Xamk rakennuttaa uuden kampuksen Kotkansaarelle, rakentajana Kotkan ja Kouvolan omistama yhtiö

Juhana Lappalainen

Xamkin Metsolan kiinteistö on valmistunut 1970-luvulla. Kuva vuodelta 2016.
Xamkin Metsolan kiinteistö on valmistunut 1970-luvulla. Kuva vuodelta 2016.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk rakennuttaa uudisrakennuksen Kantasatamaan Kotkansaarelle. Tämä merkitsee, että Kotkan Metsolassa sijaitsevaa nykyistä kampusta ei peruskorjata. Xamkin hallitus päätti asiasta perjantaina.

Uudisrakentaminen on selvityksissa arvioitu edullisemmaksi kuin 1970-luvulla valmistuneen Metsolan kiinteistön korjaaminen. Kantasataman kampuksen alustava kustannusarvio on 30—40 miljoonaa euroa.

Uuden kampuksen rakennuttaminen tilataan Kyamk-kiinteistöt Oy:ltä, joka on Kotkan ja Kouvolan kaupunkien omistama yhtiö. Kiinteistöt tulevat yhtiön omistukseen, ja Xamk vuokraa tilat siltä.

Kotkan kaupunki suunnittelee tapahtuma-areenan rakennuttamista kampuksen välittömään läheisyyteen. Jos kaupunki tekee rakennuttamispäätöksen lokakuun loppuun mennessä, kampuksen ja areenan rakentaminen toteutetaan yhdessä.

Yhteishankkeessa käytetään samaa suunnittelijaa ja rakentajaa.

— Modernin kampuksen rakentaminen osaksi laajempaa kokonaisuutta ja lähelle ydinkeskustaa lisää varmasti Xamkin vetovoimaisuutta sekä luonnollisesti Kotkan kaupungin elinvoimaisuutta. Tietysti myös säästöt ovat tavoitteenamme, toteaa hallituksen puheenjohtaja Jyrki Koivikko tiedotteessa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.