Yli puolen vuoden koronaintti vihdoin ohi – "Iltavapaat loppuivat, kasarmin kirjasto suljettiin ja pizzojen tilaukselle kasarmille tuli stoppi"

Korona-ajan varusmiehet kotiutuivat keskiviikkona Vekaranjärveltä.

Lumikki Haaja

Patrick Fält Vantaalta ja Roni Valli Espoosta olivat niiden reilun sadan varusmiehen joukossa, jotka kotiutuivat Vekaranjärveltä torstaina.
Patrick Fält Vantaalta ja Roni Valli Espoosta olivat niiden reilun sadan varusmiehen joukossa, jotka kotiutuivat Vekaranjärveltä torstaina.

Espoolainen Roni Valli ja vantaalainen Patrick Fält istuivat keskiviikkona iltapäivällä Kouvolan rautatieasemalla ja odottivat Helsingin-junaa. Monista muista asemahallissa istuskelleista matkustajista nuoret miehet erotti siitä, että heillä oli kasvoillaan maskit.

– Saimme nämä Vekaranjärveltä. Siellä on pidetty hygieniasta ja turvallisuudesta koronan aikana hyvää huolta, 255 päivän mittaisen varusmiespalveluksensa keskiviikkona päätökseen saanut Fält kertoi.

Fält ja Valli astuivat armeijan harmaisiin Karjalan prikaatissa tammikuussa. Tuolloin palveluksensa aloitti 2080 varusmiestä, joista eilen keskiviikkona kotiutui 121 varusmiestä. He menivät armeijaan aikana, jolloin iltalomat ja munkkikahvit sotkussa olivat osa viikkorutiinia ja koronauhka leijui vain uutisissa.

Helmikuun lopulla armeijan arki muuttui, kun korona sulki Suomen. Kasarmilla otettiin käyttöön erilaisia rajoituksia, joilla haluttiin minimoida koronatartunnan riski.

– Iltavapaat loppuivat, kasarmin kirjasto suljettiin ja pizzojen tilaukselle kasarmille tuli stoppi. Sotkuun päästettiin munkkikahveille vain osa varusmiehistä kerrallaan, Fält ja Valli kertovat.

Tammikuussa Vekaranjärvelle saapuneilla on kokemusta sekä perinteisestä että korona-ajan varusmiespalveluksesta. Korona-ajan muutoksista suurin oli varusmiesten jakaminen kolmeen osastoon. Ryhmät viettivät vuorollaan viikon kasarmilla, toisen maastossa ja kolmannen lomilla kotona. Rotaatiomallia toteutettiin myöhemmin kahden viikon jaksoissa.

Neljä viikkoa armeija-arkea ilman ainuttakaan iltalomaa kuulostaa pitkältä ajalta, mutta Fält sanoo, että pitkään jaksoon tottui, kun tiesi, että uurastuksen jälkeen odottaa kahden viikon vapaa.

– Tykkäsin korona-ajan vuoroviikkosysteemistä enemmän, koska lomat olivat pitempiä.

Armeijasta päästyään Fält aikoo etsiä pääkaupunkiseudulta kirjanpitoalan töitä ja Valli aikoo ottaa loppuvuoden rennosti. Ensi vuonna molempien suunnitelmissa on opiskelupaikan etsintä.

Tarkennettu uutiseen kohtaa tammikuussa palveluksensa aloittaneiden määrästä klo 13.40.

Uusimmat uutiset