Myllykoskelainen speedway-kuski Jooa Partanen jahtaa MM-paikkaa uusin eväin

Kari Huusari

Hetkeä ennen speedwaykevään suurta koitosta Jooa Partasen kisakalusto muistutti vielä kokoamistaan odottavaa palapeliä. Nyt paketti on kasassa, ja lauantaina Partanen taistelee Ruotsin Eskilstunassa paikasta U21-ikäisten MM-sarjassa.
Hetkeä ennen speedwaykevään suurta koitosta Jooa Partasen kisakalusto muistutti vielä kokoamistaan odottavaa palapeliä. Nyt paketti on kasassa, ja lauantaina Partanen taistelee Ruotsin Eskilstunassa paikasta U21-ikäisten MM-sarjassa.

Kymenlaaksolaisen speedwayn nuorta, mutta jo tässä vaiheessa kokenutta polvea edustava myllykoskelainen Jooa Partanen, 20, tavoittelee tulevana viikonloppuna paikkaa alle 21-vuotiaiden MM-sarjassa.

Partanen ajaa nyt viimeistä kauttaan U21-ikäisissä, joten paikka maailmanmestaruustaistossa maistuisi sitäkin makeammalta. Eskilstunassa ajettavaa MM-karsintaa seuraa viikon kuluttua EM-karsinta, joka järjestetään Avestassa.

— Päätavoitteena on tietysti nuorten MM-sarja, jota yksikään suomalaiskuski ei ole vielä ajanut läpi. Ei se mahdotonta ole, jos vain kalusto kestää, Partanen tuumii.

EM-karsinnan Partanen selvitti jo viime vuonna, mutta valitettavasti finaali kaatui teknisiin ongelmiin.

— Totta kai EM-finaaliin pyritään jälleen tosissaan. Tähtäimessä on myös alle 21-vuotiaiden Suomen mestaruuden uusiminen ja aikuisten SM-pronssin kirkastaminen.

Jos paikka MM-sarjassa avautuu, Partasella on edessään kolme osakilpailua (Britannia, Tshekki ja Latvia) ja kilpakumppaneinaan lajin parhaimmisto. Kaikkiaan nuorten MM-sirkukseen pääsee mukaan kuusitoista kuljettajaa.

— Sarjapaikka pistäisi koko pakan ihan uusiksi, mutta kyllä sinne lähdettäisiin. Siellä viimeistään punnitaan, mihin asti kyyti riittää!

Kalustoa on rakennettu huolella. Kahdessa pyörässä on uudet kaasarit, ja kytkimiä on päivitetty.

— Toivottavasti kaasariongelmista päästään eroon ja saadaan ajettua ehjä kausi.

Partanen suorittaa parhaillaan asepalvelustaan Haminassa ja sovittelee ajohommia armeijan aikatauluihin.

— Onhan tuota palvelusta vielä vähän päälle 200 päivää jäljellä. Ihan mukava kokemus, ja itse halusinkin olla vuoden armeijassa.

Moottorialiupseerikurssilla oleva Partanen kertoo, että armeijasta on selkeästi hyötyä tulevaisuudelle.

— Saan Haminasta yhdistelmäkortin ja ammattipätevyyden. Aikamoinen jackpot.

Loma-anomuksiin suhtaudutaan varsin myönteisesti.

— Lomaa saa pätevästä syystä. Maajoukkuekuviot ovat saaneet positiivisen vastaanoton.

Kotimaan radoilla Partasen voi bongata esimerkiksi SM-liigasta, jossa hänen joukkueensa on Pirkan Moottorimiesten Wasamat. Tiistai-iltana Varkaudessa ajetussa liiga-avauksessa tamperelaisseuran joukkue nappasi kakkossijan.

SM-liigan voitosta taistelee nyt viisi joukkuetta.

— Se on hyvä juttu koko suomalaisen speedwayn kannalta, että joukkueita on näin monta, Partanen huomauttaa.

Speedway on antanut nuorelle miehelle huimasti elämänkokemusta ja henkistä pääomaa.

— Tälle reissulle kannatti ehdottomasti lähteä. Päivääkään en jättäisi pois, Partanen summaa.

Kuljettaja valmistautuu koitoksiin melkein zeniläisellä tyyneydellä:

— En minä enää osaa jännittää kisastartteja. Kyse ei oikeastaan ole tietoisesta keskittymisestä, vaan siitä, että juuri ennen kisaa suuntaan mietteet kokonaan muualle. Radalla taas kaikki ajatukset kohdistuvat ajamiseen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.