Poksin johtajaylilääkäri muistuttaa: Sairaalaan saa ja kuuluu tulla, jos tarvitsee päivystyksellistä hoitoa – Poksissa hoidetaan koko ajan muutkin päivystysasiat kuin koronaepäilyt

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa ei suosittele, että päivystyksellistä hoitoa tarvitsevat potilaat jäävät kotiin koronan pelossa. Infektiopäivystyksen ja muiden potilaiden omat sisäänkäynnit vaativat vielä opettelua.

Jussi Lopperi

Poksissa infektio-oireiset potilaat saapuvat sairaalaan sisätautien ovesta infektiopäivystykseen.
Poksissa infektio-oireiset potilaat saapuvat sairaalaan sisätautien ovesta infektiopäivystykseen.

Kymsoten infektiopäivystysten kävijämäärät ovat pysyneet päivittäin 20–50:ssä. Ruuhkaa vastaanotoilla ei ole ollut. Erilliset infektiopäivystykset otettiin käyttöön Kymenlaakson keskussairaalassa ja Pohjois-Kymen sairaalassa 20. maaliskuuta.

Kummassakin sairaalassa infektiopäivystyksiä varten on hankittu lisätilaa potilaiden hoidontarpeen arviointiin konteista. Konttien varustelu on Kymsoten johtajaylilääkärin Marja-Liisa Mäntymaan mukaan vielä kesken ja ne otetaan käyttöön myöhemmin.

– Infektiopäivystysten potilasmäärät vaihtelevat päivittäin, mutta näkyvissä ei ole suuntaa määrän noususta tai laskusta, Mäntymaa sanoo.

Oikeissa kulkureiteissä vielä opettelua

Koksissa vaikeutena on ollut potilaiden tuleminen oikealle ovelle. Kaikki infektio-oireiset potilaat kulkevat sisään Koksin eteläpäädyn ovesta, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Infektio-oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, nuha, ripuli ja oksentelu. Ovella henkilökunta ohjaa tulijoita.

– Oikealle sisäänkäynnille ei ole välttämättä osattu aivan suoraan, koska kulkureitit ovat olennaisesti muuttuneet ja osa aiemmin avoimista ovista on lukittuina, Mäntymaa kertoo.

Potilaiden ohjaajia ja opasteita on lisätty.

– Eteläpäädyssä on tiukat merkit ja kiellot siitä, ketkä sieltä kulkevat.

Muut kuin infektiopotilaat tulevat sisään uudesta paikasta kerrosta alempaa, sairaalan edustan katoksen alla sijaitsevasta ovesta. Tästä ovesta kulkevat myös synnyttäjät.

Öisin muut kuin infektiopotilaat kulkevat ensiavun ambulanssiovista.

Poksissa kaikki infektio-oireiset tulevat sisään sisätautien ovesta, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Muut potilaat tulevat pääovesta kello 8–22. Yöaikaan muut potilaat kulkevat päivystyksen ovesta, jonka henkilökunta avaa.

Aina ensin soitto päivystysapuun

Tärkeintä ennen sairaalan lähtemistä on soittaa päivystysapuun numeroon 116 117. Numerosta neuvotaan, mikä on oikea paikka saapua sairaalalla. Erityisen tärkeätä numeroon on soittaa aina, jos epäilee koronavirustartuntaa.

Mäntymaan mukaan kaikille päivystysavun numeroon soittaneille pystytään tällä hetkellä vastaamaan.

– Seuraamme ensimmäisiä soittoja. Huonoina päivinä numerossa pystytään vastaamaan puoleen ensisoitoista, parempina päivinä vastausprosentti on noin 70. Numerossa toimii takaisinsoittopalvelu ja kaikkiin vastaamatta jääneisiin puheluihin on pystytty soittamaan takaisin.

Influenssaakin edelleen

Koronaepidemian alkaessa sairaaloita rasittivat myös rs-virustulehdus ja influenssa.

– Molempia on edelleen, mutta määrä on laskeva. Hengitystieoireisille tehdään muutkin virustestit, ja koronaepäilypotilailla on voinut paljastua influenssa, Mäntymaa sanoo.

