Vettä tulvii sadevesikaivoista ja ojista — Kouvolassa on jäätyneiden kaivojen lisäksi avattu ojarumpuja, jotta vedet saataisiin pois kaduilta, alikulkutunneli tulvi viikonloppuna myös Kausalassa

Vesiputken pettäminen jätti Mielakassa asukkaat mottiin, kun vettä alkoi tulvia tielle. Tehokas kotikonsti saada savevesikaivo vetämään on sulattaa jäätä kuumalla vedellä.

Moises Garibay

Vanhan Mielakan alueella sattunut putkirikko ei liittynyt talviolosuhteisiin.
Vanhan Mielakan alueella sattunut putkirikko ei liittynyt talviolosuhteisiin.

Vanhan Mielakan asukkaat jäivät maanantaina mottiin vesitulvan takia. Runkovesiputki petti ja tie romahti. Sen jälkeen vettä alkoi tulvia tielle.

Putkirikko huomattiin aamupäivällä. Vesivuoto katkaisi kulun taloihin Metsämiehentiellä ja Kaskimiehentiellä.

Asukkaat joutuivat puolen päivän jälkeen odottamaan kodeissaan, että vuotopaikalle saatiin kaivinkone kaivamaan putkea ylös.

Putkirikko katkaisi veden tulon kahdeksaan kiinteistöön.

— Hyvällä tuurilla vuoto saadaan kuntoon muutamassa tunnissa, Kouvolan Veden verkostomestari Vesa Salonen arvioi puolen päivän jälkeen maanantaina.

Kouvolan Vedeltä kerrottiin, että Mielakassa tuli vettä jälleen kello 16:n aikoihin maanantaina.

Syytä siihen, mikä putken katkaisi Salonen ei osaa sanoa. Putki on maan alla kolmen metrin syvyydessä.

Jussi lopperi

Arkistokuvassa Riku Syrjänen ja Lassi Iiskola avaavat kuvassa ojarumpuja höyryllä. Samaa menetelmää käytetään sadevesikaivojen avaamisessa.
Arkistokuvassa Riku Syrjänen ja Lassi Iiskola avaavat kuvassa ojarumpuja höyryllä. Samaa menetelmää käytetään sadevesikaivojen avaamisessa.

Runkovesiputken katkeaminen ei Salosen mukaan liittynyt sääolosuhteisiin.

Ojia ja kaivoja jäässä

Kouvolassa jäätyneiden sadevesikaivojen ympärille tulvineet vedet aiheuttivat viikonvaihteen aikana ja vielä maanantaina pulmia. Suojasään takia lumikasat ovat alkaneet sulaa. Talven aikana jäätyneet sadevesikaivot eivät vedä valtavia määriä sulamisvesiä. Tulvapaikkoja on kertynyt alikulkutunneleihin ja kaduille.

Kaupungin kunnossapitopäällikön Jukka Perttulan mukaan sadevesikaivoja ja ojien rumpuputkia on jouduttu avaamaan, jolloin vettä on saatu johdettua pois kaduilta. Osa kaivoista on saatu vetämään pelkästään kaivamalla ne esiin lumen alta.

Sadevesikaivojen jäätyminen on Perttulan mukaan jokatalvinen ilmiö. Tänä talvena sulatuskalustoa kaivojen avaamiseen ei ole vielä tarvittu.

— Lumi on eristänyt sen verran, etteivät kaikki rummut ole päässeet jäätymään.

Kaupunki käyttää sulattamisessa apuna omia laitteitaan tai urakoitsijaa.

Moises Garibay

Vettä valui tielle usean tunnin ajan.
Vettä valui tielle usean tunnin ajan.

— Toistaiseksi niin ei ole tarvinut tehdä.

Jos sadevesikaivo on päässyt jäätymään omalla pihalla ja vettä alkaa tulvia, Vesa Salonen neuvoo sulattamaan kaivon auki kuumalla vedellä.

— Se on oikeastaan kotioloissa ainoa keino poistaa ongelma.

Kouvolassa jatkuu viikonloppuna alkanut sulaneen lumen auraaminen. Viikonvaihteen aikana traktorit liikkuivat molempina päivinä raivaamassa muun muassa parkkipaikkoja puhtaaksi sohjosta.

— Sama työ jatkuu. Lunta mahtuu vielä lumenkaatopaikalle, Perttula sanoo.

Kausalassa katkesi kulku alikulkutunneliin

Kausalassa ala-asteelle menevä tunneli tulvi yli äyräiden sunnuntaina. Valtatie 12:n ali kulkevasta tunnelista vesi saatiin poistettua sunnuntaina. Koululaiset pääsivät maanantaina kuivin jaloin kouluun.

— Tunnellissa riitti, että kaivot kaivettiin lumen alta esiin. Ongelma poistui nopeasti, Iitin kunnan puutarhuri Marja-Liisa Heikkinen kertoo.

Vettä tulvi viikonvaihteen aikana sadevesikaivojen ympärille myös Kausalan keskustassa. Jäitä hakattiin Heikkisen mukaan rikki rautakangilla, että kaivot saatiin vetämään.

Milla Koljonen

Sunnuntaina Kausalan ala-asteen luona tulvi alikulkutunneli.
Sunnuntaina Kausalan ala-asteen luona tulvi alikulkutunneli.

— Tällä hetkellä näyttää, että muualla ei ole ongelmia tulvimisen takia.

Myös Kausalassa aurattiin viikonvaihteen aikana sohjoa pois. Heikkisen mukaan suurimmat kadut on saatu kunnan keskustassa auki. Joitakin pieniä pätkiä saattaa vielä olla auraamatta.

— Penkkoja ei ole ehditty vielä mataloittaa eikä lumikasoja ajaa pois, koska lunta tulee koko ajan lisää.

Iitissä lumenkaatopaikka sijaitsee Myllytöyryssä. Sinne tampataan Heikkisen mukaan lisää tilaa maanantain aikana. Lunta on myös kuljetettu muualle kunnan tyhjille palstoille.

Lunta tulee ja pakastaa

Lumen tulo ei lakkaa Kouvolassa. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan tiistaina aamulla Kouvolassa pakastaa. Tiistai-iltana on pakkasta ennusteen mukaan kuutisen astetta. Keskiviikkoaamuksi ennuste lupaa yhdeksän asteen pakkasta.

Katso sääennuste lähipäiville täältä.