Kouvolan ja Haminan-Kotkan välinen rata saamassa 98 miljoonaa euroa — 3 miljoonaa euroa jo tälle vuodelle

Hallitus aikoo käynnistää hankkeen Kouvolan ja Haminan—Kotkan sataman välisen junaradan parantamiseksi. Nyt päätettyihin hankkeisiin ei sisälly nopeita ratahankkeita itään, pohjoiseen ja länteen.

Katja Juurikko

Kouvolan ja Haminan-Kotkan sataman välistä ratayhteyttä aiotaan parantaa. Arkistokuva
Kouvolan ja Haminan-Kotkan sataman välistä ratayhteyttä aiotaan parantaa. Arkistokuva

Valtionvarainministeri Mika Lintilä (kesk.) ja liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) esittelivät hallituksen lisätalousarvion tiistaina aamupäivällä tiedotustilaisuudessa. Hallitus esittää lisämäärärahaa muun muassa perusväylänpitoon ja liikennehankkeisiin.

— Nyt laitetaan liikkeille hankkeita, joilla pyritään parantamaan elinkeinoelämän toimintaedellytyksiä, joilla on vientiä tukevia vaikutuksia ja jotka poistavat logistiikan pullonkauloja, Lintilä kertoi.

Kouvolan ja Kotkan välistä yhteyttä parannetaan

Ministeri Marin kertoi Kouvolan ja Hamina—Kotkan välisen junaradan kehittämiseen varatun 3 miljoonaan euron määräraha tänä vuonna.

Kaikkiaan kyseisen ratavälin parantamiseen esitetään 98 miljoonan euron valtuutta. Se tarkoittaa, että valtiontaloudessa sitoudutaan tulevina vuosina tämän suuruisiin investointeihin.

Sekä Marinin että Lintilän mukaan kyseessä on iso ja merkittävä panostus.

Itäinen rata ratkaistavaksi myöhemmin

Väyläverkon kehittämiseen ohjataan tänä vuonna 71 miljoonan euron määräraha. Kaikkiaan liikenteen kehittämishankkeille esitetään 352 miljoonan euron valtuutta tulevina vuosina.

— Nyt päätettyihin hankkeisiin ei sisälly nopeita ratahankkeita itään, pohjoiseen ja länteen. Nämä laitetaan liikkeelle erillisellä päätöksellä ottaen huomioon kunkin hankkeen tämänhetkisen suunnittelutilanteen, valtionvarainministeriöstä viestitään.

— Korostan, että isot tulevaisuuden raidehankkeet lännen suuntaan ja itäinen rata tulevat ratkaistavaksi myöhemmin, Marin totesi.

Peruskorjauksiin 40 miljoonaa

Perusväylänpitoon esitetään 40 miljoonan euron lisäystä tänä vuonna. Rahalla on tarkoitus korjata ja uusia muun muassa Helsingin ja Turun välistä rataa sekä Helsingin ja Pietarin välistä rataa.

Perusväylänpidon hankkeiden kokonaiskustannus koko toteutusajalta on yhteensä 259 miljoonaa euroa.

— Hallitusohjelmassa kiinnitettiin erityistä huomiota liikenneverkon kehittämiseen, Marin totesi.