Karjalan prikaatin varusmiehiä lähtee pystyttämään tiesulkuja Uudenmaan rajalle

Poliisi on tehnyt Puolustusvoimille virka-apupyynnön.

Kouvolan Sanonat

Tiesulku tullee myös Kuutostielle maakuntarajan kohdalle.
Tiesulku tullee myös Kuutostielle maakuntarajan kohdalle.

Puolustusvoimat valmistautuu tukemaan poliisia Uudenmaan maakunnan sulkemisessa. Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippainen vahvistaa STT:lle, että poliisilta tuli torstaina virka-apupyyntö. Asiasta kertoivat aiemmin Yle ja Iltalehti.

Arhippainen ei osaa arvioida operaatioon otettavien varusmiesten määrää, mutta sanoo sen olevan todennäköisemmin sadoissa kuin tuhansissa. Suunnitelmat ovat vielä kesken, ja Arhippainen muistuttaa, että perustuslakivaliokunta antaa asialle siunauksen vasta perjantaiaamuna.

– Kun Puolustusvoimat antaa virka-apua, se on täysin sitä pyytävän viranomaisen johdossa, hän korostaa.

Päätökset tiesulkujen sijainneista ja tarvittavien varusmiesten määrästä tekee siis poliisi.

Monesta varuskunnasta apua, myös Vekaranjärveltä

Varuskuntia, joista varusmiehiä otetaan operaatioon, ovat Iltalehden mukaan Uudenmaan sisäpuolella Kaartin jääkärirykmentti Helsingissä sekä merivoimien yksiköt Upinniemessä Kirkkonummella ja Dragsvikissä Raaseporissa.

Maakunnan ulkopuolelta joukkoja tuodaan ainakin Parolan Panssariprikaatista Hattulasta ja Karjalan prikaatista Kouvolan Vekaranjärveltä. Varusmiehet ovat paikalla teitä sulkemassa aikaisintaan perjantai-iltana.

Julkisuuteen on jo aiemmin kerrottu, että tiesulkuja valvovat varusmiehet eivät saa poliisin oikeuksia. Tästä huomauttaa myös Arhippainen.

– Poliisi on aina vastuussa valvonnasta. Puolustusvoimat on tukitehtävissä, ja auttaa siinä missä pystytään.

STT:n tietojen mukaan ainakin osalta varusmiehistä on jo peruttu lomia useamman viikon päähän. Tästä ei kuitenkaan ole Arhippaisen mukaan tehty mitään yleistä päätöstä.

– Varuskunnat tekevät lomajärjestelyistä itsenäisesti päätökset. Paikallisesti arvioidaan, kuka voi lähteä lomille ja milloin.