenlaakson keskussairaalaan valmistuu uusimmassa laajennuksessa muun muassa 180 uutta vuodeosastopaikkaa ja uusi laboratorio

Uusi rakennus valmistuu syksyllä 2023. Koksin torniosan ylimpien kerrosten mahdollisesta purkamisesta ei ole tehty vielä päätöstä.

Kimmo Seppälä

Koksin torniosan ylimpien kerrosten purkamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.
Koksin torniosan ylimpien kerrosten purkamisesta ei ole vielä tehty päätöstä.

Kymenlaakson keskussairaalan uudesta laajennusosasta allekirjoitettiin sopimus torstaina. Pääurakoitsijana on YIT Suomi Oy.

Sairaalan F-osa jakautuu peruskorjattavaan ja uuteen osaan. Fa-osan peruskorjaus valmistuu ensi viikolla ja tilat otetaan käyttöön kuukauden kuluttua. Niissä on sairaalan ylläpidon tarvitsemia tiloja, kuten puusepän ja putkitöiden verstas. Samassa rakennuksessa sijaitsevat sairaalan ruokala ja logistiikan varasto.

Sairaalan tontilta puretaan vanhoja Kastekin eli nykyisen Kymsote-kiinteistöjen tiloja. Purettavia ovat vanha tarpeettomaksi jäänyt lämpövoimala, kiinteistövalvomo, lääketieteellinen kirjasto ja toimistotilaa. Säilyvät toiminnot siirtyvät peruskorjattuun Fa-osaan.

F-osan laajennus eli Fb-osa tulee sisältämään kolme kerrosta vuodeosastoja, laboratorion, lääkevalmistuksen, logistiikan ja rakennuksen teknisiä tiloja.

– Laboratorioon tulee vain analysointi, ei vastaanottotoimintaa, kertoo Kymsote-Kiinteistöt Oy:n projektijohtaja Kai Heiskanen.

Kolme kerrosta vuodeosastoja

Vuodepaikkoja varten rakennetaan kolme lähes samanlaista kerrosta, jossa jokaisessa on 60 erikoissairaanhoidon potilaspaikkaa.

– Huoneet ovat yhden ja kahden hengen huoneita. Huoneista 24 on eristyshuoneita, Heiskanen sanoo.

Osastokerrosten osalta rakennus on H-kirjaimen muotoinen. Tarvittaessa tiloista saadaan helposti eristettyä osia.

Laajennusosassa on erityisesti otettu huomioon liikkuminen sairaalan eri osien välillä.

– Koko rakennuksen sijoittelun määritteli se, miten potilasliikenne saadaan mahdollisimman sujuvaksi, Heiskanen toteaa.

Luvassa jälleen räjäytystöitä

Tällä hetkellä F-laajennusosasta on meneillään suunnitelmien päivittäminen rakentamista varten. Pääurakoitsija YIT valittiin yhteistyökumppaniksi jo lähes puoli vuotta sitten. Ennen tilauksen allekirjoittamista osapuolet ovat yhdessä käyneet läpi suunnitelmia.

Purku- ja maanrakennustyöt alkavat maaliskuun alussa. Heiskasen mukaan luvassa on jälleen räjäytyksiä, maanrakennustyö on yhtä mittavaa kuin viime heinäkuussa käyttöön otetussa G-osassakin.

– Louhinta ja purkutyöt kestävät noin kuusi kuukautta.

F-laajennusosassa kerrosneliömetrejä on 19 700 eli se on lähes saman kokoinen kuin G-osa, jossa sijaitsevat muun muassa päivystys, leikkaussalit ja välinehuolto.

– Arvioitu rakennusaika on 2,5 vuotta ja rakennus valmistuu syksyllä 2023, Heiskanen sanoo.

Laajennuksen kokonaiskustannusarvio on noin 60 miljoonaa euroa.

Torniosaa pohditaan keväällä

Koksin torniosan ylimpien kerrosten purkamisesta ei vielä ole tehty päätöstä.

– Kevään aikana on tarkoitus selvittää Kymsoten kanssa, mitä toimintoja kerroksiin voisi sijoittua ja saataisiinko ne peruskorjattua tehokkaasti Kymsoten toimintojen kannalta, kertoo Kymsote-kiinteistöjen toimitusjohtaja Jyrki Gerlander.

Päätökseen vaikuttaa muun muassa se, sijoitetaanko sote-keskuksen tiloja Koksin läheisyyteen. Toimintojen lisäksi arvioidaan sitä, onko vanhojen kerrosten peruskorjaus taloudellisesti perusteltua. Gerlander arvioi päätöksenteon menevän loppukevääseen.

Uusimmat uutiset