Teollisuusliiton ja Pron lakot näkyvät Kouvolassa — Lakonalaisten yritysten joukossa ovat muun muassa Kalson viilutehdas ja Patria Aviation

Kalson viilutehtaan johtaja Mikko Miettinen sanoo, että kuljetusten tökkiminen alkaa näkyä hyvin pian tehtaan toiminnassa.

Katja Juurikko

Teollisuusliiton Kaakkois-Suomen aluetoimitsijan Tapio Anttilan mukaan lakkolistalle on haettu ennen kaikkea alueellista kattavuutta. Arkistokuva on syyskuulta 2018.
Teollisuusliiton Kaakkois-Suomen aluetoimitsijan Tapio Anttilan mukaan lakkolistalle on haettu ennen kaikkea alueellista kattavuutta. Arkistokuva on syyskuulta 2018.

Kahden viikon päästä uhkaavassa Teollisuusliiton lakossa on mukana viisi kouvolalaista tai Kouvolassa toimivaa yritystä.

Teollisuusliiton kotisivuilla julkistetulla lakonalaisten toimipaikkojen listalla ovat Kouvolassa Fin-Terpuu, joka toimii UPM Plywoodin Kalson viilutehtaalla, Kone Hissit oy, Maintpartner Expert Services oy, Patria Aviation oy Utissa ja UPM Plywood oy Kalson viilutehdas.

Sunnuntaina annetun lakkovaroituksen mukaan lakko alkaa maanantaina 9. joulukuuta ja päättyy keskiviikkona 11. joulukuuta.

Haussa alueellinen kattavuus

Teollisuusliiton Kaakkois-Suomen aluetoimitsija Tapio Anttila sanoo, että lakkolistalla on keskeisiä työnantajaleiriin järjestäytyneitä yrityksiä ympäri Suomen.

— Listaa koottaessa on katsottu koko maata ja sopimusaloja. On haettu alueellista kattavuutta. Toki toivomme, että neuvotteluissa päästään ratkaisuun ennen tuota joulukuun yhdeksättä päivää.

Anttila jatkaa, että kun neuvottelut ovat herkässä vaiheessa, myös radiohiljaisuus on päällä.

— Sen voin sanoa, että raha on koetinkivi. Kiky-sopimus on kantona kaskessa muodossa jos toisessakin.

Anttilan mukaan lakko koskee tässä vaiheessa Kouvolan seudulla yli kahta sataa työntekijää. Koko Kaakkois-Suomessa lakon piirissä on yli 2 500 työntekijää. Näiden lukujen päälle tulevat vielä toimihenkilöt.

Tehdas kuljetusten varassa

Kalson viilutehtaan tehtaanjohtaja Mikko Miettinen sanoo, että tehtaan kannalta kysymys ei ole pelkästään Teollisuusliiton lakonuhkasta.

— Tehtaan toiminta on hyvin paljon kuljetusten varassa. Jos logistiikka alkaa tökkiä, tehtaalla ei ole sen jälkeen kovin pitkään toimintaedellytyksiä.

Miettinen jatkaa, että mahdolliseen lakkoon on vielä aikaa reilusti eli parisen viikkoa. Hän ei lähde tässä vaiheessa arvioimaan, milloin tehtaan alasajo lakon takia alkaisi.

Pron lakko näkyy suunnittelutoimistoissa

Ammattiliitto Pro on aloittamassa kolmen vuorokauden työnseisauksen viidellä sopimusalalla samaan aikaan kuin Teollisuusliitto.

Työnseisaus koskee toimihenkilöiden työehtosopimuksen mukaisia töitä teknologiateollisuudessa, suunnittelu- ja konsulttialalla, kemianteollisuudessa sekä kumi- ja lasikeraamisessa teollisuudessa.

Pron lakkolistalla kouvolalaisia tai Kouvolassa toimivia yrityksiä ovat Maintpartner Expert Services oy, Etteplan, Pöyry Finland oy ja Ramboll Finland oy.