Kaupunginhallitus: Kouvola selvittää, pitääkö se ruoka-, puhtaus- ja kiinteistöpalvelut omissa näpeissä vai lähteekö mukaan maakunnalliseen yhtiöön

Jukka Nybergin (sd.) mukaan päätös ei tarkoita maakunnallisen yhtiön hylkäämistä. Jenny Hasun (kesk.) mielestä Kouvola voi neuvotella Kotkan ja muiden Kymenlaakson kuntien kanssa kaikesta, kunnes asia on lopullisesti päätetty.

Lumikki Haaja

Arja Riihimäki lajitteli jauhelihapihvejä helmikuussa Kouvolan keskuskeittiöllä. Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu, se vaikuttaa muun muassa Kouvolan ruokapalveluihin.
Arja Riihimäki lajitteli jauhelihapihvejä helmikuussa Kouvolan keskuskeittiöllä. Jos sote- ja maakuntauudistus toteutuu, se vaikuttaa muun muassa Kouvolan ruokapalveluihin.

Kouvolalla on ainakin kolme vaihtoehtoa järjestellä kaupungin tukipalvelut sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen eli vuoden 2020 alusta. Tukipalveluita ovat muun muassa ruoka-, puhtaus- ja kiinteistönhoito- ja kunnossapitopalvelut.

Kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana yksimielisesti, että Kouvola on mukana Kymenlaakson maakunnallisen tukipalveluyhtiön perustamisselvityksessä. Samalla kaupunki kuitenkin aloittaa oman selvityksensä tukipalveluiden tuottamisesta.

”Kaikkien vaihtoehtojen tarkastelu tärkeää”

Kaupunginhallituksen jäsen ja Carean yhtymäkokouksen puheenjohtaja Jukka Nyberg (sd.) pitää tärkeänä kaikkien vaihtoehtojen tarkastelua.

— Kaupunginhallituksen päätös ei ole suora hylky maakunnalliselle yhtiölle, vaan tämä täytyy katsoa kaikilta kanteilta. Yksi vaihtoehto voisi olla sellainen, että Kouvolaan perustettaisiin yhtiö, jossa myös Carea olisi osakkaana.

Kaupunginhallituksen toinen varapuheenjohtaja Jenny Hasu (kesk.) uskoo, että Kymenlaakson kunnat löytävät tukipalveluista kaikkia tyydyttävän ratkaisun.

— Niin kauan kuin mistään ei ole lopullisesti päätetty, kaikesta voidaan neuvotella.

Maakunnalliseen yhtiöön siirtyisi Kouvolasta 480 työntekijää

Maakunnallinen yhtiö myisi palveluja maakunnalle ja kunnille.

Jos Kouvolasta siirrettäisiin koko kiinteistöpalveluja tuottava yksikkö maakunnalliseen yhtiöön, Kouvolasta siirtyisi kaikkiaan 480 työntekijää. Kotkan kanssa käytyjen neuvottelujen jälkeen on käynyt selväksi, että Kouvola ei saisi määräävää asemaa yhtiössä.

Jos tukipalvelut jäävät Kouvolan kaupungin vastuulle, sillä on kaksi vaihtoehtoa: Kaupunki tuottaa palvelut nykyisessä organisaatiossa, paitsi Kymenlaakson sote-kuntayhtymälle siirtyvien palvelujen tukipalvelut. Kuntayhtymä voi kilpailuttaa palvelut haluamallaan tavalla tai se voi tuottaa ne itse.

Kymenlaaksoon perustetaan vapaaehtoinen sote-kuntayhtymä vuoden 2019 alussa.

Toinen vaihtoehto on, että kaupunki yhtiöittää tukipalvelunsa konserniyhtiöön. Hankintalaki mahdollistaa sen, että yhtiö voisi tuottaa viisi prosenttia liikevaihdostaan ulkopuolisille.

Asiaa valmistelleen apulaiskaupunginjohtajan Tuukka Forsellin mielestä Kouvolan pitää selvittää, mikä on kaupungille edullisinta.

Kouvolan tukipalveluja

Kouvolan kiinteistöpalvelut tuottaa puhtaus-, ruoka- ja kiinteistönhoito- ja kunnossapitopalveluja, liikuntapaikkojen ja -alueiden hoitoa, uimahallipalveluja sekä uimaopetusta. Vakituisia työntekijöitä on 480.
Kuntayhtymän ja myöhemmin maakunnan palvelukseen siirtyvät ne henkilöt, jotka tekevät yli 50 prosenttia työstään sote-palveluille.
Ruokapalvelut tuottaa 4,8 miljoonaa ateriaa vuodessa. Työntekijöitä on 159. Henkilöstöä soteen siirtyisi 50 prosentin säännön mukaan 47. Liikevaihto on 11,3 miljoonaa, josta soten osuus on 4,3 miljoonaa.
Puhtauspalveluissa on 181 työntekijää, joista 50 prosentin säännöllä 43 tekee töitä sote-kiinteistöissä. Kokonaiskustannus on 8,6 miljoonaa euroa vuodessa, josta 2,2 miljoonaa sote-kuntayhtymän kiinteistöissä.
Kiinteistönhoitopalveluissa on 66 työntekijää, joista 12 hoitaa sote-kiinteistöjä. Sote-kiinteistöjen hoitokustannus on 630 000 euroa.
Liikuntapaikka-, uimahalli- ja uimaopetuspalveluissa on 70 työntekijää.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut