Kuppilat kuntoon -sarjan kuvaukset valmiit Kouvolan El Mundossa — ruokalistaan ei tarvinnut puuttua

Lukas Pearsall

Julkkiskokki Jyrki Sukula ja ravintoloitsija Danita Jokela poseerasivat lauantai-iltapäivänä tosi-tv-sarjan promokuvissa. Kuppilat kuntoon -sarjaa kuvattiin Kouvolassa keskiviikosta lauantaihin.
Julkkiskokki Jyrki Sukula ja ravintoloitsija Danita Jokela poseerasivat lauantai-iltapäivänä tosi-tv-sarjan promokuvissa. Kuppilat kuntoon -sarjaa kuvattiin Kouvolassa keskiviikosta lauantaihin.

Lukas Pearsall

Jyrki Sukula ymmärsi, mikä El Mundon idea on, eikä halunnut muuttaa sitä liikaa, sanoo Danita Jokela. Sukulan itsensä tie vie tällä esityskaudella muun muassa Espanjaan.

Lukas Pearsall

Viimeiset kuvaukset ennen avajaisia.

Lukas Pearsall

El Mundon ruokalistaan ei juuri puututtu. Ravintolan sisustusta sen sijaan uudistettiin.

Kouvolan keskustassa sijaitsevassa El Mundo -ravintolassa on kuvattu tällä viikolla Kuppilat kuntoon -sarjaa. Ravintolan valinta kuvaa tosi-tv-sarjan tulevaa tuotantokautta: monessa kohteessa ruoka on sinällään ok, mutta ravintolanpitäjät kaipaavat sparrausta yritystoimintaansa. El Mundossa ruokalistaan ei kajottu ollenkaan, kertoo sarjaa juontava julkkiskokki Jyrki Sukula.

El Mundon kansainvälinen liikeidea ja pyrkimys tehdä maukasta kotiruokaa kansainvälisellä tavalla tekivät Sukulaan vaikutuksen.

— Olemme yrittäneet varjella sitä, mikä tässä on todella hyvää, ja miettiä, mitä voisi tehdä paremmin. Tarkoitus ei ole lähteä muuttamaan kaikkea Sukulan näköiseksi. Liikeidean erilaisuus ja raikkaus ja pieni hulluus ja kokeilevaisuus olivat syitä, miksi ravintola valittiin mukaan.

Ravintolan asiakkailta oli tullut pidempään vinkkiä pyrkiä ohjelmaan mukaan — vitsillä tai puolitosissaan, kuvailee ravintoloitsija Danita Jokela.

— Kun pääsimme haastatteluihin, ajattelin heti, että meidät valitaan varmasti. Tämä on sen verran hullu paikka ja meillä on niin värikäs henkilökunta.

Tällä hetkellä ravintolassa on yksi italialainen ja kaksi irakilaista kokkia, ja tulossa on ainakin yksi kokki Brasiliasta ja yksi Perusta.

— Olosuhteet ovat erilaiset, kun on kolmea kieltä ja erilaisia kulttuureja. Se vaatii ohjelman teossa enemmän keskittymistä, sanoo Sukula.

Pitkiä päiviä

Kuvaukset alkoivat keskiviikkona, ja uusitun ravintolan avajaisia vietettiin kutsuvieraiden kanssa lauantai-iltapäivänä. Pisimpään meni perjantaina, kun ravintolan sisustusta ehostettiin aamun pikkutunneille asti.

— Normaalia yrittäjän arkea. Pitkiä päiviä, Sukula luonnehtii.

Kuvaukset jättivät sekä hänelle että Jokelalle suuhun hyvän maun.

— Harvasta ravintolasta pystyy tässä vaiheessa sanomaan, että siinä on kaikki onnistumisen ainekset. Täällä se on ehkä enemmän tekijöistä kiinni kuin kuluttajista. Kun on edelläkävijä, pitää olla malttia. Ihmiset löytävät ravintolan pikku hiljaa.

Jokela sanoo, että Sukulan sparrauksesta on ollut ”isompi hyöty kuin olisi uskonut”.

— Olen onnellinen, että koko ideaa ei ole lähdetty rakentamaan uusiksi.

Kun ruokalista pysyy ennallaan, ravintolassa on uusittu sisustusta ja pyritty kiinnittämään huomiota esimerkiksi keittiön ja henkilökunnan yhteispeliin. Sillä pyritään poistamaan esimerkiksi välillä pitkiksi venyneitä odotusaikoja.

— Homma toimii vain sillä tavalla, että tekijät tekevät itsensä näköistä ruokaa, jatkaa Sukula.

Kolmas kerta Kouvolassa

El Mundo on kolmas kouvolalaisyritys, joka on Sukulan tosi-tv-sarjoissa mukana. Keskustassa sijaitseva ravintola Angela oli mukana vuonna 2012, Inkeroisten hotelli Kantri taas Hotellit kuntoon -sarjassa vuonna 2014.

— Kun oltiin Kouvolassa ensimmäisen kerran, koko tunnelma ja liiketoiminta kulki Suomessa synkissä vesissä. Tunnelma oli silloin erilainen, Sukula sanoo.

Nyt hän on aistinut, että ihmiset ovat taas halukkaampia käyttämään erilaisia palveluita.

— Kun tuulee, niin pitäydytään tutussa ja turvallisessa. Nyt ihmiset liikkuvat ja ovat valmiit irtautumaan totutusta ja perinteisestä.

Hän näkee Kouvolassa — ehkä hieman yllättävästi — vahvuutena myös kaupungin väestörakenteen.

— Väkilukuun verrattuna täällä on paljon yhden ja kahden hengen talouksia. Nopea tulkinta on, että on siis paljon ihmisiä, jotka ovat valmiita käyttämään palveluita.

Sarja alkaa helmikuussa

Kuppilat kuntoon -sarjan uusi kausi alkaa helmikuussa Nelosella. El Mundo oli ensimmäinen kuvauskohde.

— Tällä kaudella olemme tietoisesti valinneet ravintoloita, joissa ruoka on tosi hyvää. Sen sijaan pureudumme liiketoimintaan ja yrittäjyyteen, kertoo sarjan tuottaja Maiju Lanamäki.

Jaksoja kuvataan maaliskuulle asti noin kerran kuukaudessa. Yhteensä niitä tulee kymmenen.

Tällä kertaa matka vie myös Suomen ulkopuolelle, kun yksi kuvauskohteista on suomalainen ravintola Espanjassa.

Tapani Olkku

Tapani Olkku

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.