Kaikki päivystyshoitoa tarvitsevat hoidetaan

Mäntymaa muistuttaa, että koronaepidemia ei hävitä muita päivystyshoitoa vaativia tilanteita. Tästä huolimatta niin sanotulla puhtaalla puolella potilasmäärät ovat viime aikoina selvästi laskeneet.

Tällä viikolla tartuntoja on ollut vähemmän kuin viime viikolla, mutta tilanne voi muuttua hyvin nopeasti. — Marja-Liisa Mäntymaa

– Tulkitsemme tilannetta niin, että ihmiset ovat vähän kärvistelleet kotona. Edelleen sanoma on se, että kaikki asiat, jotka päivystyksessä kuuluu hoitaa, hoidetaan edelleen samalla tavalla, Mäntymaa korostaa.

Päivystystä voidaan laajentaa

Kymsotessa seurataan koronan osalta jatkuvasti valtakunnallista ja Kymenlaakson tilannetta.

– Tällä viikolla tartuntoja on ollut vähemmän kuin viime viikolla, mutta tilanne voi muuttua hyvin nopeasti, Marja-Liisa Mäntymaa kertoo torstaina päivällä.

Sairaaloissa on koko ajan valmiudet lisätä päivystyksen vastaanottotiloja. Sairaalan kiireettömistä toiminnoista on jo siirretty paljon henkilökuntaa päivystykseen ja neuvontaan.

Kymenlaaksossa koronaan altistumisten ketjut on pystytty selvittämään Mäntymaan mukaan tarkkaan ja karanteeniohjeet on annettu kaikille altistuneille.

Epäiltyjä 5–10 päivittäin

Kymenlaaksossa sairaalahoidossa on neljä koronapotilasta. Epäiltyjä on 5–10 henkilöä päivittäin.

Sekä Koksissa että Poksissa on yksi osasto infektiopotilaille. Osastoilla on 20–22 potilaspaikkaa. Osastoilla hoidetaan koronatartunnan saaneet ja epäillyt tartuntatapaukset. Kapasiteetti on Mäntymaan mukaan toistaiseksi riittänyt hyvin.

– Koksissa on mahdollista vuorokauden aikana avata toinen osasto infektiopotilaille. Poksissakin on suunnitelma, jos laajentamista tarvitaan.

Hoitajia lisäkoulutettu tehohoidon tehtäviin

Tehohoitopaikkoja on yhteensä 11, tehovalvontapaikkoja 10. Jos paikkamäärä ei näytä riittävän, teho-osastotoimintaa laajennetaan leikkaussalien ja heräämöiden tiloihin.

– Rajoittava tekijä ei ole paikkojen tai hengityslaitteiden määrä vaan koulutetun henkilökunnan riittävyys, Mäntymaa kertoo.

Kymsotessa on lisäkoulutettu noin sata leikkaussali- ja heräämöhenkilökuntaan kuuluvaa hoitajaa. Kyse on hoitajista, joiden normaalit työtehtävät ovat epidemian vuoksi vähentyneet.

Laajennusosasta voidaan saada lisää potilaspaikkoja

Koronapotilaiden hoitoon on Koksissa saatavissa lisätiloja myös laajennusosasta, jota ei ole vielä otettu käyttöön. Laajennusosan varustelussa etusijalle on Mäntymaan mukaan nostettu ne tilat, joissa koronapotilaita voitaisiin hoitaa.

Se, miten nopeasti tilat voitaisiin ottaa käyttöön, riippuu laitetoimituksista ja asennuksista. Maaliskuun alun suunnitelman mukaan laajennusosaan muutettaisiin juhannuksen jälkeen. Mäntymaan mukaan laajennusosa voidaan saada tätä nopeammin käyttöön tarpeen vaatiessa.

Vaikka Kymenlaaksossa tilanne koronan suhteen on toistaiseksi rauhallinen, on Kymsotessa jo puhuttu henkilökunnan jaksamisesta. Mäntymaan mukaan esimerkiksi lomia on myönnetty.

– Kannattaa levätä nyt, kun on vielä rauhallista, Mäntymaa sanoo.

Johtajaylilääkäri tekee etätöitä kotonaan ja kertoo seuraavansa viestejä tarkasti.

– Ei tässä itselläkään aivan virka-aika riitä, Mäntymaa vastaa kysymykseen Kymsoten työkiireistä.

Luetuimmat