Pinot Noir ja Malbec sekä raikas lager ovat joulupöydässä varma valinta — Mitä jos ottaisit kalapöytään kuplivia?

Linda Varoma

Kotkan Klubin ravintoloitsija suosittelee joulupöytään viiniksi jotain pehmeää ja hedelmäistä.
Kotkan Klubin ravintoloitsija suosittelee joulupöytään viiniksi jotain pehmeää ja hedelmäistä.

Mitähän viiniä valitsisi joulupöytään? Tämä pulma mielessä moni kävelee tällä viikolla Alkoon.

Alkon myyjä Katja Laitinen on tottunut auttamaan tässä pulmassa. Kalapöydän kaveriksi hän suosittelee ryhdikästä, hedelmäistä yleensä kuivaa tai puolikuivaa valkoviiniä. Makeiden laatikoiden ja suolaisen kinkun rinnalle taas hedelmäistä keskitäyteläistä punaviiniä. Esimerkiksi pehmeää Pinot Noiria, joka taittaa joulupöydän raskaita makuja ja sopii myös rosolliin.

Täyteläiset maut, kuten karjalanpaisti, voivat vaatia viiniltä hieman makeutta. Jälkiruokapöydän klassikko on portviini. Myös olut sopii jouluun.

— Olut on joulupöydän moniottelija, se sitoo maut hyvin yhteen. Raikas lager on varma valinta, Laitinen kertoo.

Laitisen mukaan viinimaista nyt nousussa on Italia. Myös chileläiset ja ranskalaiset viinit ovat jouluna hyvin suosittuja. Kotkan Klubin ravintoloitsijat Niina Utter ja Niko Löytty kertovat, että perinteisten viinimaiden lisäksi muun muassa Yhdysvallat ja Uusi-Seelanti kiinnostavat yhä useampaa.

— Erityisesti nuorempi ikäluokka on alkanut kiinnostua viineistä. On ehkä käyty reppureissaamassa ja halutaan viinejä niistä maista, missä on käyty, Löytty pohtii.

Viiniä ei kannata heittää pois

Utterin mukaan valkoviineistä suomalaiseen suuhun sopivat Riesling ja Chardonnay. Jouluruokien kaveriksi hän suosittelee jotain pehmeää ja hedelmäistä, kuten Pinot Noiria tai Malbecia.

Utter tarjoaa maistettavaksi Malbecia, jossa hänen mukaansa on paahteisuutta, nahkaisuutta ja häivähdys tupakkaa. Nahkaisuus ei harjaantumattomassa kielessä tunnu, mutta hyvää on. Ehkä jos sitä maistelisi vähän lisää, vaikka pullollisen...

— Viinimaailma on niin suuri, ettei ole yhtä tapaa siitä nauttia. Jos ei voi esimerkiksi sietää valkoviiniä, voi valita joulupöytään vain punaviinejä tai esimerkiksi kuplivia. Prosecco tai rosé sopivat hyvin kalalautasten kanssa, Utter kertoo.

Yli jääneestä punaviinistä voi keittää glögiä heittämällä sekaan mausteita, kuten appelsiininkuorta tai kanelitanko. Viinin voi myös käyttää kastikkeiden pohjana ja pakastaa.

— Toiset viinit tuntuvat säilyvän avattuna pidempään kuin toiset. Maistamalla yleensä huomaa, jos viini etikkaantuu, Utter kertoo.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset