Itärajan lähellä kaadetusta villisiasta löytyi koirille vaarallisen taudin vasta-aineita — Kymenlaaksossa tautia ei ole tavattu vuosikymmeniin

Lähes aina kuolemaan johtava Aujezkyn tauti voi tarttua eläimeen villisian lihasta.

Raimo Eerola

Vaarallinen tauti voi levitä eläintiloille suoraan villisikojen mukana tai epäsuorasti ilman tai kontaminoituneiden rehujen tai välineiden mukana. Kuvituskuva.
Vaarallinen tauti voi levitä eläintiloille suoraan villisikojen mukana tai epäsuorasti ilman tai kontaminoituneiden rehujen tai välineiden mukana. Kuvituskuva.

Tohmajärvellä Pohjois-Karjalassa kaadetusta villisiasta on löytynyt Aujezkyn taudin vasta-aineita eli viitteitä taudista suomalaisissa villisioissa. Aujezkyn tauti on pääasiassa sikojen tauti, mutta se voi tarttua myös moniin muihin eläinlajeihin, kuten koiriin, kissoihin, nautoihin ja lampaisiin.

Sioilla oireet ovat epämääräisiä: kuumetta, heikkoutta, hengitystieoireita, hermosto-oireita ja pikkuporsaiden lisääntynyttä kuolleisuutta. Tauti voi olla myös oireeton. Sen sijaan koirilla ja muilla eläimillä tauti on yleensä vakavaoireinen ja johtaa lähes aina kuolemaan.

Koirilla tauti aiheuttaa voimakasta kuolausta, kutinaa ja neurologisia oireita. Suomi on virallisesti taudista vapaa. Vasta-aineita todettu edellisen kerran vuonna 1980.

Eläinlääkäri Tinja Toikka Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä sanoo, että Tohmajärven löydöksen vuoksi koirille ei tule syöttää raakaa villisian lihaa ja koirien kontaktia villisikoihin tai ruhon osiin tulee välttää.

Suomen Metsästäjäliiton Kymen piirin toiminnanjohtaja Erkki Pentinniemi toteaa, ettei Kymenlaaksossa ole ollut minkäänlaisia havaintoja taudista. Hän arvelee Tohmajärven villisikojen saattaneen tulla Venäjältä.

— Muualla Euroopassa tauti on melko yleinen, mutta Suomi on julistettu vapaaksi siitä. Ei ole mitään syytä joutua paniikkiin tai vetää hätäisiä johtopäätöksiä.

Pentinniemen mukaan raa'an lihan syöttäminen koirille ei yleensäkään ole suositeltavaa. Jotkut koirat eivät esimerkiksi kestä verta.

— Keitetystä lihasta ei aiheudu vaaraa. Koiraa kannattaa aina syöttää paremmin kuin itse syö.

Jos Aujezkyn tautia epäilee jollakin eläimellä, on oltava välittömästi yhteydessä kunnaneläinlääkäriin.

Luonnonvaraisista villisioista on tärkeää lähettää näytteitä Ruokavirastoon tautitilanteen kartoittamiseksi. Näytteenotto-ohjeet löytyvät Ruokaviraston sivuilta.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset