Kouvola antoi Wilma-viestillä ohjeita kodeille koronan varalta – Näin koulut ohjeistavat peruskoululaisia

Kädet kannattaa pestä saippualla huolellisesti aina kouluun lähdettäessä ja koulusta palattaessa.

Katja Juurikko

Kouluun ei saa tulla, jos on lieviäkään hengitystieinfektion oireita tai muuten epäilys koronaviruksesta.
Kouluun ei saa tulla, jos on lieviäkään hengitystieinfektion oireita tai muuten epäilys koronaviruksesta.

Kouvolan koulut ovat lähettäneet kodeille Wilma-viestin, jossa kerrotaan ohjeita koronan varalta. Viesti on lähetetty perusopetukseen osallistuvien lasten huoltajille torstaina.

Turvallisuudesta ja hygieniasta kannattaa tehdä tapa myös kotona

Kouluissa huolehditaan turvallisuudesta ja hygieniasta. Samoihin tapoihin kannattaa kannustaa myös kodeissa. Kädet kannattaa pestä saippualla huolellisesti aina kouluun lähdettäessä ja koulusta palattaessa.

Yskiminen tehdään tarvittaessa hihaan – ei päin toisten ihmisten kasvoja. 1–2 metrin turvavälin noudattaminen muihin ihmisiin on nyt uusi hyvä tapa, jota suositaan esimerkiksi kaupassa käydessä. Sormia ei kannata laittaa suuhun ja kasvojen koskettelua on muutenkin syytä välttää mahdollisimman paljon.

Kouluun ei saa tulla, jos on lieviäkään hengitystieinfektion oireita tai muuten epäilys koronaviruksesta

Mikäli oppilaalla on hengitystieinfektion oireita (myös lieviä) tai on muuten epäily koronaviruksesta, tulee jäädä kotiin ja hakeutua koronatestiin. Testiin pitää hakeutua erittäin matalalla kynnyksellä, jotta mahdolliset tartunnan kantajat saadaan selville nopeasti.

Koronaviruksen oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi ja ripuli. Taudin yhteydessä on kuvattu myös maku- ja hajuaistin häiriöitä. Pelkkien oireiden perusteella ei kuitenkaan voi päätellä, onko kyseessä koronavirus vai ei.

Hengitystieoireiden (myös lievien) tapauksessa toimi siis kotona näin:

Tee oirearvio internetissä osoitteessa www.omaolo.fi tai soita Kymsote päivystysapuun numeroon 116 117. Saat lisäohjeita testiin hakeutumisesta.

Ole varovainen ennen testituloksen saamista

Ennen koronavirustestin tuloksen saamista tulee noudattaa varovaisuutta. Kontakteja tulee välttää ja pysyä kotona – myös lieväoireisena. Perheenjäsenet voivat elää normaalisti testituloksen odottamisen aikana, mikäli heillä ei ole oireita. Jos heilläkin on hengitystieinfektion oireita, tulee myös heidän pysyä kotona ja hakeutua testiin.

Jos koronavirustestin tulos on negatiivinen: toimi tilanteen mukaan kuten muissakin sairastapauksissa. Jos oireet muuttuvat tai pahenevat, ota yhteyttä uudelleen terveydenhuoltoon vaikka aiempi tulos olisi negatiivinen.

Jos koronavirustestin tulos on positiivinen, antaa Kymsote lisäohjeet toiminnasta.

Opettajilla on terveydenhuollon antamat ohjeet lähettää kesken koulupäivän kotiin hengitystieoireinen oppilas myös lievien oireiden tapauksessa. Tarvittaessa konsultoimme terveysviranomaisia tapauskohtaisesti.

Matkustaminen voi aiheuttaa omaehtoisen karanteenin myös oppilaalle

Valtioneuvosto ja ulkoministeriö suosittelevat tällä hetkellä välttämään kaikkea matkustamista Suomen ulkopuolelle. Matkustusrajoituksia eri maihin ja karanteeniin liittyviä ohjeita muokataan jatkuvasti vallitsevan epidemiatilanteen mukaan. On mahdollista, että matkustaminen ulkomaille aiheuttaa 14 päivän omaehtoisen karanteenin myös oppilaalle. Mikäli terveysviranomaiset edellyttävät omaehtoista karanteenia myös lapsille matkustusmaasta palatessa, ei lähiopetukseen voi palata ennen karanteenin loppua.

Oppilaan perussairauden vaikutus kannattaa tarkistaa hoitavalta lääkäriltä

Oppilaalla oleva perussairaus ei ole este lähiopetukseen osallistumiseen. Mikäli oppilaalla on jokin perussairaus, tulee tarvittaessa keskustella hoitavan lääkärin kanssa koronavirukselta suojautumiseen liittyvissä kysymyksissä.

Uusimmat uutiset