Alkon maistaja voi testata sata viiniä päivässä — Juomat kirvoittivat vilkkaan keskustelun maisteluillassa Kouvolassa

Alkon viinipruuvit ovat olleet Kouvolassa muutaman vuoden tauolla, mutta nyt ne on elvytetty.

Katja Juurikko

Suvi Juustovaara-Louhelainen esitteli kymmenen viiniä kiinnostuneille kuulijoilleen. Pöydässä oli astiat viinin sylkemistä varten, mutta niitä ei juuri käytetty.
Suvi Juustovaara-Louhelainen esitteli kymmenen viiniä kiinnostuneille kuulijoilleen. Pöydässä oli astiat viinin sylkemistä varten, mutta niitä ei juuri käytetty.

Viini ei ole vain juoma. Se on jotain, jonka valmistuksesta, historiasta ja nauttimisesta saa ammennettua loputtomasti yksityiskohtia. Tämän osoitti Kouvolassa tiistaina järjestetty Alkon Etiketti-lehden maisteluilta eli pruuvi.

Viinipruuvit ovat olleet Kouvolassa tauolla muutaman vuoden, mutta ne on nyt elvytetty. Tiistain pruuvi oli lajissaan toinen, ja jatkoa on tulossa syyskuussa. Kaikkiaan tilaisuuksia järjestetään Suomessa vuosittain satoja.

Keskustan Marttakulmaan kokoontui kymmenen viininystävää, joille oli tarjolla yhtä monta viiniä maistettaviksi. Erityisasiantuntija Suvi Juustovaara-Louhelainen esitteli yhden alkoholittoman, kaksi punaviiniä, kaksi roseeviiniä, kaksi valkoviiniä, kaksi kuohuviiniä ja yhden jälkiruokaviinin. Teemana olivat kesäajan viinit eli sopivat viinit kesän tilaisuuksiin ja kesäisten ruokien kanssa syötäviksi.

Viineistä kertoessaan Juustovaara-Louhelainen pudottelee tiedonjyviä, joita moni maallikko tuskin on kuullut. Hän kertoo esimerkiksi erään viinin köynnöksistä, jotka on istutettu yli 80 vuotta sitten. Vanhetessaan köynnökset tuottavat vähemmän rypäleitä, mutta niiden maku muuttuu voimakkaammaksi.

Selväksi tulee myös amerikkalaisesta ja ranskalaisesta tammesta valmistettujen viinitynnyrien ero: amerikkalaisen puun syyt ovat isommat, mikä tuo enemmän vaniljaisuutta viinin aromiin.

Juustovaara-Louhelainen havainnollistaa auringon lämmön merkitystä rypäleiden kasvatuksessa.

— Mitä korkeammilla rinteillä ja viileämmässä ilmassa rypäleet kasvavat, sen tyylikkäämpi viini. Köynnösten täytyy riutua ja kärsiä, jotta viinistä tulee hyvää.

Katja Juurikko

Viinin aromia tunnustellaan työntämällä nenä reilusti lasiin. Perehtymässä Tarja Hanninen (vasemmalla), Timo Hanninen, Timo Hasanen ja Liisa Hasanen.
Viinin aromia tunnustellaan työntämällä nenä reilusti lasiin. Perehtymässä Tarja Hanninen (vasemmalla), Timo Hanninen, Timo Hasanen ja Liisa Hasanen.

Kuulijat ovat pääosin kokeneita viininjuojia. Kysymykset lisääntyvät illan edetessä. Muun muassa Alkon tapa valita viinit valikoimiinsa kiinnostaa. Hyllyille pääsevät seulotaan isosta joukosta — Juustovaara-Louhelainen kertoo maistaneensa yhtenä päivänä sataa viiniä.

Joukon nuorin oli Lilli Suomi, joka tuli elämänsä toisiin maistajaisiin. Hänellä oli paljon kysymyksiä.

— Viinit kiehtovat minua tosi paljon, ja haluan oppia niistä lisää. Varsinaista suosikkia ei vielä ole, vaan juon aika monipuolisesti.

Suomi suunnittelee jossain vaiheessa tekevänsä viinimatkan Ranskaan tai Italiaan. Hänen kaveripiirissään on joitakin, joihin hän on onnistunut tartuttamaan viini-innostuksensa.

Timo Hasanen on maistellut viinejä Euroopassa ja myös lähiseudulla, erityisesti Kouvolassa toimivan epämuodollisen Kymijokilaakson viiniseuran tilaisuuksissa.

— Viini on osa matkailua, ruokailua ja ympäröivään maailmaan tutustumista. Henkilökohtaisia suosikkejani ovat ehkä ranskalaiset punaviinit ja Saksan ja Ranskan alueen rajalla olevat Alsacen alueen valkoviinit.

Tiistain viini-iltaa hän luonnehti sujuvasti eteneväksi.

— Vaikka Alkon monopolia arvostellaan aiheestakin, sieltä löytyy tämän alan asiantuntemus Suomessa. Monopoli viineissä on mielestäni ollut hyvä asia.

Tietoa tulevista pruuveista osoitteessa alko.fi/pruuvit.

Luetuimmat

Kommentoidut