Valtion kuntatuki tuo helpotusta mutta ei nosta Kouvolaa kuiville – Kaupunginjohtaja muistuttaa, että samasta avustuksesta ohjataan rahaa myös Kymsotelle

Kouvolan ja Kymsoten vuositulokset ovat menossa rajusti miinuksen puolelle.

Jussi Lopperi

Kaupunginjohtaja Marita Toikka ja apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell joutuvat Kouvolan kaupungin talouden tasapainottamisessa vielä koville koronapandemian vuoksi.
Kaupunginjohtaja Marita Toikka ja apulaiskaupunginjohtaja Tuukka Forsell joutuvat Kouvolan kaupungin talouden tasapainottamisessa vielä koville koronapandemian vuoksi.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka on tyytyväinen siihen, että valtio myöntää neljännessä lisätalousarviossaan kuntatalouden tukemiseen 1,4 miljardia euroa.

– Se on kasvanut hieman, sillä aikaisemmin puhuttiin miljardin tukipaketista.

Toikan mukaan Kuntaliitto ja kunnat ovat viestineet valtion suuntaan voimakkaasti siitä, että koronan vaikutukset osuvat erityisesti kuntiin verotulojen pienentymisenä ja sotekustannusten kasvamisena.

Kuntaliiton laskelmien mukaan miljardilla olisi katettu noin puolet kustannuksista, joita kuntiin ja sairaanhoitopiireihin ja kuntayhtymiin on koronan vuoksi syntynyt.

Kouvolan tuki vielä arvoitus

Kouvolan osuus 1,4 miljardista on vielä kysymysmerkki. Toikka muistuttaa, että samasta avustuksesta ohjataan rahaa myös Kymsotelle, joka tämänhetkisten arvioiden mukaan on tekemässä isoa alijäämää tänä vuonna. Toikka korostaa, että tieto on alustava.

Toikan ennakkotietojen mukaan Kouvola joutuisi maksamaan 12-13 miljoonaa euroa budjetoitua enemmän Kymsotelle tänä vuonna.

Kouvolan oma alijäämä painuu ennusteen mukaan 5 miljoonaa euroa pakkaselle. Kymsoten ja Kouvolan alijäämissä ei ole vielä huomioitu valtion tukipaketin tuomaa helpotusta.

Sairaanhoitomenoihin 200 miljoonaa

Valtion myöntämästä 1,4 miljardista euron tukipaketista on tarkoitus ohjata kuntien peruspalvelujen järjestämiseen reilut 770 miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiireille ehdotetaan 200 miljoonaa euroa koronavirustilanteen aiheuttamien kustannusten ja mahdollisten alijäämien kompensointiin.

Lisätalousarviossa ehdotetaan myös, että kuntien osuutta yhteisöveron tuotosta korotetaan 10 prosenttiyksikköä ja valtion jako-osuutta alennettaisiin vuoden 2020 osalta.

Muutos siirtää valtion verotulokertymää kunnille 410 miljoonaa euroa.

Luetuimmat