Kouvolan kaupunginhallitus keskeytti teatterihankkeen etenemisen toistaiseksi äänin 11—2 — ”Kouluinvestoinnit ovat ensisijaisia”

Kaupunginhallituksen enemmistö haluaa ennen päätöstä odottaa myöhemmin keväällä valmistuvaa kiinteistökartoitusta. Siinä kaupungin korjattavat kohteet asetetaan tärkeysjärjestykseen.

Moises Garibay

Päätös Kouvolan teatterin tulevaisuudesta on yhä hämärän peitossa.
Päätös Kouvolan teatterin tulevaisuudesta on yhä hämärän peitossa.

Kouvolan kaupunginhallitus ei hyväksynyt maanantai-iltana Kouvolan teatterin hankesuunnittelun aloitusta. Hallitus päätti asiasta äänin 11—2.

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell esitti alun perin hankesuunnittelun aloitusta ja sitä, että hankkeelle asetetaan 5—15 miljoonan euron reunaehdot. Lopulliset suunnitelmat oli tarkoitus hyväksyä erillisellä päätöksellä, kun tarkat hankekustannukset ovat selvillä.

Miia Witting (kok.) esitti Vesa Vainion (kd.) kannattamana, että kaupunki keskeyttää hankkeen toistaiseksi, kunnes kaupungin uuden kiinteistökartoituksen priorisointilista on valmis. Witting myös esitti, että työsuojelua pyydetään tekemään raportti teatterin korjaustoimenpiteistä.

— Kouvolan kiinteistöt kartoitetaan varmaankin toukokuuhun mennessä. Ennen kuin listaus on tehty, ei aleta pomppia sieltä välistä. Olemme päättäneet, että ensisijaisesti Kouvolassa investoidaan kouluihin ja vasta sitten muihin kohteisiin, Witting sanoi kokouksen jälkeen.

Spiesin esitys peruskorjauksen hankesuunnittelusta hävisi

Kaisa Spies (vihr.) puolestaan esitti Birgit Koskelan (kok.) kannattamana, että teatterin peruskorjauksen hankesuunnittelu käynnistetään.

Keskustelun aikana vs. kaupunginjohtaja ilmoitti tekevänsä muutosehdotuksen, joka on samansisältöinen kuin Wittingin ehdotus. Tällöin Witting veti ehdotuksensa pois.

Äänestyksessä Forsellin esitystä kannattivat SDP:n Harri Helminen, Maria Eloranta, Jukka Nyberg ja Sanna Tähtinen, kokoomuksen Tapio Karvonen, Jari Larikka ja Miia Witting, keskustan Jenny Hasu ja Kimmo Jokiranta, perussuomalaisten Jari Käki ja kristillisdemokraattien Vesa Vainio.

Nyberg arvioi kokouksen jälkeen, että teatterista syntyy uusi esitys kuukauden sisään.

— Valtuustoryhmät pohtivat investointien järjestystä jo keskuudessaan. Jos ryhmät pääsevät suurin piirtein samoille linjoille, jo siinä syntyy priorisointia. Kouluinvestoinnit on päätetty hoitaa mahdollisimman nopeasti. Nyt neuvottelemme siitä, paljonko investointipottiin on kaikkiaan varaa laittaa rahaa.

Valtuustoryhmien edustajat neuvottelevat Kouvolan talouden sopeuttamisesta seuraavan kerran keskiviikkona.

Kolme vaihtoehtoa pohdinnassa

Teatterin tulevaisuudesta on ollut esillä kolme vaihtoehtoa: uudisrakennus, vanhan teatterirakennuksen peruskorjaus ja mahdollinen laajennus sekä vanhan rakennuksen korjaus siten, että tiloissa on terveellistä työskennellä.

Uudisrakennuksen on arvioitu maksavan noin 30 miljoonaa euroa, johon on mahdollista saada 15 prosenttia eli 4,5 miljoonaa euroa valtionosuutta. Valtionosuuden määrä pienenee suhteessa hankkeen kustannuksiin.