Kouvola häviää ensi vuonna valtionosuuksissa, Kotka voittaa

Kouvolan saamat valtionosuudet pienevät ensi vuonna 1,5 miljoonaa euroa verrattuna tähän vuoteen. Näin sanoo hallintotieteiden tohtori Eero Laesterä Perlacon Oy:stä. Hän perustaa tietonsa Kuntaliiton viime viikolla julkaisemiin valtionosuuksien ennakkolaskelmiin.

Kouvola sai viime vuonna valtionosuuksia vajaat 176 miljoonaa euroa.

— Kotkaa lukuun ottamatta kaikki Kymenlaakson kunnat häviävät muutoksessa vuonna 2018. Kotka saa arviolta 5,6 miljoonaa euroa lisää valtionosuuksia.

Perlacon ei ole vielä ehtinyt ottaa valtionosuusmuutosta huomioon kuntakohtaisissa sote-uudistuksen laskelmissa.

— Muutos pudottaa kuntien tuloperustaa ennen kuin sote-uudistus tulee voimaan vuonna 2019. Tämä on ihan yhtäkkinen muutos siihen, mitä aiemmin on tavoiteltu ja puhuttu.

Laesterä olettaa valtionosuusmuutoksen johtuvat taloustilanteesta.

— Kunnille ja valtiolle ei kerry verotuloja yhtä paljon kuin aiemmin.

Toteutuessaan valtionosuusmuutos vähentää Kouvolan tuloja 17 euroa asukasta kohden. Tämän lisäksi valtiovarainministeriö arvioi, että Kouvola häviää sote- ja maakuntauudistuksen rahoituksessa 49 euroa per asukas. Kouvolan saama rahoitus asukasta kohden vähenee siis yhteensä 66 euroa.

Toisaalta Kouvolan menot pienenevät, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy maakunnan vastuulle.

Otsikkoa täsmennetty kello 12.25.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.