Kouvolan terveysjohtaja käynnisti selvityksen vauvan hoidosta Poksissa: ”En ymmärrä, miten terveydenhoidon ammattilaiset voisivat toimia näin”

Jussi Lopperi

Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri lupaa, että päivystykseen kohdistettu arvostelu johtaa selvitykseen pohjamutia myöten.
Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri lupaa, että päivystykseen kohdistettu arvostelu johtaa selvitykseen pohjamutia myöten.

Pohjois-Kymen sairaalan päivystyksen toiminta perjantai-iltana ja lauantain vastaisena yönä tullaan selvittämään juurta jaksain.

— Facebook-kirjoituksen sisältö, sävy ja tapahtumat näyttivät sen verran poikkeuksellisilta ja hätkähdyttäviltä, että käynnistimme sisäisen selvityksen asiasta saman tien, Kouvolan terveysjohtaja Kari Kristeri sanoo.

Kristeri sai maanantaina puolenpäivän aikaa tiedon päivystyksen sairaanhoitajalta päivystystä rankasti arvostelevasta kouvolalaisen perheen Facebook-päivityksestä.

Kirjoituksen omalla sivullaan julkaisi puolivuotiaan Viviánin äiti Alisa Koskela. Sen mukaan perhe vietti noin viisi tuntia Poksin päivystyksessä.

Tytön kivuliaan ihottuman, silmien turvotuksen ja ärtymyksen takia päivystykseen saapunut palasi puolen yön jälkeen kotiinsa pettyneitä. Kahden välinpitämättömän lääkärin tapaamisesta ei ollut heidän mielestään mitään hyötyä. Verikokeen ja keuhkojen kuuntelun he saivat tyttärelleen pyytämällä.


Vastaanottopalveluiden ylilääkärinä toimiva Kristeri on hämmästynyt. Hän pitää käsittämättömänä sellaista tilannetta, jossa pientä lasten pidetään viisi tuntia odottamassa päivystyksessä.

— En ymmärrä, miten terveydenhoidon ammattilaiset voisivat toimia näin. Ei tarvita lääkärin tai hoitajan koulutusta tietämään, ettei päivystyksessä pidetä puolivuotiasta lasta odottamassa tuntitolkulla.

Työn alla olevassa selvityksessä käydään läpi kyseisen illan ja päivystysvuoron tapahtumat.

— Tässä on jotakin täysin poikkeuksellista kysymyksessä. Vuorovaikutus tai jokin muu ei nyt ole siinä tilanteessa onnistunut. Ensi viikon loppupuolella saamme jotain tästä selville, hän arvioi.

Päivystyksen henkilöresurssien ja kerrottujen tapahtumien yhdistämistä Kristeri pitää täysin absurdina.

— Poksin lääkäri- ja hoitajaresursseja ei tarvitse hävetä. Tässä on kyse jostain ihan muusta.

Hän kertoo päivystäneensä monissa eri paikoissa yli 30 vuoden ajan.

— Minun on vaikea kuvitella sellaista henkilöstöpulaa, jonka takia puolivuotiasta lasta pidettäisiin viisi tuntia odottamassa.

Tekstin sanamuotoja muutettu kello 16.17. Otsikkoa päivitetty ja linkki päivitykseen lisätty kello 16:27. Tapahtuma-ajankohta päivystyksessä täsmennetty kello 16.40.

Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen

Osallistu keskusteluun

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.