Kouvolassa lasten päivähoitoajat varataan maanantaista alkaen verkossa — "Periaatteessa kaiken pitäisi toimia"

Päivähoidosta maksetaan jatkossa hoitotuntien määrän mukaan.

Marleena Liikkanen

Kouvolassa siirrytään tuntilaskutukseen varhaiskasvatuksessa.
Kouvolassa siirrytään tuntilaskutukseen varhaiskasvatuksessa.

Kouvolassa päivähoidosta aletaan laskuttaa tuntiperusteisesti elokuun ensimmäisenä päivänä. Samalla hoitoaikojen varaaminen siirtyy verkkoon.

Elokuun alun hoitopäivät varataan tulevana maanantaina, joten silloin uusi järjestelmä on ensimmäistä kertaa käytössä. Verkkopalveluun kirjaudutaan pankkitunnuksilla.

— Periaatteessa kaiken pitäisi toimia, palvelualeen esimies Satu Hyytiä kaupungilta sanoo.

Kirjaukset tehdään käsin, jos tekniikka pettää

Lapset kirjataan päiväkotiin ja päiväkodista ulos tunnistelätkällä, niin sanotulla tagilla. Tagi vilautetaan päiväkodin henkilökunnan älypuhelimelle, josta lapsen läsnäolo tai kotiin lähtö kirjautuu mobiilisovellukseen.

— Kuun vaihde hieman jännittää, että miten uuden ohjelman lataaminen onnistuu. Jokainen työntekijä joutuu lataamaan ohjelman omalle puhelimelleen.

Jos tekniikka pettää, kirjaukset tehdään käsin, Hyytiä sanoo. Hoitoajatkin voi tarvittaessa ilmoittaa perinteiseen tapaan.

— Jos hoitoaikojen varaaminen ei jostain syystä onnistu verkossa, ajat voi tietysti ilmoittaa esimerkiksi sähköpostilla tai tekstiviestillä.

Sonja Ovaskainen

Lapset kirjataan päivähoitoon tunnistuslätkällä eli tagilla. Tagi vilautetaan päivähoidon henkilökunnan älypuhelimeen.
Lapset kirjataan päivähoitoon tunnistuslätkällä eli tagilla. Tagi vilautetaan päivähoidon henkilökunnan älypuhelimeen.

Kaupungin vanhemmille lähettämissä ohjeissa painotetaan, että lasta ei voi tuoda eikä hakea päiväkodista ilman tunnistelätkää. Ohjeistus ei kuitenkaan kosketa kuin lapsen omia vanhempia. Esimerkiksi isovanhemmat voivat jatkossakin hakea lapsen ilman tagia.

— Asioita ei ole tarkoitus tehdä liian hankaliksi.

Joissakin perheissä maksut voivat nousta

Hoitoajan pituutta koskevat sopimukset on myös tehtävä uusiksi. Hyytiän mukaan lomalla olevien vanhempien ei tarvitse hätäillä sopimusten kanssa, vaan uudet paperit laaditaan, kun lapset palaavat takaisin päivähoitoon.

Hyytiän mukaan laskutuksen muuttumista tuntiperusteiseksi on odotettu ja toivottu pitkään. Hän myöntää, että joissakin perheissä muutos saattaa tarkoittaa hoitomaksujen nousua, jos lapsen hoitopäivän pituus venyy esimerkiksi pitkien työmatkojen vuoksi.

— Joillakin marginaalisilla ryhmillä maksut voivat nousta. Toisaalta täytyy muistaa, että on myös perheitä, joissa hoitopäivät ovat olleet vajaita, mutta niistä on silti maksettu täysi maksu. Uudistus palvelee tällaisia perheitä.

Uudet maksuperusteet ja hoitoaikojen varauslinkki löytyvät Kouvolan kaupungin sivuilta.