Rauhanturvaajien perinnekeskus tulossa Haminaan — tukikohta rakennetaan majoituskontteineen, messeineen, vartiotorneineen

Raimo Eerola

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskusta ollaan perustamassa Haminaan, entisen toimiupseerikerhon tiloihin.
Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskusta ollaan perustamassa Haminaan, entisen toimiupseerikerhon tiloihin.

Rauhanturvaajien ja veteraanien perinteitä vaaliva Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus perustetaan Haminaan. Keskus sijoittuu entisen toimiupseerikerhon tiloihin.

Keskusta ryhtyy ylläpitämään Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry. Yhdistyksen rungon muodostavat rauhanturvaamiseen ja maanpuolustukseen kiinteästi liittyvät yhdistykset.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäen mukaan Suomessa ei ole varsinaisesti rauhanturvaamiseen keskittynyttä museota tai perinnekeskusta.

Perinnekeskukseen sijoittuvat kokoustilat ja valtakunnallinen rauhanturvaamisesta kertova museo. Tiloihin tulee vaihtuvia rauhanpuolustukseen ja veteraanityöhön liittyviä näyttelyitä sekä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Kaakkois-Suomen Maanpuolustuspiirin toimisto ja koulutuspaikka.

— Tukikohta rakennetaan majoituskontteineen, messeineen, vartiotorneineen ja saunoineen. Tukikohdalla toivotaan olevan rekrytoiva vaikutus, kun toista tuhatta reserviupseerikoulun oppilasta ja muita varusmiehiä näkee tukikohdan vuosittain. Lisäksi Suomessa on noin 50 000 rauhanturvaajaveteraania, joita voi kiinnostaa majoittuminen tukikohdassa. Voittoa emme tavoittele, mutta keskuksen ylläpitoon tarvitaan varoja, joita majoituksella voidaan saada.

Tukikohdan alueelle voidaan sijoittaa myös isompaa materiaalia näytteille täydentämään perinnekeskuksen sisätilojen museota ja näyttelyitä.

Perinnekeskuksen tilojen hankintaan tarvittavaa rahoitusta toivotaan muun muassa maanpuolustusalan säätiöiltä ja yksityiseltä elinkeinoelämältä.
Hanke on saanut Leader-rahoitusta Etelä-Kymenlaakson kehittämisyhdistys Sepralta 40 000 euroa.

Keskus avataan Hamina Tattoon aikana 2. elokuuta.

Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen jäsenyhdistykset

Suomen Rauhanturvaajaliitto
Kymenlaakson Rauhanturvaajat
Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit
RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys
Haminan Reserviupseerikerho
Kymenseudun Lottaperinneyhdistys
Haminan Maanpuolustusnaiset
Etelä-Kymen Kadettipiiri
Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta

Luetuimmat

Uusimmat uutiset