EU:n piiristä löytyy paljon turvallisuusuhkia — Kouvolalainen Sari Melkko veisi parlamenttiin alueellista erityisosaamista

Melkko haluaisi pitää Kymenlaakson väylähankkeita esillä Euroopan unionissa.

Moises Garibay

Kouvolalainen maanviljelijä Pertti Munne toivotti Sari Melkolle onnea vaalikamppailuun tiistai-aamuna Kouvolan torilla.
Kouvolalainen maanviljelijä Pertti Munne toivotti Sari Melkolle onnea vaalikamppailuun tiistai-aamuna Kouvolan torilla.

Kouvolalainen europarlamenttiehdokas Sari Melkko (sd.) haluaa europarlamenttiin kaakkoissuomalaista turvallisuusosaamista, tasa-arvoa ja kaakkoisen Suomen puolustajaa. Melkko ja sosialidemokraattien riveistä EU-parlamenttiin tavoittelevat Mikkel Näkkäläjärvi, Kaisa Penny, Irja Sokka ja Satu Taavitsainen jututtivat ensimmäisenä ennakkovaalipäivänä väkeä Kouvolan torilla.

Demarinuorten puheenjohtaja Näkkäläjärvi Rovaniemeltä uskoo, että eduskuntavaaleissakin hyvässä nosteessa oleva SDP lisää europarlamentissa paikkamääränsä kahdesta kolmeen.

EU-hankkeiden rahoitusta alueelle helpottaisi varmasti se, että täältä olisi unioniin suora kontaktiväylä. — Sari Melkko

— Ajamme sosiaalista Eurooppaa, eli taistelemme eriarvoisuutta vastaan.

Näkkäläjärven mukaan aggressiivista verokilpailua ja veronkiertoa pitää kitkeä, ja tässä pelissä EU on vaikutusvaltainen toimija. EU:n kokoluokkaa tarvitaan myös ilmastonmuutoksen jarruttamisessa.

— EU pystyy maailman isoimpana talousvaikuttaja vaikuttamaan tähänkin paljon enemmän kuin viiden miljoonan asukkaan Suomi.

Kouvolalainen europarlamenttiehdokas Melkko muistuttaa, että Euroopan unionissa tarvitaan myös alueellista tuntemusta ja tietämystä.

— EU-hankkeiden rahoitusta alueelle helpottaisi varmasti se, että täältä olisi unioniin suora kontaktiväylä, Melkko sanoo.

Väylätukea Kymenlaaksoon

Hänen mukaansa EU:sta on mahdollista saada väylätukea esimerkiksi valtaväylähankkeisiin. Ensimmäisenä tulee mieleen valtatie 15 ja Itärata. Melkon mukaan myös kymenlaaksolaiseen matkailuun kannattaa hakea tukea Euroopan tasolta.

— Meppien tehtävä on tietysti ajaa koko EU:n alueen etua, mutta luonnollistahan on, että heilläkin oman seudun asiat ovat sydäntä lähellä.

Keskusrikospoliisin alaisen maarajaliikenteen PTR-rikostiedusteluyksikössä rikosylikonstaapelina työskentelevä Melkko haluaa lisää tehoja kansainvälisen rikollisuuden hillitsemiseen. Suomalaisena hän huolissaan muun muassa itärajan takaa tulevasta rikollisuudesta.

— Järjestäytyneen rikollisuuden ehkäiseminen maarajojen yli on tärkeää. Kaakkois-Suomen geopoliittinen asema Pietarin lähellä tuo haasteita.

Melkko muistuttaa, että unionin alueella veropetosten ja -kierron vuoksi menetetään vuosittain 50—60 miljardia verotuloja. Yksi veropetosten yleistynyt muoto on niin sanottu karusellipetos, jossa unionin sisällä tai sen ulkopuolella kierrätetyistä kerätään arvonlisäveronpalautuksia useampaan kertaan.

— Tämän torjumiseksi tarvitaan EU-tason yhteistyötä.

Maahanmuutto-ongelmiin yhteiset pelisäännöt

Melkon mukaan Suomi on päässyt Etelä-Eurooppaa helpommalla maahanmuutto-ongelmissa. Hän perää koko unionin alueelle yhteisiä pelisääntöjä, joista myös pidettäisiin sovitusti kiinni.

Kaakkoissuomalaisena hän muistuttaa, että Moskovassa ja Venäjällä on valtavasti heikosti palkattua työvoimaa maan eteläisistä osista. Melkko muistuttaa, että työoloihin kyllästyneenä nämä voivat palata takaisin etelään — tai länteen.

Melkko haluaisi parantaa myös EU-alueen sisäistä turvallisuutta muun ohella terrorismin varalle.

— Turvallisuuden lisäksi myös tasa-arvon edistäminen on minulle tärkeää.