81-vuotiaan kesäjaalalaisen Anneli Tammen käsissä syntyvät villahousut päivässä – "Se on kaiken a ja o, että on jotakin tekemistä"

Anneli Tammi on myynyt jopa 11 housut samalle asiakkaalle

Hanna Hottola

Anneli Tammi tekee yhdet Raitaset-housut päivässä.
Anneli Tammi tekee yhdet Raitaset-housut päivässä.

Anneli Tammi tunnetaan hänen tekemistään puuvillaisista ja villaisista raidallisista neulehousuista, "Raitasista", joita hän myy Verlan torilla Jaalassa. Tammelle on kerääntynyt uskollisia asiakkaita. Eräs heistä halusi ostaa yhdennettoista raitahousut sukulaiselleen.

Tammi on tehnyt uransa neulekoneiden parissa. Itseään kesäjaalalaiseksi kutsuvalla Tammella oli 1970-luvulla neuleputiikki Jyväskylässä. Tuolloin hän asiakkaisiinsa kuului muun muassa Katri Helena.

– Neulekone on tarttunut minuun työurani aikana ja nyt eläkkeellä ollessani olen jatkanut neulomista.

Ura kouluttajana

Tammi kertoo, että housujen tekemiseen neulekoneella menee päivä.

– Kyse on kuitenkin harrastuksesta ja välillä pidetään vapaaviikkoja.

Neuleputiikista Tammi siirtyi neulekoneen maahantuojalle kouluttajaksi ja markkinoijaksi, jossa hän toimi parikymmentä vuotta. Tammi kävi kouluttajana useissa Suomen käsi- ja taideteollisuuden oppilaitoksissa. Nyt hän on ollut parikymmentä vuotta eläkkeellä.

Hanna Hottola

Anneli Tammi tekee Raitaset-housuja villasta ja puuvillasta.
Anneli Tammi tekee Raitaset-housuja villasta ja puuvillasta.

Langat ovat intohimon kohde

Tammi sanoo, että housuja on helppo ja kiva tehdä. Hän osaa niiden tekemisen jo ulkomuistista. Tammi tekee housuja naisille ja miehille.

Tammen mukaan hän on saanut housuista hyvää palautetta.

– Niitä on kehuttu pehmeiksi ja joustaviksi ja että ne ovat mukavat pitää päällä.

Tammelle langat ovat intohimon kohde. Hän käyttää töissään puuvilla- ja villalankoja. Tammen mukaan hänellä on joskus vaikeuksia löytää sopivia lankoja housujen tekemiseen.

– Käytän housuissani paljon värejä. Jos tarvitsen 14 eri väristä lankaa, niin yleensä niitä kaikkia ei löydy samalta valmistajalta.

Tammi sanoo, että hänen käyttämänsä merkkistä neulekonetta ei enää tuoda Suomeen. Myös neulelankojen saanti on vaikeutunut.

Housujen tekeminen pitää pään kasassa

Tammen mukaan hänellä on nyt menossa välivuosi raitahousujen tekemisessä, koska hänelle tehtiin silmäleikkaus. Hän oli ensimmäistä kertaa tänä kesänä Verlan torilla myymässä housuja vasta heinäkuun puolivälissä.

Tammi on tehnyt käsitöitä myös hyväntekeväisyyteen, esimerkiksi vauvan vaatteita kolmansiin maihin. Hän kuuluu Reumayhdistykseen ja sinne hän neuloo ja ompelee muun muassa arpapalkintoja.

Pääasiassa Tammi keskittyy vain "Raitasten" tekemiseen. Käsitöiden lisäksi hän ulkoilee ja kuntoilee mökillä halkoja hakkaamalla.

Tammi sanoo, että housuja tekemällä hän pitää myös oman päänsä kasassa.

– Olen ollut onnellisessa asemassa, koska olen ollut suhteellisen terve. Ehkä se on kaiken a ja o, että on jotakin tekemistä.