Helteen mukana tuli uusi vitsaus Kouvolaankin — Gammayökkösen ahneet toukat uhkaavat öljykasvi- ja härkäpapupeltoja

Tuholaisista on tehty havaintoja Iitissä ja Elimäellä.

Lumikki Haaja

Pro Agrian maatalousasiantuntija Elina Valkeinen on joutunut kokemaan gammayökkösen tuhot omilla rapsipelloillaan. Torjunta on vaikeaa, koska sitä ei voi tehdä helteellä eikä sateella.
Pro Agrian maatalousasiantuntija Elina Valkeinen on joutunut kokemaan gammayökkösen tuhot omilla rapsipelloillaan. Torjunta on vaikeaa, koska sitä ei voi tehdä helteellä eikä sateella.

Helteet ovat tuoneet Etelä-Suomen pelloille uuden tuholaisen. Afrikasta ja Etelä-Euroopasta peräisin olevat vaeltajaperhoset, gammayökköset, ovat levinneet jo Kymenlaaksoon.

Kasvintuotannon asiantuntija Elina Valkeinen Pro Agria Etelä-Suomesta kertoo, että havaintoja on tehty ainakin Elimäellä ja Iitissä. Gammayökkösen toukat syövät erityisesti härkäpapua ja öljykasveja.

— Ne iskevät salakavalasti. Ensin näyttää siltä, kuin pellossa ei olisi mitään, ja kun muutaman päivän päästä menee katsomaan, iso alue saattaa olla syöty.

Yökköset eivät iske kaikkiin peltoihin, mutta kun ne iskevät, tuho on totaalinen.

— Ne syövät ensin lehdet kokonaan ja sitten nakertavat rapseista lidut ja härkäpavuista pavut. Kasveista ei jää käytännössä mitään korjattavaa, Valkeinen sanoo.

Ensin syötiin salaatit

Ensimmäiset laajemmat havainnot gammayökkösistä tehtiin viime viikolla, mutta Valkeisella on varhaisempia omakohtaisia kokemuksia.

— Kaksi—kolme viikkoa sitten huomasin, että salaattini oli syöty takapihalla. Niiden täytyi olla samoja tyyppejä, koska yleensä tuholainen tyytyy vain maistelemaan, mutta tämä on sellainen kaveri, että se syö kasvin kokonaan.

Valkeinen viljelee itse rapsia Elimäen Raussilassa. Yksi hänen pelloistaan on toistaiseksi säästynyt gammayökkösiltä, mutta muissa on selviä syöntijälkiä.

Torjunta-aineista epäselvyyttä

Edellisistä suurista gammayökköstuhoista on 70 vuotta. Sopivista torjunta-aineista on ollut epäselvyyttä, eikä Turvallisuus- ja kemikaalivirastolla (Tukes) ollut aluksi antaa yksiselitteisiä vastauksia siihen, mitä kasvinsuojeluaineita voi käyttää. Tukesin rekisterissä oli vain yksi valmiste, jonka hyväksyttynä käyttötarkoituksena oli gammayökkösten torjunta. Sitä ei kuitenkaan saanut käyttää öljykasveille eikä härkäpavulle.

Lumikki Haaja

Gammayökkösen toukat eivät tyydy maistelemaan kasveja, vaan syövät ne kokonaan niin, ettei korjattavaksi jää mitään.
Gammayökkösen toukat eivät tyydy maistelemaan kasveja, vaan syövät ne kokonaan niin, ettei korjattavaksi jää mitään.

Torstaina ja perjantaina Tukes myönsi poikkeuslupia torjunta-aineille hätätilanteen vuoksi. Gammayökkösiä voi torjua härkäpavulta, kuminalta, herneeltä ja öljykasveilta Turex 50 WP -valmisteella sekä kuminalta kylvövuonna Kestac 50 EC -valmisteella.

— Torstaina kävin noutamassa torjunta-aineet. Koska niitä ei voi laittaa helteellä, piti odottaa iltaan, ja sitten alkoikin sataa vettä. Aamulla oli kova kaste ja päivällä taas hellettä, joten seuraava hetki on illalla, Valkeinen kuvaili torjunnan hankaluutta perjantaina aamupäivällä.

Kasvit pitäisi ehtiä ruiskuttaa ennen toukkien koteloitumista, koska torjunta-aine ei tehoa koteloihin. Vaarana on, että uusi toukkasukupolvi ehtii syntyä ennen torjunnan onnistumista.

Kehno sato joka tapauksessa

Elimäellä härkäpapua kasvattava Eero Sorsa teki ensimmäisen gammayökköshavainnon pellostaan perjantaiaamuna.
— Kävin pellon reunassa ja huomasin, että lehtiä oli syöty. Näin yhden toukan, mutta en vielä sen enempää.

Sorsa on pysynyt perillä tuholaistilanteesta viljelijöiden Facebook-ryhmien avulla. Hän ei ole vielä ryhtynyt torjuntaan, vaan tarkkailee toukkien mahdollista leviämistä. Myös kasvinsuojeluaineisiin liittyneet epäselvyydet vaikuttivat päätökseen.

AOP/Imago Sportfotodienst

Gammayökkösen vakituiset elinalueet ovat Afrikassa ja Etelä-Euroopassa, mutta laji on ahkera vaeltaja.
Gammayökkösen vakituiset elinalueet ovat Afrikassa ja Etelä-Euroopassa, mutta laji on ahkera vaeltaja.

Härkäpapusadosta on tulossa kehno ilman tuholaisiakin.
— Se kärsi jo keväällä kuivuudesta ja nyt tästä vielä pahemmasta hellejaksosta. Sato jää ainakin puoleen normaalivuoteen verrattuna. Voi jäädä reilusti sen allekin.

Elina Valkeinen ei toistaiseksi ole kuullut, että yksikään pelto olisi joutunut Pohjois-Kymenlaaksossa gammayökkösten täystuhon kohteeksi. Lähitulevaisuus ei silti näytä lupaavalta.

— Jos lämpötila putoaisi 15 asteen tienoille, yökkösten kehittyminen pysähtyisi, mutta koska helteisiin ei ole luvassa helpotusta, niiden leviäminen jatkuu ihan varmasti.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset

Kommentoidut