Karhut tankkaavat marjastajien kanssa samoilla apajilla Kouvolassa — Ihmistä ne kuitenkin väistävät, petoyhdyshenkilö Tarmo Niemi sanoo

Kouvolassa on tehty kymmenkunta karhuhavaintoa heinäkuun puolivälin jälkeen.

FLPA / Alamy

Mahdollisuudet kohdata karhu marjametsässä ovat melko pienet, koska ne kaihtavat ihmistä.
Mahdollisuudet kohdata karhu marjametsässä ovat melko pienet, koska ne kaihtavat ihmistä.

Kouvolassa liikkuu useilla eri alueilla karhuja. Havaintoja karhuista on kertynyt kymmenkunta heinäkuun 21. päivästä lähtien.

Osa karhuista on muodostanut oman reviirinkin. Näin on tapahtunut esimerkiksi Sippolan Haapalassa. Karhu on nähty viisi kertaa Haapalan riistapellolla tai muualla kylällä.

Ne otetaan kyllä aina tosissaan, kun niitä tulee. — Tarmo Niemi

Karhuja on havaittu kaksi kertaa myös Kaipiaisissa ja kerran Matarojalla.

Muhniemellä karhu kulki suunnistajien jäljillä alkukesästä. Viimeisin karhuhavainto on tehty Muhniemellä viime sunnuntaina.

Anjalassa on viime päivinä kohistu karhun jätöksistä. Anjalan Facebook-ryhmässä karhun pelättiin ahdistelevan marjastajia.

Karhu välttelee ihmistä

Karhu liikkuu iltaisin ja aamuvarhaisella. Kohtaaminen ihmisen kanssa johtuu yleensä siitä, että se tulee yllätetyksi. Yleensä karhu pyrkii välttelemään ihmisiä.

Erinomaisen haju- ja kuuloaistin avulla se aistii ihmisen jo kaukaa.

— Ei niitä pelätä tarvitse, koska ne yleensä väistävät ihmistä tai piiloutuvat, Anjalan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Tarmo Niemi sanoo.

Jos karhun kanssa huolimatta joutuu tekemisiin, se kannattaa aina pyrkiä kohtaamaan rauhallisesti. Yleensä on myös viisainta vetäytyä paikalta samaan suuntaan, josta on saapunutkin. Pedolle ei kannata huutaa tai kääntää selkäänsä.

Niemi oli tietoinen Facebookissa kerrotusta karhuhavainnosta. Hänelle asti siitä ei ole tullut tarkempia tietoja. Pedoista on Niemen mukaan Anjalassa ilmoitettu muutenkin laiskasti.

— Ne otetaan kyllä aina tosissaan, kun niitä tulee. Havainnoiksi kelpaavat näkö-, jälki- ja riistakamerahavainnot.

Kuivassa jäljet eivät näy

Karhujen ja muiden suurpetojen tunnistamista on Niemen mukaan hankaloittanut kuiva kesä. Kevyesti liikkuvien karhujen jälkiä on ollut mahdotonta havaita kuivassa maassa. Riistakamerahavainnot ovat Niemen mukaan kaikkein varmimpia.

Anjalassa ulosteita epäiltiin karhun jätöksiksi.

— Nyt liikkeellä on myös paljon supikoiria, jotka syövät marjoja. Joskus niiden jätökset muistuttavat karhujen jälkeen jättämiä.

Niemen mukaan Anjalan riistanhoitoyhdistyksen alueelta on tehty karhuhavaintoja pidemmällä aikavälillä siinä määrin, että karhut ovat tulleet jäädäkseen.

— Ne ovat täällä vähän kuin villisiat. Niitä on, eikä asialle oikein mitään mahda.

Kun havaitset suurpedon, toimi näin:

Määritä laji ja yksilömäärä niin huolellisesti kuin osaat.

Mittaa jäljistä etutassun leveys (suden jäljestä myös pituus).

Ilmoita havaintosi yksityiskohdat ja tarkka sijainti petoyhdyshenkilölle.

Petoyhdyshenkilöt löytyvät riistakeskuksen verkkosivulta riista.fi valitsemalla oikea alue ja tehtäväksi petoyhdyshenkilö.

Lähde: Riistakeskus

Luetuimmat

Uusimmat uutiset