Ruoka houkuttelee lintuja pelloille — Jaalan Pyhäjärvelle viettää talvea ennätysmäärä laulujoutsenia

Syksyn sateiden takia pelloille jäi paljon puimatonta viljaa. Vilja ja rypsi maistuvat laulujoutsenille, jotka pystyvät kaivelemaan puimatonta viljaa ohuen lumipeitteen läpi.

Lassi KujalaJoutsenet ovat saaneet opetella kaivelemaan ravintoaan myös
lumen alta sillä tämän alkutalven aikana on lunta tullut jo moneen otteeseen.
Joutsenet ovat saaneet opetella kaivelemaan ravintoaan myös lumen alta sillä tämän alkutalven aikana on lunta tullut jo moneen otteeseen.

Lähes kuusisataa laulujoutsenta viettää alkutalvea Jaalassa. Suunnilleen sama määrä joutsenia havaittiin joulukuussa Lyöttilän ja Kuusankosken rajalla olevilla pelloilla. Nyt Jaalassa oleva suurparvi muodostuu ainakin osittain samoista linnuista. Joukossa on yksinäinen kanadanhanhi.

Yöksi joutsenet lentävät Pyhäjärvelle, joka on rantoja lukuun ottamatta vielä täysin jäätön. Näin suurta joutsenparvea ei ole koskaan aiemmin havaittu tammikuussa Pohjois-Kymenlaaksossa. Syy tämän vuotiseen tapahtumaan löytyy syksyin huonoista puintisäistä.

Suuri määrä viljaa ja rypsiä jäi pelloille. Helppo ja runsas ravinto on niin vahva houkutin, että se on kyennyt sammuttamaan joutsenten muuttovietin varsin tehokkaalla tavalla.

Lassi Kujala

Iltaisin joutsenet lentävät pelloilta Pyhäjärvelle yöpymään. Tämä onnistuu koska järvi on vielä pääosin jäätön.

Lassi Kujala

Pyhäjärvi näytti vielä tammikuun alussa tältä. Jäätä on vain hieman rannoilla. Muu osa järveä on täysin jäätön.

Puimattomat pellot houkutelleet myös hanhia ja urpiaisia

Puimattomat pellot tarjosivat syksyillä ravintoa Elimäellä sadoille tuhansille hanhille ja Valkealassa sekä Jaalassa tuhansille urpiaisille. Nyt tähän joukkoon liittyy reilun puolen tuhannen laulujoutsenen suurparvi.

Lunta on tullut tämän alkutalven aikana moneen kertaan. Aina se on kuitenkin sulanut joko kokonaan tai osittain pois lauhojen jaksojen aikana.

Laulujoutsenet ovat karaistuneita lintuja. Ne pystyvät kaivelemaan puimatonta viljaa myös ohuen lumipeitteen alta.

Lassi Kujala

Näitä talvipukuisia peippoja on tänä talvena monella ruokinnalla. Jaalassa lähellä joutsenparvea on nähty ehkäpä suurin Kouvolassa koskaan talvehtinut peippoparvi. Lintuja oli noin kaksisataa.

Säätyyppi on vaihtumassa ensi viikolla selvästi kylmemmäksi. Nähtäväksi jää, miten joutsenet siihen lopulta reagoivat.

Parvessa monta perhekuntaa

Jaalassa oleileva joutsenparvi muodostuu melko suurelta osin perhekunnista. Ainakin silmämääräisesti katsoen parvessa näyttäisi olevan varsin paljon myös nuoria lintuja.

Syksyllä epäiltiin, että pesinnät olisivat ainakin joillakin alueilla epäonnistuneet, koska nuoria oli parvissa erittäin vähän. Nyt ainakin tämän talviparven koostumus antaa hieman toisenlaisen vaikutelman.

Lähellä joutsenia on havaittu myös ennätyssuuri peippoparvi, jossa on laskettu olevan yli kaksisataa lintua. Linnut ovat monessa osaparvessa, joten tarkan määrän saaminen on hankalaa.

Lassi Kujala

Savistossa on havaittu yksinäinen saalisteleva lapinpöllö. Lintu on ollut paikallisilla hakkuuaukoilla, joilta se pyytää tarvitsemansa myyrät.

Pelloilla oleva vilja on syynä myös peippojen joukkoesiintymiseen, joka sekin on varsin poikkeuksellista.

Kymenlaaksossa myös kiinnostavia pöllöhavaintoja

Voikkaalla on havaittu yksinäinen viirupöllö ja Savistossa saalistelee lapinpöllö. Lapinpöllö voi olla jopa pohjoiskymenlaaksolaista omaa pesivää kantaa, sillä viime kesänäkin täälläpäin tunnettiin kolme varmaa pesintää.

On todennäköistä, että muitakin pesintöjä on ollut. Lapinpöllöjä riittää meillä omastakin takaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat