Lähes 100-vuotias Kouvolan Pukimo asetettiin konkurssiin — Henkilöstö irtisanotaan, loppuunmyynti alkaa huomenna

Yrittäjä Jarkko Mikkolan mukaan toiminta kääntyi parempaan suuntaan mutta pysyi tappiollisena. — Kai tässä taustalla on Kouvolan keskustan elämän hiljentyminen.

Katja Juurikko

Kouvolan Pukimo on yksi Kouvolan vanhimmista liikkeistä.
Kouvolan Pukimo on yksi Kouvolan vanhimmista liikkeistä.

Kymenlaakson käräjäoikeus asetti Kouvolan Pukimon konkurssiin tänään maanantaina kello 10. Vuonna 1921 perustettu liike lopettaa toimintansa.

— Kai tässä taustalla on Kouvolan keskustan elämän hiljentyminen. Tuntuu, että asiakkaita on käynyt. Arkisin asiakasvirta ei ole kuitenkaan ihan riittänyt, yrittäjä Jarkko Mikkola sanoo.

Liikkeessä on toiminut Mikkolan lisäksi yhdeksän työntekijää. Konkurssipesän pesänhoitajan Tapio Lepistön mukaan henkilökunta irtisanotaan tänään ja heillä on kahden viikon irtisanomisaika.

Lepistö kertoo, että liikkeessä aloitetaan loppuunmyynti huomenna tiistaina.

Katja Juurikko

Maanantaina kauppa oli suljettu, mutta konkurssiloppuunmyynti alkaa tiistaina.

Yhtiön Facebook-tiedotteessa kiitetään henkilökuntaa "joka vaikeuksista tietoisinakin on jaksanut hymyillä".

Jarkko Mikkola kertoo, että hänen omat suunnitelmansa eivät ole vielä selkiytyneet, mutta hän on alkanut hakea aktiivisesti töitä ja avoinna uusille mahdollisuuksille.

"Enää ei ole taskuja, joista rahaa voitaisiin ottaa"

Mikkolan mukaan Pukimon liikevaihto laski viime vuonna noin 10 prosenttia. Tilikaudella 2017 se oli 1,4 miljoonaa euroa.

Yhtiö pääsi yrityssaneeraukseen joulukuussa 2017, mutta talousongelmat eivät hälvenneet. Saneerausohjelma olisi vaatinut liikevaihdon säilymistä ennallaan.

— Viime vuoden tilinpäätöksestä tulee reilusti tappiollinen. Enää ei ole sellaisia taskuja, joista voitaisiin ottaa rahaa tappiolliseen liiketoimintaan.

Yhtiön suurimmat velkojat ovat Nordea Pankki, Kymenlaakson Osuuspankki ja Verohallinto. Yrityssaneeraukseen lähtiessä Pukimolla oli velkaa yhteensä noin 1,2 miljoonaa euroa.

Konkurssi ei vaikuta talon muihin liikkeisiin

Mikkolan suku omistaa liikerakennuksen, jossa Kouvolan Pukimo on ollut vuokralla. Jarkko Mikkolan mukaan muihin vuokralaisiin konkurssi ei vaikuta millään tavalla.

Vaateliikkeen vaikeuksien taustalla on keskustan hiljentymisen lisäksi epäonnistunut laajentuminen ja talouden rakennemuutos Pohjois-Kymenlaaksossa.

Pukimon tytäryhtiö perusti 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla kolme Esprit-myymälää. Liikkeet avattiin Hansakeskukseen, Espooseen ja Kotkaan. Lisäksi yhtiö oli mukana kolmen Gerry Weber -myymälän perustamisessa.

Ajoitus osui taantuman alkuun, eivätkä liikkeet menestyneet.

Yrittäjäyhdistys pitää erittäin ikävänä uutisena

Kouvolan Yrittäjien puheenjohtaja Markku Mikkola pitää kaupan sulkemista ikävänä ja haikeana asiana koko Kouvolalle. Hän ei kuulu Pukimon taustalla olevaan Mikkolan sukuun.

— Olen todella pahoillani yrittäjän ja henkilöstön puolesta. Tämä on iso isku myös muuten. Perinteikkään liikkeen sulkeminen ei vie keskustan kehittämistä eteenpäin.

Asiasta uutisoi ensin Yle.

Juttua muokattu kello 14.37. Lisätty Markku Mikkolan kommentit.
Juttua on tarkennettu kello 19.45. Mikkolan suku omistaa liikerakennuksen, jossa Kouvolan Pukimo sijaitsee.
Juttua on muokattu kello 20.05. Tarkennettu Jarkko Mikkolan kommenttia.

Uusimmat uutiset