Kouvolan Vedelle valitetaan saneerausurakoiden laskuista — Hirveläntien katuremontti sai noin 30 kiinteistön omistajaa hermostumaan

Moises Garibay

Anne Jokivaara ja Reijo Vartiainen ovat sitä mieltä, että Hirveläntien remontista tiedotettiin huonosti.
Anne Jokivaara ja Reijo Vartiainen ovat sitä mieltä, että Hirveläntien remontista tiedotettiin huonosti.

Voikkaan Hirveläntien katu-urakka poiki kiistan Kouvolan Veden ja asukkaiden välille. Vuonna 2015 aloitetussa ja viime vuonna valmistuneessa urakassa parannettiin katua 360 metrin matkalta, tehtiin sen viereen kevyen liikenteen väylä ja uusittiin vesijohtoverkkoa.

Kiista on syntynyt siitä, että kaupungin vesiyhtiö laskuttaa kiinteistöjen omistajia niin sanottujen tonttiennakkoputkien saneerauksesta. Tonttiennakko tarkoittaa vesihuoltoverkon osuutta, joka vedetään runkoputkesta kiinteistön rajalle.

Asukkaita edustavan Reijo Vartiaisen mukaan laskutuksesta tiedotettiin huonosti. Hän sanoo, että remontin kustannukset selvisivät asukkaille lopullisesti vasta siinä vaiheessa, kun nimet olivat jo paperissa.

— Ensimmäisessä asukkaiden kuulemistilaisuudessa puhuttiin ihan muusta kuin vesiasioista. Seuraavassa tilaisuudessa lyötiin lukuja pöytään. Ikäihmisille lähes 3 000 euroon nousevat summat ovat isoja maksettavaksi.

Ihmiset eivät tiedä, mitä kiinteistön omistajan vastuulle kuuluu

Kouvolan Veden rakennuttajainsinöörin Petteri Multasen mukaan urakan yksityiskohdista kerrottiin sekä kasvotusten että kirjallisilla tiedotteilla. Hän sanoo, että kiista nostaa esille vesiasioissa yleisen ongelman — tiedonpuutteen. Multasen mukaan ihmiset eivät hahmota sitä, että kiinteistön omistajat omistavat myös vesiputken liitoshaaran.

— Vastaavat valitukset ovat melko yleisiä saneerausurakoiden yhteydessä. Monet luulevat, että kiinteistön omistaja vastaa kustannuksista vain vesimittarille asti. Se on väärä käsitys.

Multasen mukaan Kouvolassa tonttiennakoiden laskutusperiaate on ollut jo vuosia samankaltainen. Enää Kouvolan Vesi ei kuitenkaan peri kerralla koko urakan laskua, kuten Hirveläntien tapauksessa. Käytäntöä on muutettu siten, että urakan alussa laskutetaan 40 prosenttia ja vesitöiden lopettamisen jälkeen 60 prosenttia summasta.

— Silti ihmiset ovat protestoineet, että heille lähetetään tällaisia laskuja, Multanen sanoo.

Kotkassa ja Haminassa remontista ei veloiteta

Suomen vesilaitoksilla on vastaavista saneerauksista kirjavia laskutuskäytäntöjä. Kymen Veden vesihuoltoinsinöörin Jani Kilpiän mukaan esimerkiksi Kotkassa ja Haminassa asukkaat eivät joudu maksamaan tonttiennakkojen saneerauksesta. Vesilaitos huomioi saamatta jäävät rahat taksoissa tai toiminnassa jollain muulla tavalla.

Valtakunnallisen Vesilaitosyhdistyksen toimitusjohtajan Osmo Seppälän mukaan kumpaakin käytäntöä esiintyy paljon. Hän arvioi, että Kotkan ja Haminan malli on hieman yleisempi kuin Kouvolassa käytetty.

— Emme ole antaneet yleistä suositusta tästä asiasta. Kokonaisuuden näkökulmasta voisi olla järkevää, että vastuu siirtyisi kiinteistön omistajalle vasta tontin rajalta. Silloin saneeraamisen suunnittelu olisi vesilaitokselle helpompaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.