Kouvola aloittaa henkilöstön yt-neuvottelut 160 henkilötyövuoden ja 6,5 miljoonan euron vähennyksistä — Veroprosenttia ei päätetty nostaa ainakaan vielä

Valtuustoryhmien välisissä neuvotteluissa löytyi yhteinen näkemys siitä, mistä Kouvola aloittaa talouden sopeuttamisen.

Katja Juurikko

Kouvolan kaupunki aloittaa henkilöstön karsimiseen tähtäävät yt-neuvottelut vielä huhtikuun aikana. Arkistokuva.
Kouvolan kaupunki aloittaa henkilöstön karsimiseen tähtäävät yt-neuvottelut vielä huhtikuun aikana. Arkistokuva.

Kouvolan kaupunginhallitus päätti maanantai-iltana aloittaa työvoiman vähentämistä koskevan yt-menettelyn. Tavoite 100 henkilötyövuoden vähennyksestä kasvoi poliitikkojen käsissä vielä 60 henkilötyövuodella.


Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) toivoi kokouksen jälkeen, että yt-neuvottelut voitaisiin viedä loppuun kuudessa viikossa.

— Emme hirttäydy viikkoihin, mutta ennen kesälomia ne olisi hyvä saada käytyä.

Samalla kaupunginhallitus päätti, että vuoden 2020 talousarvio laaditaan nykyisellä veroprosentilla eli 20,75:llä. Valtuusto päättää lopullisesti veroprosentista marraskuussa.

— Sovimme, että etenemme nyt tällä tavalla. Lopullinen päätös veroista tehdään syksyllä, kun olemme saaneet laskettua, mitä nyt käynnistettävillä toimilla saadaan kasaan.

Palveluverkoista etsitään 6 miljoonan euron säästöjä

Vs. kaupunginjohtajan Tuukka Forsellin muutettu esitys perustui valtuustoryhmien välisten neuvottelujen tulokseen.

Lisäksi kaupunginhallitus päätti, että palveluverkoista etsitään 6 miljoonan euron säästöjä sekä kiinteistö- että henkilöstökustannuksista.

Helmisen mukaan vasta aika näyttää, miten miljoonat palveluverkoista löytyvät, jos löytyvät.

— Tämä 6 miljoonaa perustuu ilmeisesti virkatyönä tehtyyn selvittelyyn. Nyt tämä piti saada liikkeelle ja se liikahtikin, kun maaginen päivä 14.4. oli ohitse, Helminen viittasi eduskuntavaaleihin.

Moises Garibay

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) kertoivat 21. maaliskuuta Kouvolan viime vuoden tilinpäätöksestä. Kaupungin tulos oli 26 miljoonaa euroa miinuksella. Etualalla talousjohtaja Hellevi Kunnas ja hyvinvointijohtaja Arja Kumpu.
Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Harri Helminen (sd.) kertoivat 21. maaliskuuta Kouvolan viime vuoden tilinpäätöksestä. Kaupungin tulos oli 26 miljoonaa euroa miinuksella. Etualalla talousjohtaja Hellevi Kunnas ja hyvinvointijohtaja Arja Kumpu.

160 henkilötyövuotta vastaa 6,5 miljoonan euron säästöjä

Kouvola tavoittelee yt-neuvotteluilla ensi vaiheessa 4 miljoonan euron kustannussäästöjä vuoden 2020 loppuun mennessä. Summa vastaa 100 henkilötyövuoden vähennystä. Tämän ohessa kaupunki tavoittelee 60 henkilötyövuoden eli 2,5 miljoonan euron lisäsäästöä vuoden 2021 loppuun mennessä.

Tavoitteen toteutumisessa otetaan huomioon tämän vuoden alusta lähtien toteutuneet henkilöstövähennykset.

Tammikuun puolivälissä kaupungilla työskenteli 3 366 henkilöä, joista 2 659 oli vakinaisia. Lähes 60 prosenttia kaupungin nykyisestä henkilöstöstä työskentelee opetus- ja varhaiskasvatustehtävissä. Esimiehiä oli tammikuussa 213. Heistä 201 oli vakinaista henkilökuntaa.

