Yrtinkankaan ampumaradalle olisi kaikki valmiina — paitsi rahat

AOP/imago sport

Yrtinkankaan suunnitelmaan sisältyy viisi trap-rataa ja viisi skeet-rataa.
Yrtinkankaan suunnitelmaan sisältyy viisi trap-rataa ja viisi skeet-rataa.

Yrtinkankaan ampumarata on standby-tilassa. Näin muotoilee Kouvolan kaupungin edunvalvontapäällikkö Petteri Portaankorva.

Valkealan Yrtinkankaalle suunnitellun ampumaurheilukeskuksen ympäristölupa sai lainvoiman jo vuosi takaperin, kun sitä koskeva valitus kaatui korkeimmassa hallinto-oikeudessa.

— Kaikki valmiudet maansiirtotöiden tekemiselle alueella ovat olemassa. Huhtikuun vuosikokouksessa on ajatuksena rakennustoimikunnan perustaminen, Kouvolan urheiluampujien puheenjohtaja Kai Lampi sanoo.Harrastajien eväät alkavat olla syöty. Urheiluampujat kaipaavat rinnalleen Kouvolan kaupungin panostusta.

— Meidän voimavarat eivät riitä raskaiden maansiirtotöiden järjestämiseen. Ajatuksena on ollut saada kaupunki mukaan ja sitä kautta julkisen puolen rahoitus kuntoon.

Kouvola ei ole kääntänyt selkäänsä ampumaratahankkeelle. Portaankorva sanoo, että pallo on nyt Kouvolan urheiluampujilla.

— Jäimme odottamaan urheiluampujilta tietoja hankkeen yksityisen puolen rahoitusjärjestelyistä, sillä Yrtinkankaan ampumaradan toteuttaminen ja rakentaminen kustannusvastuineen on sovitusti Kouvolan Urheiluampujilla.

Portaankorva sanoo, että viime vuoden lopulla ampumaradasta vuonna 2011 laadittu yleissuunnitelma kustannusarvioineen oli tarkastelussa.

— Silloin arvioitu rakentamisen kustannustaso on noussut tuntuvasti tuosta tasosta.

Tuolloin koko laajuudessaan yli 1,7 miljoonan euron kustannusarvio on nyt yli 2 miljoonaa euroa.

Kouvolan urheiluampujien sihteeri Heikki Heiramo kertoo, että yhteistyökumppaneita on haettu toistaiseksi siinä onnistumatta.

— Vuosi sitten listasimme kaikki mahdolliset sponsorilähteet ja lähetimme kirjeet, mutta se ei tuonut tulosta.

Sekä Heiramo että puheenjohtaja Lampi ovat kuitenkin toiveikkaita. He arvioivat, että taloudellisen ilmapiirin kirkastuminen pönkittää ampumaradan mahdollisuuksia nousta Kouvolan yhdeksi investointikohteeksi.

Heiramo muistuttaa kansainvälisten kilpailujen hakemisen mahdollisuudesta. Metsästäjäliiton kilpailuiden järjestäminen toisi sekin Kouvolaan tuhansia yövieraita.

— He jättäisivät kaupunkiin rahaa, Heiramo sanoo.

Ampumaradan tarvetta on kartoitettu jo pitkään

Täysimittaisen haulikkoampumaradan tarve todettiin Kouvolassa jo 1990-luvulla.

Kaupunki teetti vuonna 2005 selvityksen Kouvolan ampumaradoista. Alueella oli 33 eritasoista ampumarataa. Niistä 17:ssä oli ampumarata haulikkoampujille.

Uuden ampumaradan paikaksi päädyttiin esittämään Yrtinkankaan aluetta Valkealassa. Kaupunki hankki maanvaihdolla alueen omistukseensa.

Esisuunnitelma alueelle suunnitellusta ampumaradasta valmistui vuonna 2011.

Kouvolan urheiluampujat ovat vuokranneet kaupungilta 66,7 hehtaaria maata vuoteen 2045 asti

Ampumaurheilukeskuksen alkuperäinen kustannusarvio oli yli 1,7 miljoonaa euroa vuonna 2011. Nyt tähtäimessä olevan ensimmäisen vaiheen, pääasiassa maansiirtotöiden, kustannusarvio liikkuu noin 650 000 euron tuntumassa.

Haulikkoampumaradan lisäksi alueelle on suunniteltu muun muassa metsästäjätutkintoihin ja kilpailutoimintaan soveltuva rata. Ampumaratojen oheen tulisi myös toimisto-, kahvila- ja varastotiloja sekä parkkipaikkoja.

Kouvolan hankkeen kustannusarviot ovat huomattavasti pienemmät kuin Oulun seudulle suunnitellulla ampumaurheilukeskuksella. Sen budjetti on yli 10 miljoona euroa.

Kyösti Suolanen

Kyösti Suolanen

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.