Kouvolassa keskeytettiin turpeennosto Taipalsaaren suurpalon vuoksi — ”Jos muualla syttyy tulipalo, meiltä ja pelastuslaitokselta loppuu väki”

Turvetuotanto on pysähdyksissä koko Kaakkois-Suomessa, koska Vapon henkilökunta ja koneet on sidottu Taipalsaaren palon sammuttamiseen. Vapolla on Kouvolassa turvetuotantoalueita noin 500 hehtaaria.

Etelä-Karjalan pelastuslaitos

Suurisuon turvetuotantoalueella Taipalsaarella on palanut maanantaista lähtien.
Suurisuon turvetuotantoalueella Taipalsaarella on palanut maanantaista lähtien.

Turvetuotanto Vapon alueilla on pysäytetty toistaiseksi koko Kaakkois-Suomessa ja isossa osassa muuta Etelä-Suomea. Syynä on Taipalsaarella maanantaina syttynyt iso turvepalo. Kouvolassa työt seisovat viidellä tuotantoalueella.

Syy seisautuksiin on käytännöllinen: suuri osa Vapon henkilökunnasta ja kalustosta on Taipalsaarella sammutustöissä.

— Silloin on riski, että jos muualla syttyy tulipalo, meiltä ja pelastuslaitokselta loppuu väki, Vapon Kaakkois-Suomen päällikkö Mikko Backström sanoo.

Työt ovat keskeytyksissä näillä näkymin ainakin viikonloppuun asti.

— Pelastuslaitos ja puolustusvoimien virka-apu poistuvat alueelta näillä näkymin viikonloppuna, ja sen jälkeen alue jää pelkästään meidän hoitoomme.

Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan lisäksi työt on keskeytetty Etelä-Savossa ja Itä-Uudellamaalla.

Vapon työntekijät ovat Taipalsaarella kiinni siinä määrin, että Backströmkin kotiutui sammutustöistä vasta torstaiaamuna.

Haukkasuon palo syttyi itsestään

Vapolla on Kouvolassa viisi tuotantoaluetta. Niiden pinta-ala on noin 450—500 hehtaaria.

Torstain vastaisena yönä myös Haukkasuolla Kouvolassa syttyi tulipalonalku. Palo sai alkunsa vanhasta kairausreiästä.

— Aumoista otetaan syksyllä kosteusnäytteet. Sinne kairattu reikä oli joko jäänyt auki tai päässyt aukeamaan. Kuivaan turpeeseen oli päässyt vettä ja happea. Silloin turve alkaa käydä ja lämmetä, ja jossain vaiheessa se syttyy, Backström sanoo.

Haukkasuon hälytys tuli puolenyön aikaan. Pelastuslaitos oli paikalla seitsemän yksikön voimin ja pääsi poistumaan paikalta aamuviideltä.

Kuiva maa ja tuuli on huono yhdistelmä

Vaikka Haukkasuon palo syttyi itsestään, tulipaloriskiä turvealueilla kasvattaa erityisesti kuivuus. Maan kuivuessa riski sille, että palo syttyy esimerkiksi kipinästä, kasvaa.

Backströmin mukaan palojen syttymistä ehkäistään monin eri keinoin.

Esimerkiksi lain määräämä tuuliraja turpeennostolle on 10 metriä sekunnissa.

— Jos ei tuule, palo ei pääse leviämään ja se on helppo sammuttaa. Jos tuulee 4—7 metriä sekunnissa, on jo aika iso riski, että palo leviää. Taipalsaarella oli tuulta jonkin verran ja kytö lähti nopeasti etenemään. Siihen on silloin vaikea iskeä.

Työntekijöille on myös korostettu alkusammutuksen ja kaluston huollon ja puhtaana pitämisen tärkeyttä.

— Koneen sisuksiin kertyy pölyturvetta. Jos sitä ei puhalleta pois ja se menee kuumenevien osien päälle, syntyy herkästi kipinöitä. Jos taas koneissa on huonossa kunnossa olevia laakereita, ne kuumenevat ja aiheuttavat kipinöitä, Backström luettelee.

Kai Skyttä

Taipalsaaren turvepalon sammutustöihin osallistui väkeä myös Kymenlaakson pelastuslaitokselta ja puolustusvoimista.
Taipalsaaren turvepalon sammutustöihin osallistui väkeä myös Kymenlaakson pelastuslaitokselta ja puolustusvoimista.

Pienempiä paloja silloin tällöin

Taipalsaaren turvepaloa on ollut paikallisen pelastuslaitoksen apuna sammuttamassa väkeä Kymenlaakson pelastuslaitokselta ja puolustusvoimista.

Kymenlaakson pelastusjoukkueessa on ollut jäseniä muun muassa Iitin, Selänpään ja Elimäen sopimuspalokunnista ja Pioneerien palokunnasta Korialta.

Karjalan prikaatin henkilökuntaa ja varusmiehiä on ollut paikalla samanaikaisesti enimmillään noin 50.

— Kysymys on normaalista virka-aputehtävästä, jossa tuetaan toista viranomaista. Tukena on ollut myös vesisäiliöitä ja sammutuskalustoa, Karjalan prikaatin esikuntapäällikön sijainen, everstiluutnantti Petri Olli sanoo.

Etelä-Karjalan pelastuspäällikön sijainen Arto Mäkelä arvioi keskiviikkona, että palo on Etelä-Karjalassa suurin ainakin neljään vuosikymmeneen.

Palon aiheuttama laaja tuotantokatko on Backströmin mukaan poikkeus.

— Sellaisia ei ole onneksi joka kesä. Viime vuonna kaakon alueella vältettiin suurempi palo. Pienempiä paloja oli.