Kaunisto: Etenemme verkkoratkaisut edellä

Kaupunginhallitus hyväksyi talouden sopeuttamistavoitteeksi 20 miljoonaa euroa. Säästökeinoja tarvitaan, koska viime vuonna kaupungin tulos painui 26 miljoonaa euroa miinukselle. Lisäksi tälle vuodelle on budjetoitu 10,5 miljoonaa euroa tappiollinen tulos.

— Järjestys on juuri sellainen kuin itse toivoin. Ensin käydään läpi säästötoimet ennen kuin puhutaan mitään verojen korottamisesta. Meidän pitää edetä verkkoratkaisut edellä, jotta tiedämme kaupungin oikean henkilöstötarpeen, kaupunginhallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Ville Kaunisto (kok.) sanoi kokouksen jälkeen.

Kaupunginhallituksen toisen varapuheenjohtajan Jenny Hasun (kesk.) mielestä kaupunginhallituksella on nyt hyvin selkeä tilannekuva Kouvolan taloudesta.

— Emme pääse mitenkään realiteetteja karkuun. Meidän pitää kaikessa päätöksenteossa huomioida Kouvolan väestökehitys: kuinka paljon Kouvolaan syntyy lapsia ja miten se vaikuttaa palvelujen ja investointien tarpeisiin.

Fakta: Seitsemän säästö- tai tulonlisäysesitystä

Vs. kaupunginjohtaja Tuukka Forsell esitti seitsemän eri keinoa talouden tasapainottamiseksi. Kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti Forsellin muutetun esityksen.

1. Työvoiman vähentämistä koskeva yt-menettely aloitetaan huhtikuussa. Sillä tavoitellaan vuoden 2020 loppuun mennessä 4 miljoonan euron kustannussäästöä, mikä vastaa 100 henkilötyövuoden vähennystä. Lisäksi tavoitellaan 60 henkilötyövuoden vähennystä eli 2,5 miljoonan euron lisäsäästöjä vuoden 2021 loppuun mennessä.

Samassa yhteydessä tarkastellaan, onko kaupungin organisaatio kunnossa vai muutetaanko sitä.

2. Kouvolan vuoden 2020 talousarviokehys ja talousarvio valmistellaan nykyisellä veroprosentilla eli 20,75 kunnallisveroprosentin mukaisesti. Valtuusto päättää veroprosenteista lopullisesti marraskuussa.

3. Elokuun loppuun mennessä toimialojen pitää laatia palveluverkkoselvitykset. Tarkasteluun otetaan lukioverkko, kulttuuripalvelut, varhaiskasvatus ja vuoropäivähoito, nuorisopalvelut, liikuntaverkko sekä muut mahdolliset palvelut.
Säästötavoite on 6 miljoonaa euroa sekä kiinteistö- että henkilöstökustannuksista. Ajatus on, että palveluverkkoja karsimalla voi tulla henkilöstösäästöjä sen lisäksi, mitä yt-menettelyssä tavoitellaan.

4. Vuoden 2020 talousarvion yhteydessä arvioidaan kriittisesti ei-lakisääteiset palvelut ja avustukset.

5. Toukokuun loppuun mennessä pitää saada valmiiksi kiinteistökartoitus. Kyse on siitä, että kiinteistöjä asetetaan myynti- ja purkulistalle.

6. Kaupunki arvioi avoimeksi tulevien virkojen ja tehtävien täyttämistä erittäin kriittisesti.

Viranhaltijoiden tekemän selvityksen mukaan kaupungilta jäädään eläkkeelle noin 270 virasta tai tehtävästä vuoteen 2021 mennessä. Niistä voidaan selvityksen mukaan jättää täyttämättä 60 eli noin 23 prosenttia. Tällöin vuosisäästöä kertyy 2,4 miljoonaa euroa, joka toteutuu täysin vuodesta 2022 alkaen.

7. Kaupunginhallitus päättää henkilöstön mahdollisia lomautuksia koskevien yt-neuvottelujen aloituksesta vasta syksyllä, kun kuluvan vuoden taloustilanne tarkentuu. Mahdolliset lomautukset ajoittuvat vuodelle 2020.
Kaupungin toimintakuluista 27 prosenttia on tänä vuonna henkilöstömenoja.

Juttua on täydennetty 15.4.2019 kello 21.05 uusilla tiedoilla ja Harri Helmisen, Ville Kauniston ja Jenny Hasun kommenteilla.