Vapaaehtoisista ystävistä on Kouvolassa pulaa — MLL ja SPR kouluttavat ystäviä eri ikäisille yksinäisille

Mannerheimin lastensuojeluliiton Kymen piiri kouluttaa vapaaehtoisia tukihenkilöitä lapsille, nuorille, maahanmuuttajaäideille ja perheille. Suomen punaisen ristin Kouvolan osastossa autetaan etenkin vanhuksia.

Katja Juurikko

Kalevi Riikonen on ollut Suomen punaisen ristin vapaaehtoinen jo kymmenen vuotta. Hän soisi, että Kouvolan yksinäisimmät ihmiset saisivat jokainen itselleen ystävän.
Kalevi Riikonen on ollut Suomen punaisen ristin vapaaehtoinen jo kymmenen vuotta. Hän soisi, että Kouvolan yksinäisimmät ihmiset saisivat jokainen itselleen ystävän.

Mannerheimin lastensuojeluliiton Kymen piiri etsii uusia vapaaehtoisia. Heitä koulutetaan ystäviksi maahanmuuttajaäideille, aikuiskavereiksi 4—17 vuotiaille lapsille ja perhekummeiksi lapsiperheille.

— Kavereita ja kummeja kaivataan niin kantasuomalaisiin kuin maahanmuuttajaperheisiinkin, MLL:n tukihenkilötoiminnan koordinaattori Virpi Meriläinen kertoo.

Ensi tiistaina alkava koulutus on jaettu kahdelle illalle. Ensimmäinen on tarkoitettu kaikille.

— Aiheina ovat vuorovaikutustaidot ja kulttuurien kohtaaminen. Lisäksi kerrotaan, mitä toiminta on käytännössä.

Maahanmuuttajaäitien ystävät valmistuvat ensimmäisen illan jälkeen. Perhekummit ja kaverit osallistuvat vielä toiseen iltaan.

— Silloin käydään läpi erilaisia perherakenteita, kasvatuskäytäntöjä ja vapaaehtoisen roolia.

Vapaaehtoistyöhön kaivataan kaiken ikäisiä

Koulutus ja toiminta on osallistujalle maksuton. Ystävän, perhekummin tai kaverin tulee olla täysi-ikäinen. Yläikärajaa ei ole.

— Enemmistö vapaaehtoisista on eläkeikäisiä, mutta kaikenikäisiä tarvitaan.

Lasten kanssa toimivalla tulee olla puhdas rikosrekisteri.

Ystäväksi maahanmuuttajaäidille -toiminta on naisten välistä ystävyyttä. Perhekummi- ja kaveritoimintaan ovat tervetulleita miehet, naiset ja pariskunnat.

— Vapaaehtoinen voi itse valita sopivan tapaamistiheyden, toki perheen toiveet ja tarpeet huomioiden.

Osa tapaa viikoittain, osa pari kertaa kuukaudessa.

Juttuseuraa, yhdessä puuhailua ja lisäkäsiä arjen pyörittämiseen

Maahanmuuttajaäiti ja ystävä voivat käydä esimerkiksi kahvilassa, kirppiksellä tai kävelyllä. Juttelun lomassa maahanmuuttaja saa tietoa suomalaisista tavoista ja vapaaehtoinen tutustuu toisen maan tottumuksiin.

— Vapaaehtoisia tarvitaan, koska ani harvalla maahanmuuttajalla on suomalaisia ystäviä.

Perhekummi auttaa lapsiperhettä arjessa.

— Yksi perhe voi kaivata varaisovanhempaa, toinen lisäkäsiä vaipparalliin ja kolmas aikuista juttuseuraa.

Perhekummius voi olla yhdessä leipomista, retkeilyä, lautapelailua tai vaunulenkkejä. Kummi voi antaa vanhemmalle hengähdystauon leikittämällä lapsia. Kaveritoiminnan tarkoitus on puuhailla yhdessä lapsen tai nuoren kanssa.

— Kaverit voivat käydä leffassa, kirjastossa, kaakaolla tai vaikka jääkiekkopelissä. Tärkeintä ei ole tekeminen, vaan yhdessäolo ja hengailu.

Ystävä vierelle kulkemaan

Suomen punaisen ristin SPR:n Kouvolan osasto yhdistää kotona asuvia vanhuksia ja vapaaehtoisia ystävätoiminnan kautta.

— Etsimme tavallisia ihmisiä ystäväksi yksinäisille, Marja Karjalainen kertoo.

Hän on SPR:n ystävätoiminnan yhteyshenkilö Kouvolan osastossa.

— Vapaaehtoinen ja ystävää tarvitseva käyvät yhdessä kaupassa tai kävelyllä, kahvittelevat tai osallistuvat vaikka tapahtumiin. Me emme kuitenkaan toimita asioita, anna lääkkeitä tai tee kotitöitä.

MLL koulutukset alkavat tiistaina, SPR:n tarvittaessa

Vierailuajat sovitaan tapauskohtaisesti. Joku käy kylässä kerran viikossa, tunnin tai pari kerrallaan. Toinen vierailee parin viikon välein.

— Saamme paljon pyyntöjä. Valitettavasti emme voi vastata kaikkiin.

Pyyntöjä tulee iäkkäiltä itseltään, heidän omaisiltaan ja hoitoalan ammattilaisilta.

SPR kouluttaa vapaaehtoisia ystäväkurssilla. Yksipäiväinen kurssi kestää noin kuusi tuntia. Niitä järjestetään tarvittaessa, kun vapaaehtoisia ilmoittautuu.

— Siellä käydään läpi SPR:n auttamisperiaatteet, miten käyttäydytään toisen ihmisen kotona ja mitä tehdään tai ei tehdä.

Kalevi Riikonen on SPR:n Kouvolan osaston ystävävälittäjä. Hän tutustuttaa vapaaehtoisen ja ystävän toisiinsa. Yhdessä sovitaan, kuinka usein ystävät tapaavat ja mitä he tekevät yhdessä.

Vapaaehtoiset tapaavat toisiaan säännöllisesti vertaistuen merkeissä. He ovat vaitiolovelvollisia, eli vapaaehtoiselle kerrotut asiat pysyvät vain hänen tiedossaan.

MLL:n tukihenkilökoulutus järjestetään tiistai-iltaisin 9. ja 16. lokakuuta kello 17—20. Ilmoittautuminen ja lisätietojen kysyminen onnistuu sähköpostitse virpi.merilainen@mll.fi tai puhelimitse 040 589 5584.

SPR etsii uusia vapaaehtoisia Senioreiden suhinoissa 9. lokakuuta kello 9—16 Kouvolan kaupungintalolla ja Marrasleimahduksessa 17. marraskuuta Porukkatalossa. Lisätietoja toiminnasta saa numerosta 044 276 3326.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset